начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Своеволие на роботодател

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Своеволие на роботодател

Мнениеот mechoka21 » 30 Апр 2013, 22:44

Здравейте.
Предварително се извинявам ако има подобна тема но не съм я видял.

И така да започвам:
Имам няколко въпроса относно един трудов договор.
Значи договорът е сключен по чл. 68 ал.1 т.1
В него се споменава, че работника има право на 20 дни платен годишен отпуск. До тук добре но чл.66 т.8 изрично е упоменато, че трябва да се включи и продължителността на работния ден или седмица, а това нещо го няма във въпросния договор.
И идва първият ми въпрос това правили невалиден този договор по смисъла на чл. 74 ал.1?
Вторият ми въпрос е следния. Може ли работодателят да кара работниците да работят по 76 часа седмично без да плаща извънреден труд или да им дава компенсации (пред работниците той казва, че това са минимум часове който трябва да направят по закон). Според мен при този договор важи определението 5*8=40 часа седмично
И трето имали право да забранява на работниците да работят на друго място при положение, че не са държавни служители?
mechoka21
Нов потребител

Re: Своеволие на роботодател

Мнениеот TheOldMan » 01 Май 2013, 00:49

76 часа? 6 дни по над 12 часа! Това не е трудов договор, а робовладелски. Дори и допълнителния труд е ограничен до по-малко число според КТ.
За първия въпрос нямам компетенцията. За третия ... никой няма право безвъзмездно да ограничава правото на човек да се труди (макар че при седмична заетост от 76 часа не виждам как можете да работите на още едно място). Ако иска да не работи другаде - да му плаща толкова, че да не му трябва да работи на второ място.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот kulova » 02 Май 2013, 12:42

По отношение на първия Ви въпрос: продължителността на работното време не е задължителен елемент от договора, тъй като въпроса е уреден с императивна норма в чл.136 КТ. Недействителност на трудов договор се обявява от съда. Като за начало може да сезирате Инспекция по труда стига това да не навреди на трудовото Ви правоотношение. Ако инспекцията установи, че има нарушение вкл. и по отношение на КТД, може да сезира съда.
kulova
Потребител

Мнениеот nk7702n » 02 Май 2013, 13:32

kulova написа:По отношение на първия Ви въпрос: продължителността на работното време не е задължителен елемент от договора, тъй като въпроса е уреден с императивна норма в чл.136 КТ. Недействителност на трудов договор се обявява от съда. Като за начало може да сезирате Инспекция по труда стига това да не навреди на трудовото Ви правоотношение. Ако инспекцията установи, че има нарушение вкл. и по отношение на КТД, може да сезира съда.

За съжаление, каквито и нарушения да открие ИТ, няма прамощията да сезира съда, а единствено да наказва по административен ред работодателя, както и писмено да уведомява работниците какви нарушения са констатирани и дали имат право на защита по съдебен ред, по какъв ред и в какъв срок.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот kulova » 02 Май 2013, 13:56

nk7702n написа:
kulova написа:По отношение на първия Ви въпрос: продължителността на работното време не е задължителен елемент от договора, тъй като въпроса е уреден с императивна норма в чл.136 КТ. Недействителност на трудов договор се обявява от съда. Като за начало може да сезирате Инспекция по труда стига това да не навреди на трудовото Ви правоотношение. Ако инспекцията установи, че има нарушение вкл. и по отношение на КТД, може да сезира съда.

За съжаление, каквито и нарушения да открие ИТ, няма прамощията да сезира съда, а единствено да наказва по административен ред работодателя, както и писмено да уведомява работниците какви нарушения са констатирани и дали имат право на защита по съдебен ред, по какъв ред и в какъв срок.

Чл. 74, ал. 3 от КТ
kulova
Потребител

Мнениеот nk7702n » 02 Май 2013, 14:01

Да, чл. 74 ал.3 предвижда контролният орган да сезира съда, но само при конститиране на недействителност на ТД, практически колко често се случва това, е отделен въпрос. ИТ си изпълнява чисто контролните правомощия за санкциониране на нарушителите, дори имам впечатления, че относително рядко налага глоби дори при наличие на съществени нарушения. :?
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот lorecita » 07 Май 2013, 21:14

На Ваше място не бих разчитала на Инспекцията по труда!Ако работодателят Ви е по-богат направо забравете.Аз например мога да Ви кажа,че моя бивш работодател при 74 нарушения повечето сериозни,няма нито една глоба.Всъщност има една от 2000 лв за "липсата на правилника за вътрешния ред" в един обект,но няма глоба за работник без договор.Всъщност като заговорихме за договори имам една загатка към всички Вас:
При проверката се установи следното:
1. В трудовия договор на лицето Пешо липсва датата на явяване на работа
2. В трудовия договор на лицето Пешо липсва къде е работното му място
3. В трудовия договор на лицето Пешо липсва размера на работната му заплата
4.В трудовия договор на лицето Пешо липсва размера на платения му годишен отпуск

Какво съдържа този договор?
lorecita
Младши потребител

Мнениеот kulova » 07 Май 2013, 22:00

Е и???? Кво прайме ся?
kulova
Потребител

Мнениеот lorecita » 07 Май 2013, 22:32

kulova написа:Е и???? Кво прайме ся?

Отиваме на курс по български!Но някои неща и със сто курса не могат да се коригират!
Искрено се надявам да не сте адвокат!
lorecita
Младши потребител

Назад към Трудово право