начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Трудова книжка

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Трудова книжка

Мнениеот gracinka » 10 Юни 2013, 16:44

Здравейте! Не съм на работа вече от януари месец, а още не ми връщат трудовата книжка. Шефът ми казва, че не може да я намери и не е попадала в неговите ръце. Още когато започнах работа предоставих както здравна, така и трудова книжка. Здравната ми я върнаха, но не и трудовата. Постоянно му звъня, за да питам дали я е намерил, но отговора е един и същ.. Какво мога да направя при условие, че не съм подписвала нищо за прекратяване на взаимоотношения, бях назначена на 4 часа, а работих доста повече и искам да ми се върне документа обратно. Ще съм благодарна, ако ме насочите какви мерки да взема.
gracinka
Нов потребител

Re: Трудова книжка

Мнениеот just__me » 01 Юли 2013, 15:15

"не съм подписвала нищо за прекратяване на взаимоотношения" ами?!
just__me
Младши потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 01 Юли 2013, 19:03

Комплицирано е, но като начало- свържете се с него и му кажете в прав текст, че ще сезирате инспекцията по труда ( дано сте подписала декларация, че му я предоставяте- в противен случай нещата стават сложни...). Ако не помогне- сезирайте я.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот nk7702n » 01 Юли 2013, 21:49

gracinka написа:Здравейте! Не съм на работа вече от януари месец, а още не ми връщат трудовата книжка. Шефът ми казва, че не може да я намери и не е попадала в неговите ръце. Още когато започнах работа предоставих както здравна, така и трудова книжка. Здравната ми я върнаха, но не и трудовата. Постоянно му звъня, за да питам дали я е намерил, но отговора е един и същ.. Какво мога да направя при условие, че не съм подписвала нищо за прекратяване на взаимоотношения, бях назначена на 4 часа, а работих доста повече и искам да ми се върне документа обратно. Ще съм благодарна, ако ме насочите какви мерки да взема.

Отговорите на въпросите Ви се съдържат в нормите на чл. 350 от КТ и в чл.6 от Наредбата за трудовата книжка и трудовия стаж. Чл. 6 /2 / гласи :

(2) При прекратяване на трудовото правоотношение работникът или служителят е длъжен да представи трудовата книжка на работодателя, който да отрази необходимите данни и да я върне незабавно срещу подпис на работника или служителя. Датата на предаване на трудовата книжка от работодателя на работника или служителя се отбелязва в дневника за издаване на трудови книжки по приложение № 1.
(3) Когато трудовата книжка не бъде получена от работника или служителя, работодателят му съобщава с писмо с обратна разписка да се яви, за да я получи лично. Тя може да бъде изпратена по пощата или предадена на определено от него лице само ако за това има писмено съгласие.

При неизпълнението им можете да претендирате и обезщетение по съдебен ред с помощта на колега адвокат. Органът, който налага административни наказания на работодателите, е Инспекцията по труда. Трудовоправните спорове се разглеждат и решават от съда.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот jimi66 » 05 Юли 2013, 14:12

Чл. 350. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) При прекратяване на трудовото правоотношение работодателят е длъжен да впише в трудовата книжка данните, свързани с прекратяването, и да я предаде незабавно на работника или служителя.
(2) Когато трудовата книжка бъде изгубена по вина на работодателя, по искане на работника или служителя се издава нова трудова книжка от съответната инспекция по труда. В този случай работодателят представя на инспекцията по труда необходимите данни от предишните работодатели.
(3) Когато трудовата книжка бъде изгубена от работника или служителя, инспекцията по труда му издава нова трудова книжка въз основа на представени от работника или служителя достоверни данни.

Отидете в Инспекция по труда и оттам ще ви издадат нова трудова книжка, а работодателят ще представи на инспекцията по труда необходимите данни от предишните работодатели
jimi66
Младши потребител

Назад към Трудово право