начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Относно трудова книжка

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Относно трудова книжка

Мнениеот chinchilla » 30 Юни 2013, 12:32

Работих дълги години при един работодател. След напускането ми ( проблеми не съм имал с напускане ), обаче по стечение на обстоятелствата, бях близо година без работа. През това време трудовата ми книжка изчезна ( по-вероятно да съм я изгубил някъде). Сега от близо година съм ня друга работа, обаче нямам трудова книжка. Предложих да си купя друга и да попълнят нея, но счетоводителката на фирмата каза, че това било недопустимо.
Обясни ми някаква схема с ходене до Г.М.Димитров до някъде - не я разбрах точно, защото не ми било първа работа и нямало как.

Въпросът ми е , може ли да си купя трудова книжка, да я занеса на предишния ми работодател ( все още сме добри познати с него ), да му я дам да я попълни и след това да я дам на настоящия ми такъв, без да има нужда да ходя никъде другаде?
snooker, chinchillas, STARGATE & Alfa Romeo
Аватар
chinchilla
Потребител

Re: Относно трудова книжка

Мнениеот doc03 » 30 Юни 2013, 12:41

Въпрос на лична уговорка.

П.П. А другите работодатели, преди този ?
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb :D

Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
Аватар
doc03
Активен потребител

Мнениеот chinchilla » 30 Юни 2013, 17:32

Това ми е втората работа през живота.
Първата е в една заложна къща - близо 5 години и сега в интернета година.
Законно ли ще е , ако направя това, което мисля да направя, без да се разкарвам по разни държавни институции ?
Аватар
chinchilla
Потребител

Мнениеот nk7702n » 30 Юни 2013, 17:54

chinchilla написа:Работих дълги години при един работодател. След напускането ми ( проблеми не съм имал с напускане ), обаче по стечение на обстоятелствата, бях близо година без работа. През това време трудовата ми книжка изчезна ( по-вероятно да съм я изгубил някъде). Сега от близо година съм ня друга работа, обаче нямам трудова книжка. Предложих да си купя друга и да попълнят нея, но счетоводителката на фирмата каза, че това било недопустимо.
Обясни ми някаква схема с ходене до Г.М.Димитров до някъде - не я разбрах точно, защото не ми било първа работа и нямало как.

Въпросът ми е , може ли да си купя трудова книжка, да я занеса на предишния ми работодател ( все още сме добри познати с него ), да му я дам да я попълни и след това да я дам на настоящия ми такъв, без да има нужда да ходя никъде другаде?

Пообъркала се е леко счетоводителката. Какъв е проблемът да си купите друга книжка и да я занесете при работодателя? Няма нищо незаконно, може да сте изгубил предишната, а може просто да е запълнена. Няма никаква пречка.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот chinchilla » 01 Юли 2013, 08:20

Ясно разбрах. Купувам друга книжка, ще я попълни първия работодател, след това сегашния и, всичко би трябвало да е ок.
Аватар
chinchilla
Потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 01 Юли 2013, 09:49

Счетоводителката е съвсем права.!
Ти си с обременено минало и за това ти предлагам да спазваш установения ред.
Прочети чл. 350, ал.3 от КТ, а после отдели време, за да прочетеш тази наредба http://webcache.googleusercontent.com/s ... =firefox-a - чл.7.
Отиваш при работодателя, но ще искаш удостоверение по образец, което да представиш на инспекцията на труда.
Само последната има правомощие да ти издаде нова трудова книжка.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот chinchilla » 01 Юли 2013, 11:51

bird_of_paradise написа:Счетоводителката е съвсем права.!
Прочети чл. 350, ал.3 от КТ, а после отдели време, за да прочетеш тази наредба http://webcache.googleusercontent.com/s ... =firefox-a - чл.7.
Отиваш при работодателя, но ще искаш удостоверение по образец, което да представиш на инспекцията на труда.

Значи наистина ще бъде приключение това вадене на новата трудова книжка.
Ама аз съм си за бой, къде я тикнах моята грам не знам.
Аватар
chinchilla
Потребител

Мнениеот nk7702n » 01 Юли 2013, 14:15

chinchilla написа:
bird_of_paradise написа:Счетоводителката е съвсем права.!

Значи наистина ще бъде приключение това вадене на новата трудова книжка.
Ама аз съм си за бой, къде я тикнах моята грам не знам.

Аз набързо прегледах темата Ви и не съм разбрала, че не искате да Ви се издаде втора трудова книжка за стажа след издаване на първата книжка, а сте изгубил първата и искате издаване на трудова книжка за стажа Ви, описан в първата книжка. В такъв случай наистина ще се поразходите до ИТ - чл. 350 ал.3 от КТ. Успех! :)
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 01 Юли 2013, 14:25

nk7702n написа:Аз набързо прегледах темата Ви и не съм разбрала, че не искате да Ви се издаде втора трудова книжка за стажа след издаване на първата книжка, а сте изгубил първата и искате издаване на трудова книжка....

:roll: :) Без да приемаш лично следващото: Не боли човек да си признае пропуск, :wink: защото не сме безгрешни.
nk7702n написа:
chinchilla написа:Работих дълги години при един работодател. След напускането ми ( проблеми не съм имал с напускане ), обаче по стечение на обстоятелствата, бях близо година без работа. През това време трудовата ми книжка изчезна ( по-вероятно да съм я изгубил някъде). Сега от близо година съм ня друга работа, обаче нямам трудова книжка. Предложих да си купя друга и да попълнят нея, но счетоводителката на фирмата каза, че това било недопустимо.

Пообъркала се е леко счетоводителката. Какъв е проблемът да си купите друга книжка и да я занесете при работодателя? Няма нищо незаконно, може да сте изгубил предишната, а може просто да е запълнена. Няма никаква пречка.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот tisho » 01 Юли 2013, 14:42

Здравейте, според мен във Вашия случай решението е лесно, щом още се разбирате с предишния си работодател, това е първата Ви работа и щом казвате че Вие сте загубил/а трудовата си книжка. Отивате в Инспекцията по труда, казвате за какво става дума. От там ще Ви дадат една бланка, която следва да занесете при предишния си работодател, който да Ви я попълни (вписва се периода през който сте работили и редица други, като важното е да има подпис на счетоводител (евентуално управителя на фирмата) и печат на фирмата работодател. От там, с попълнената бланка, се връщате в Инспекция по труда, като носите и празна трудова книжка. След като представите документите, книжката ще Ви бъде издадена от служител на Дирекция "Инспекция по труда", и не би следвало да имате проблеми.
tisho
Младши потребител

Мнениеот nk7702n » 01 Юли 2013, 15:01

bird_of_paradise написа:
nk7702n написа:Аз набързо прегледах темата Ви и не съм разбрала, че не искате да Ви се издаде втора трудова книжка за стажа след издаване на първата книжка, а сте изгубил първата и искате издаване на трудова книжка....

:roll: :) Без да приемаш лично следващото: Не боли човек да си признае пропуск, :wink: защото не сме безгрешни.
nk7702n написа:
chinchilla написа:Работих дълги години при един работодател. След напускането ми ( проблеми не съм имал с напускане ), обаче по стечение на обстоятелствата, бях близо година без работа. През това време трудовата ми книжка изчезна ( по-вероятно да съм я изгубил някъде). Сега от близо година съм ня друга работа, обаче нямам трудова книжка. [color=#BF00FF]Предложих да си купя друга и да попълнят нея, но счетоводителката на фирмата каза, че това било недопустимо[/color].

Не ме боли, прочети оцветеното, точно това съм имала предвид в поста. Ако казусът е друг, следва приложението на чл. 350 КТ.Всъщност, никой не е безгрешен и не съм твърдяла обратното в нито една тема. Както съм написала, не считам за грешка това, че съм останала с впечатлението, че човекът е с непопълнена до края книжка и я е изгубил след напускане на работа, след което е решил да постъпи при нов работодател, в такъв случай за новия стаж няма нужда да ходи до ИТ. Често срещан случай в практиката.
Ако обаче се стреми да си реши въпроса със стажа от книжката, която е изгубил :arrow: ИТ и приложение на чл. 350 ал.3. Мисля, че станах ясна. :!: Приятен ден на всички!
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 01 Юли 2013, 16:04

Не ме разбра :!: , или поне не болда в написано от теб :!: , ама ... нищо :idea: . Свикнала съм. :!:
Приятен ден и на теб.( тук за разнообразие, че с толкова препинателни е страшно- ще се :) )
:lol:
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот chinchilla » 01 Юли 2013, 16:25

Не, не, не, не съм искал да кажа, че не желая да ми се издава нова трудова книжка. Може би съм се изразил неправилно, всичко с първия ми работодател е приключило както трябва , книжката е била попълнена по надлежния ред, и ми беше върната. Просто в периода , в който не работех ( бях 10 месеца домашен арест заради каране без сумпс ) и в този период ,стоейки си вкъщи, реших да правя ремонти . През времето на ремонта, просто съм забутал трудовата си книжка някъде, или по-вероятно съм я изхвърлил заедно с боклуци, стари мебели и т.н.
Интересуваше ме реда, в който трябва да се направи нова такава, като се впише всичко надлежно. Все пак 5 години не са малко ( поне за мен )
Отново искам да се извиня, ако съм се изразил по начин , чрез който не съм бил разбран.
Аватар
chinchilla
Потребител

Мнениеот nk7702n » 01 Юли 2013, 17:27

chinchilla написа:Не, не, не, не съм искал да кажа, че не желая да ми се издава нова трудова книжка. Може би съм се изразил неправилно, всичко с първия ми работодател е приключило както трябва , книжката е била попълнена по надлежния ред, и ми беше върната. Просто в периода , в който не работех ( бях 10 месеца домашен арест заради каране без сумпс ) и в този период ,стоейки си вкъщи, реших да правя ремонти . През времето на ремонта, просто съм забутал трудовата си книжка някъде, или по-вероятно съм я изхвърлил заедно с боклуци, стари мебели и т.н.
Интересуваше ме реда, в който трябва да се направи нова такава, като се впише всичко надлежно. Все пак 5 години не са малко ( поне за мен )
Отново искам да се извиня, ако съм се изразил по начин , чрез който не съм бил разбран.

А, така вече станаха ясни нещата, в предишния пост нищо подобно не беше описано. И как така ще изхвърляш трудовата книжка с разни боклуци, все пак това е документ, удостоверяващ трудов стаж за пет години!? :lol: :roll: Сега, и да не искаш, ще ходиш до Инспекцията, няма начин! Другият път да внимаваш повече! Хайде, приятен ден, че вече ми стана смешна тая тема! :wink:
nk7702n
Старши потребител

Назад към Трудово право