начало

ВСС прие, че именити преподаватели не са специалисти по гражданско право ВСС прие, че именити преподаватели не са специалисти по гражданско право

Фалит на ЕТ

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Фалит на ЕТ

Мнениеот savagrup » 25 Юли 2013, 14:22

Здравейте!
Имам ЕТ чрез което преди 5 години (2008) изтеглих кредит от банка (10,000 лв.).
Чрез фирмата осъществявах търговия в магазин под наем. Когато настъпи кризата, търговията ми замря и бях принуден да затворя магазина и да "сдам фронта".
Съответно престанах да погасявам и кретидът си. Рухнах!
Отне ми години да се въстановя психичестки и емоционално. Работех на черно за да не ми удържат от възнагражденията. Знаех, че имам дълг и знаех, че трябва да го платя в един момент. Този момент дойде.
Сега вече имам амбиция, воля и желание да стъпя на крака, да върна кредитът си и да заживея отново по нормален начин. Искам да си възбудя фирмата с интернет търговия тъй като не се изискват особени инвестиции. Проблемът е, че имам запор ( вече съм осъден за което съвсем скоро разбрах ) на банковите сметки.
т.е. какво се получава в крайна сметка:
* не мога да започна нормална работа защото само от лихвите парите ще свършват
* не мога да възбудя фирмата си защото всеки лев постъпил в сметката се удържа по кредита

Какво се прави в такъв случай?

Имам няколко идеи. Моля да ме посъветвате и вие:
* обявяване на фалит
* ООД с % участие на мое име което да се удържа
* изцяло фирмата да е на друг човек докато събера сумата и не я внеса накуп
savagrup
Младши потребител

Re: Фалит на ЕТ

Мнениеот eurolinker » 25 Юли 2013, 15:15

Здравейте, имате запор само на банковите сметки?!? Варианти 1 и 2 не са целесъобразни. По различни причини . И в двата варианта дължите, като във втория е възможно да бъде наложен запор в/у дружествения ви дял, което ще ви върне в началото.
Вариант 3 - възможен, но изцяло на ваш риск.
В страни от сериозния въпрос - откажете се да "възбуждате фирмата си". По-добре звучи "да подновя дейността си". :) Желая успех в последното.
Actio cum Deliberatio
eurolinker
Потребител

Мнениеот savagrup » 25 Юли 2013, 15:42

Благодаря за отговора!
Прочетох глава 4 от търговския закон - Несъстоятелност. Там пише, че мога да подам молба в Софийски градски съд и фирмата да се обяви за несъстоятелна и да се заличи :? а заедно с нея и всичките задължения до момента.
Има ли нещо подобно?
Звънях на един адвокат който ми каза, че това е невъзможно - ЕТ не се ликвидира. Но пък мога да си направя ЕООД с което да започна начисто. Така ми каза адвоката по телефона.
Звънях в съда. Момичето ми каза, че няма проблем да си подам нужните документи за несъстоятелностр дори и за ЕТ.
А всъщност аз имам и участие в ООД и имам запор върху него. :roll:
А сега кажете кой прав кой кръв и изобщо къде е правото в тази ситуация?
savagrup
Младши потребител

Мнениеот eurolinker » 25 Юли 2013, 15:50

Вижте, със "звънене на адвокат" няма да стане работата...Посетете колега(та) с книжа.
Вижте чл. 611 ТЗ , за ваша инфомрация, относно ЕТ - търговецът трябва да е заличен от търговския регистър.
Във всеки случай, не си мислете, че задълженията ви просто ще бъдат "отписани", и вие от длъжник ще се преврънете в чисто нов предприемач-без стари задължения.
Actio cum Deliberatio
eurolinker
Потребител

Мнениеот savagrup » 25 Юли 2013, 22:47

А давността?
Нали всичко си има давност?
savagrup
Младши потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 25 Юли 2013, 22:54

Давност има, но тя се прекъсва и спира.

Има значение от кой момент се начисляват сумите и от тогава се брои.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот windlove » 26 Юли 2013, 11:45

savagrup написа:А давността?
Нали всичко си има давност?

След като има изпълнително дело общо взето забравете за давността. Достатъчно е да си искат по едно действие на 2 години, за да не им настъпи перемцията за прекратяване на ИД и са си ок. А дори и при този вариант могат просто да си образуват делото наново, тъй като давността на самото вземане по листа няма да е изтекла.
Aliena vitia in oculis habemus, а tergo nostra sunt!!!
windlove
Потребител

Назад към Търговско право