Моят казус е следният: имам сключен срочен трудов договор (за стажуване) в една финансова институция. Договорът ми е сключен на 27. 06. 2013 г. Поради ред причини днес - 23.08 си изпринтих, попълних и подадох предизвестие за напускане със срок 3 м. (чл. 326, ал. 2 от КТ).
Работодателят ми заяви, че щом съм в срок за изпитване няма нужда от предизвестие и мога да напусна от днес за утре. Единствено можело да дължа обратно парите, които съм получила като заплащане - една заплата.
Искам да попитам дали могат да ми искат тези пари.
Срокът за изпитване е 4 м. В трудовия ми договор е записано:
Работодателят може да прекрати едностранно договора без предизвестие в срока за изпитване. И : Срокът на предизвестие за прекратяване на ТД от страна на служителя - стажант е 3 м., но не повече от остатъка от срока на договора, при спазване на чл. 326, ал. 2 от КТ. В случай, че предизвестието не бъде спазено, Служителят - стажант дължи на работодателя уговорения размер на трудовото си възнаграждение съответстващо на неспазения срок на предизвестието.
Благодаря предварително на всеки, който реши да ми помогне.
- Дата и час: 23 Ное 2024, 16:56 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Прекратяване на срочен договор
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Прекратяване на срочен договор
Написано е "черно на бяло". Дължите възнаграждението - приемете факта.
Actio cum Deliberatio
- eurolinker
- Потребител
pmt090 написа:Моят казус е следният: имам сключен срочен трудов договор (за стажуване) в една финансова институция. Договорът ми е сключен на 27. 06. 2013 г. Поради ред причини днес - 23.08 си изпринтих, попълних и подадох предизвестие за напускане със срок 3 м. (чл. 326, ал. 2 от КТ).
Работодателят ми заяви, че щом съм в срок за изпитване няма нужда от предизвестие и мога да напусна от днес за утре.това би било вярно ако изпитателният срок е уговорен в полза на двете страни. от написанто по-долу "Работодателят може да прекрати едностранно договора без предизвестие в срока за изпитване" става ясно, че срокът е уговорен в полза на работодателя. Т.е. за Вас остава вариантът да си спазите предизвестието Единствено можело да дължа обратно парите, които съм получила като заплащане - една заплата
Искам да попитам дали могат да ми искат тези пари.Работодателят може да претендира обезщетение за неспазено предизвестие. Във вашия случай срокът на предизвестието е 3 месеца, така че може да претендира и повече една заплата
Срокът за изпитване е 4 м. В трудовия ми договор е записано:
Работодателят може да прекрати едностранно договора без предизвестие в срока за изпитване. И : Срокът на предизвестие за прекратяване на ТД от страна на служителя - стажант е 3 м., но не повече от остатъка от срока на договора - а договорът ви срочен или безсрочен е? не бъркайте срочен договор с уговорения срок за изпитване, който е приложим и за срочните и за безсрочните договори, при спазване на чл. 326, ал. 2 от КТ. В случай, че предизвестието не бъде спазено, Служителят - стажант дължи на работодателя уговорения размер на трудовото си възнаграждение съответстващо на неспазения срок на предизвестието.
Благодаря предварително на всеки, който реши да ми помогне.
Ако не е наложително да напуснете веднага съветвам да спазите срока на предизвестието. Другият вариант е прекратяването на трудовия договор да се оформи като такова по взаимно съгласие.
- latinka
- Младши потребител
Трудовият ми договор е срочен - за 6 месеца, като в тях се включват и 4 месеца срок за изпитване уговорен в полза на работодателя.
- pmt090
- Нов потребител
Гледайте да си отработите 3-месечното предизвестие или направете така, че договорът да се прекрати по взаимно съгласие. В противен случай ще плащате обезщетение.
Veritatem dies aperit
- borovinka
- Активен потребител
5 мнения
• Страница 1 от 1
|
|