начало

БАН разпространи свободно трудове на водещи специалисти в подкрепа на борбата срещу домашното насилие БАН разпространи свободно трудове на водещи специалисти в подкрепа на борбата срещу домашното насилие

Въпрос относно чл. 327, ал.1, т.2 от КТ

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Въпрос относно чл. 327, ал.1, т.2 от КТ

Мнениеот rabotnik_ » 05 Сеп 2013, 13:53

Здравейте. Изратих заявление по чл. 327, ал.1, т.2 от КТ до адресът на управление на дружеството в което работя с обратна разписка като в нея е декларирано какво съдържа плика. Направени са два неуспешни опита за разнос поради отсъствие на получателя при които е последвало телефонно обаждане от страна на куриерската фирма до лицето упълномощено да приема кореспонденцията в което то е заявило отказ. Точният текст вписан в обратната разписка е: "Получател - Отказва пратката". Тъй като получих доста противоречиви мнения до момента искам да попитам и тук, може ли въпросният отказ да се счита за успешно уведомяване и съответно трудовият ми договор за прекратен, и ако да, достатъчно доказателство ли е в случай на съд, тъй като имам основание да смятам, че работодателят ми няма да предприеме необходимите действия?
rabotnik_
Нов потребител

Re: Въпрос относно чл. 327, ал.1, т.2 от КТ

Мнениеот just__me » 20 Сеп 2013, 12:26

Здравейте!За да може да се ползвате от този отказ пред съда и да има той обвързваща и доказателствена сила,съобщението трябва да се изпрати и връчи чрез нотариус (нотариална покана).Такава покана може да Ви направи всеки нотариус ,но е препоръчително да е нотариус с район на действие адреса на получателя.Нотариусът удостоверява само, че поканата е изпратена и връчена.Връчването на Нотариалната покана става чрез служител от нотариалната кантора.Отбелязва се и начинът на връчване – лично, за когото е поканата, или на друго лице (в случая,лице от фирмата,което е упълномощено да получава такива книжа). Ако този, до когото е отправена поканата, откаже да се подпише, отказът му задължително трябва да се установи с подписа на поне един свидетел.
just__me
Младши потребител

Мнениеот rabotnik_ » 27 Сеп 2013, 19:13

Благодаря Ви за отговора.

Общо взето се очертава, че реши ли работодател с тенденциозно отношение да не приеме заявление по чл.327, ал.1, т.2, то няма как да бъде връчено. Което прави въпросното основание една от най-големите недомислици в кодекса на труда. Работникът има право да прекрати едностранно договорът си поради неизплатени възнаграждения, но не може да го направи лично, а трябва работодателят му да благоволи да съдейства... и това ако не е конфликт на интереси....

Все пак ако има начин да си прекратя трудовият договор без да водя половин година дела, ще бъда благодарен за споделени идеи.
rabotnik_
Нов потребител

Мнениеот Pause » 27 Сеп 2013, 20:27

По мое мнение също може въпросното писмено заявление надлежно да го входирате и при работодателя в два екземпляра, единият от които за вас и така се снабдите с надлежно заверено заявление.Отговор дава Чл.335 ал.2 т3 от КТ, че договора се прекратява от момента на получаване на заявлението при работодателят преценете, дали да се ползвате и от възможноста да запазите ТД по КТ и отстраните недоразуменията.
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот rabotnik_ » 28 Сеп 2013, 15:42

Благодаря Ви за споделеното мнение.

Може би не успях да обясня ситуацията достатъчно ясно. Отношенията с работодателят са обтегнати и ми беше отказано всякакво съдействие. В момента няма действащо деловодство в което да входирам лично заявлението затова и се наложи да се използва варианта с изпращането му до адресът на управление на дружеството. Пълномощникът, който се намира там е видимо инструктиран да не приема кореспонденция от мен. Писменото ми искане за издаване на документи съгласно Чл. 128а също беше върнато. Имам вече 5 дължими заплати, не ходя на работа повече от месец и въпреки това управителят не желае да прекрати договора на каквото и да е основание. Уведомил съм за нарушенията и Инспекция по труда, но и те явно не могат да сторят нищо освен да налагат глоби и да правят "препоръки"...
rabotnik_
Нов потребител

Мнениеот dobromirkd » 01 Окт 2013, 20:12

А заплатата записана в трудовия ви договор съответства ли на реалната или реално получавате повече?
dobromirkd
Потребител

Мнениеот rabotnik_ » 03 Окт 2013, 17:49

Реално получавах с 10 лева повече от получаващото се след удръжките наложени върху заплатата ми по договор.
rabotnik_
Нов потребител

Мнениеот dobromirkd » 04 Окт 2013, 01:34

Пиши ми на този e-mail, за да ти пратя документа който да подадеш
dobromirkd
Потребител

Мнениеот dido_petrov » 17 Фев 2015, 13:50

Здравейте,

преди две години напуснах по чл. 327, т.2 от КТ , и от тогава не съм си получил дължимото възнаграждение и обезщетения които ми се полагат според КТ.
През това време имах пуснати жалби до Инспекция по Труда, които установиха моите твърдения в писмен вид.
Имах едно писмо след тези жалби до дом. ми адрес от бившия ми работодател, в което изразяваше готовност да ми заплати дължимото, но срещата не се състоя поради отсъствие на работодателя, а в последствие отказа такава.
Въпросът ми е след като работодателят вече е изразил готовност за плащане, което не се състоя, ако му предявя иск то неговите разходи му по делото ще са за моя сметка, как да го уведомя че ми е длъжник според КТ и това писмо да важи пред съда!? .... и следователно съдът да прецени ,че съм имал правно основание да предявя иск към бившия си работодател.
Забравих да допълня,че той се крие "под дърво и камък" и не иска да приема никаква кореспонденция, фирмата има само адрес който е и негов личен.

Благодаря Ви!
dido_petrov
Младши потребител

Мнениеот dido_petrov » 19 Фев 2015, 23:06

Да подновя темата по-горе с последна информация - получих писмо от работодателя ми ,че цялата му счетоводна документация е била наводнена ...ведомости за заплати всичко друго свързано с моите документи.Проверих в НАП и се оказа,че подал и там Уведомление за наводнения архив,но не ми казаха дали е подадено Уведомлението до 24 часа след наводнението, както е по закона за ДДС ,но разбрах,че те не са длъжни да проверят дали наистина е така, не са изискали справка от Общината за наводнените райони и дали неговото счетоводство е в този район.

И така вече не съм сигурен ако се заведи Иск при липса на всякакви счетоводни документи, как ще се доказват моите твърдения за неизплатени заплати.

Ще се радвам някой да напише нещо по темата, макар,че не виждам интерес по нея. :D
dido_petrov
Младши потребител

Мнениеот svettoslav » 20 Фев 2015, 00:32

dido_petrov написа:И така вече не съм сигурен......

Да разбираме ли,че досега си бил сигурен ??.... :)

Няма какво да го бавиш.Наводнение,пожар,кражба...това си е негов проблем.Щом имаш констатации от Инспекцията и писмо от него,това е достатъчно.Дори и само едно от двете стига.
Пък и счетоводните документи не всякога те ползуват.Там може и изобщо да те няма.От полза на работника са,ако имаш начислено нещо.Но ако нямаш?
Има си начини за доказване.
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот Melly » 20 Фев 2015, 11:38

dido_petrov написа:Здравейте,
преди две години напуснах по чл. 327, т.2 от КТ , и от тогава не съм си получил дължимото възнаграждение и обезщетения които ми се полагат според КТ.
През това време имах пуснати жалби до Инспекция по Труда, които установиха моите твърдения в писмен вид.
Имах едно писмо след тези жалби до дом. ми адрес от бившия ми работодател, в което изразяваше готовност да ми заплати дължимото, но срещата не се състоя поради отсъствие на работодателя, а в последствие отказа такава.

До тук с питанията по форумите. Ако наистина държите да си получите неизплатените суми от прекратеното ТПО, то сте на последната права - среща с адвокат и предявяване по съдебен ред на претенциите. Времето не чака. Вероятно текат последните месеци от 3-годишния период, който позволява съдебна защита на вземането ви. Изтече ли този срок, сърдете се на себе си.
Успех!
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот dido_petrov » 21 Фев 2015, 11:02

"Имах едно писмо след тези жалби до дом. ми адрес от бившия ми работодател, в което изразяваше готовност да ми заплати дължимото, но срещата не се състоя поради отсъствие на работодателя, а в последствие отказа такава.
Въпросът ми е след като работодателят вече е изразил готовност за плащане, което не се състоя, ако му предявя иск то неговите разходи му по делото ще са за моя сметка, как да го уведомя че ми е длъжник според КТ и това писмо да важи пред съда!? .... и следователно съдът да прецени ,че съм имал правно основание да предявя иск към бившия си работодател"

Благодаря Ви за отговорите, ще имам среща с адвокат, уважавам Ви труда!

Сумата на задължението към мен е малко над 1000лв. преди мен бившия работодател има задължения към Общината в размер около 14 000лв.и е даден на ЧСИ, осъден е от юридическо лица в размер на около 25 000евра, ще се опитам да разбера дали се правят плащания към длъжниците до момента и с помощта на адвоката се надявам да взема правилното решение.

Притесняват ме по- горните факти от цитата ми!?
dido_petrov
Младши потребител

Назад към Трудово право