начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

ТД на основание 1л. 67. ал. 1 т.1 във връзка с чл. 70

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ТД на основание 1л. 67. ал. 1 т.1 във връзка с чл. 70

Мнениеот bscvetkova » 12 Окт 2013, 00:09

Здравейте, ще бъда максимално кратка, като всички цифри и факти са взети директно от екземпляра на ТД, който имам.
Назначена съм на 12.09.2013 г. на непълно РВ (4 часа), договорът се сключва за неопределено време, със срок за изпитване в полза на работодателя 6 месеца, считано от 13,09,2013 г.
Други условия:
Работникът има право на платен годишен отпуск с размер 20 работни дни.
Срокът на предизвестието при прекратяване на ТД е 30 дни и е еднакъв за двете страни, след изтичане на срока по чл. 70 в полза на работодателя.

Искам в понеделник да си пусна предизвестието за напускане без да го отработвам, или евентуално мога да отработя една седмица, докато намерят човек. Студентка съм редовно обучение 2 курс, имам трудов стаж през последните 5 по 2 месеца/година.Мога ли да поискам някаква отпуска (платена/неплатена) за това, че съм студент редовно обучение? Цитирам: "Платен отпуск за обучение
Чл. 169. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Работник или служител, който учи в средно или висше училище без откъсване от производството със съгласието на работодателя, има право на платен отпуск в размер 25 работни дни за всяка учебна година." "(3) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Учащите се по ал. 1 имат право еднократно и на платен отпуск от 30 работни дни за подготовка и явяване на зрелостен или държавен изпит, включително и за подготовка и защита на дипломна работа, дипломен проект или дисертация." Имам приравнителни изпити, които трябва да държа през м. Декември, но всички мои колежки ме предупредиха, че шефката ни не позволява отпуски по никакъв повод, още повече по празници. Затова този вариант с отпуската отпада и най-добре да подам едномесечно предизвестие. Също така няма да дължа обезщетение на работодателя, ако не изработя месеца, защото дефакто няма да получа заплата за този месец или това са две различни неща(ако заплатата или изработеното за определен период е дължимо по презумпция?)
Нямам необходимият стаж и не искам обезщетение, просто искам да напусна по най-бързия начин. Ако е по взаимно съгласие ? Или да говоря да ме съкратят? При всички случаи не искам да отработвам 1 месец предизвестие, защото искам да работя на друго място почасово. Като цяло работодателят е почти изряден, като изключим факта, че през половината време работих на 8-часови смени, а не само на 4-часови. Дори смените ми по график са по 5 часа всеки ден с 1 почивен седмично. Използва се сумирано изчисляване на работното време, ако това има значение. Моментът е много неподходящ за напускане, защото персоналът намаля и още 1 човек ще напусне след месец, а другата нова колежка вече е съобщила, че напуска окончателно.
Това е всичко. Ще очаквам отговор, благодаря предварително.
bscvetkova
Младши потребител

Re: ТД на основание 1л. 67. ал. 1 т.1 във връзка с чл. 70

Мнениеот thebeast » 12 Окт 2013, 10:00

Трудов договор със срок за изпитване
Чл. 70. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Когато работата изисква да се провери годността на работника или служителя да я изпълнява, окончателното приемане на работа може да се предшествува от договор със срок за изпитване до 6 месеца. Такъв договор може да се сключи и когато работникът или служителят желае да провери дали работата е подходяща за него.
(2) (Нова - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) В договора по ал. 1 се посочва в чия полза е уговорен срокът за изпитване. Ако това не е посочено в договора, приема се, че срокът за изпитване е уговорен в полза и на двете страни.
(3) (Предишна ал. 2 - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) През време на изпитването страните имат всички права и задължения както при окончателен трудов договор.
(4) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., предишна ал. 3 - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) В срока за изпитването не се включва времето, през което работникът или служителят е бил в законоустановен отпуск или по други уважителни причини не е изпълнявал работата, за която е сключен договорът.
(5) (Нова - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) За една и съща работа с един и същ работник или служител в едно и също предприятие трудов договор със срок за изпитване може да се сключва само веднъж.
Прекратяване на договора със срок за изпитване
Чл. 71. (1) До изтичане на срока за изпитване страната, в чиято полза е уговорен, може да прекрати договора без предизвестие.
(2) Трудовият договор се смята за окончателно сключен, ако не бъде прекратен по предходната алинея до изтичане на срока за изпитване.
(3) (Отм. - ДВ, бр. 21 от 1990 г.)
...........................................................
Обезщетение за неспазено предизвестие
Чл. 220. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) Страната, която има право да прекрати трудовото правоотношение с предизвестие, може да го прекрати и преди да изтече срокът на предизвестието, при което дължи на другата страна обезщетение в размер на брутното трудово възнаграждение на работника или служителя за неспазения срок на предизвестието.
(2) Страната, която е предизвестена за прекратяване на трудовото правоотношение, може да го прекрати и преди да изтече срокът на предизвестието, като дължи на другата страна обезщетение в размер на брутното трудово възнаграждение на работника или служителя за неспазения срок на предизвестие.
...........................................................
Обезщетение за неизползуван платен годишен отпуск
Чл. 224. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 58 от 2010 г., обявена за противоконституционна в частта "за текущата календарна година пропорционално на времето, което се признава за трудов стаж, и за неизползвания отпуск, отложен по реда на чл. 176" с РКС № 12 от 2010 г. - ДВ, бр. 91 от 2010 г.) При прекратяване на трудовото правоотношение работникът или служителят има право на парично обезщетение за неизползвания платен годишен отпуск за текущата календарна година пропорционално на времето, което се признава за трудов стаж, и за неизползвания отпуск, отложен по реда на чл. 176, правото за който не е погасено по давност.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Обезщетението по предходната алинея се изчислява по реда на чл. 177 към деня на прекратяването на трудовото правоотношение.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Платеният отпуск за обучение на учащи се и на докторанти без откъсване от производството и за приемен изпит в учебно заведение, когато не бъде използуван, не се обезщетява парично.
............................................................
Общи основания за прекратяване на трудовия договор
Чл. 325. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., предишен текст на чл. 325 - ДВ, бр. 7 от 2012 г.) Трудовият договор се прекратява без която и да е от страните да дължи предизвестие:
1. по взаимно съгласие на страните, изразено писмено. Страната, към която е отправено предложението, е длъжна да вземе отношение по него и да уведоми другата страна в 7-дневен срок от получаването му. Ако тя не направи това, смята се, че предложението не е прието;

2. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) когато уволнението на работника или служителя бъде признато за незаконно или бъде възстановен на предишната му работа от съда и същият не се яви да я заеме в срока по чл. 345, ал. 1;
3. с изтичане на уговорения срок;
4. със завършване на определената работа;
5. със завръщане на замествания на работа;
6. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) когато длъжността е определена за заемане от бременна или от трудоустроен и се яви кандидат, който има право да я заеме;
7. (отм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.);
8. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) с постъпване на работа на работника или служителя, който е избран или е спечелил конкурса;
9. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г., изм. - ДВ, бр. 41 от 2009 г., в сила от 01.07.2009 г.) при невъзможност на работника или служителя да изпълнява възложената му работа поради болест, довела до трайно намалена работоспособност, или по здравни противопоказания въз основа на заключение на трудово-експертната лекарска комисия. В този случай прекратяването не се допуска, ако при работодателя има друга работа, подходяща за здравното състояние на работника или служителя и той е съгласен да я заеме;
10. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) със смъртта на лицето, с което работникът или служителят е сключил трудовия договор с оглед на личността му;
11. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) със смъртта на работника или служителя;
12. (нова - ДВ, бр. 67 от 1999 г., в сила от 27.08.1999 г.) поради определянето на длъжността за заемане от държавен служител.
(2) (Нова - ДВ, бр. 7 от 2012 г.) Трудовият договор по чл. 68, ал. 6 се прекратява с прекратяването на дългосрочната командировка по Закона за дипломатическата служба, без която и да е от страните да дължи предизвестие.
Прекратяване на трудовия договор от работника или служителя с предизвестие
Чл. 326. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Работникът или служителят може да прекрати трудовия договор, като отправи писмено предизвестие до работодателя.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., доп. - ДВ, бр. 108 от 2008 г.) Срокът на предизвестието при прекратяване на безсрочен трудов договор е 30 дни, доколкото страните не са уговорили по-дълъг срок
, но не повече от 3 месеца. В колективен трудов договор срокът на предизвестието при уволнение по чл. 328, ал. 1, т. 1 - 4 и т. 11 може да бъде поставен в зависимост от продължителността на трудовия стаж на работника или служителя при същия работодател. Срокът на предизвестието при прекратяване на срочен трудов договор е 3 месеца, но не повече от остатъка от срока на договора.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) За работниците и служителите, които заемат материално-отчетнически длъжности, в случай че предаването на повереното имущество не може да се извърши в 30-дневния срок по ал. 2, времето за предаване може да се удължи, но не повече от 2 месеца общо с предизвестието.
(4) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Срокът на предизвестието започва да тече от следващия ден на получаването му. Предизвестието може да се оттегли, ако работникът или служителят съобщи за това преди или едновременно с получаването му. То може да се оттегли и до изтичането на срока му със съгласието на работодателя.
(5) (Отм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.)
Прекратяване на трудовия договор от работника или служителя без предизвестие
Чл. 327. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., предишен текст на чл. 327, доп. - ДВ, бр. 58 от 2010 г., в сила от 30.07.2010 г.) Работникът или служителят може да прекрати трудовия договор писмено, без предизвестие, когато:
1. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) не може да изпълнява възложената му работа поради заболяване и работодателят не му осигури друга подходяща работа съобразно предписанието на здравните органи;
2. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) работодателят забави изплащането на трудовото възнаграждение или на обезщетение по този кодекс или по общественото осигуряване;
3. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) работодателят промени мястото или характера на работата или уговореното трудово възнаграждение освен в случаите, когато има право да извърши такива промени, както и когато не изпълни други задължения, уговорени с трудовия договор или с колективния трудов договор, или установени с нормативен акт;
3а. (нова - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г., доп. - ДВ, бр. 108 от 2008 г.) в резултат на извършена промяна по чл. 123, ал. 1 и чл. 123а, ал. 1 значително се влошат условията на труд при новия работодател;
4. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) преминава на платена изборна работа или постъпва на научна работа въз основа на конкурс;
5. (отм. - ДВ, бр. 46 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.)
6. (изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) продължава образованието си в учебно заведение на редовно обучение или постъпва на редовна докторантура;
7. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 108 от 2008 г.) работи на срочен трудов договор по чл. 68, ал. 1, т. 1 или т. 3 и премине на друга работа за неопределено време;
7а. (нова - ДВ, бр. 7 от 2012 г.) работи по трудов договор с предприятие, което осигурява временна работа, и сключи трудов договор с друг работодател, който не е предприятие, което осигурява временна работа.
8. е възстановен на работа по съответния ред поради признаване на уволнението за незаконно, за да заеме работата, на която е възстановен;
9. (нова - ДВ, бр. 67 от 1999 г., в сила от 27.08.1999 г.) постъпва на държавна служба;
10. (нова - ДВ, бр. 58 от 2010 г., в сила от 30.07.2010 г.) работодателят преустанови дейността си;
11. (нова - ДВ, бр. 58 от 2010 г., в сила от 30.07.2010 г.) работодателят е предоставил неплатен отпуск на работника или служителя без негово съгласие.
(2) (Нова - ДВ, бр. 58 от 2010 г., в сила от 30.07.2010 г.) В случаите по ал. 1, т. 10, когато работникът или служителят не може да подаде писменото си заявление за прекратяване на трудовия договор, поради това че работодателят, лицето, което го представлява, или лицето, определено да получава кореспонденцията на работодателя, не могат да бъдат намерени на адреса на управление, посочен в трудовия договор, заявлението може да се подаде в инспекцията по труда по седалището или адреса на управление на работодателя. Ако след проверка, извършена съвместно от контролните органи на инспекцията по труда, Националния осигурителен институт и Националната агенция за приходите, се установи, че действително работодателят е преустановил дейността си, трудовият договор се смята прекратен от датата на завеждане на заявлението в инспекцията по труда по седалището или адреса на управление на работодателя.
(3) (Нова - ДВ, бр. 58 от 2010 г., в сила от 30.07.2010 г.) Редът за извършване на проверката по ал. 2 се определя с наредба на министъра на труда и социалната политика, съгласувана с управителя на Националния осигурителен институт и с изпълнителния директор на Националната агенция за приходите.
.............................................................
Е, изборът е изцяло Ваш!
Може да се окаже, че сте работили 1 месец за ползу роду (работодателя)...
thebeast
Потребител

Мнениеот thebeast » 12 Окт 2013, 10:24

thebeast
Потребител

Мнениеот thebeast » 12 Окт 2013, 10:27

thebeast
Потребител

Мнениеот bscvetkova » 12 Окт 2013, 11:09

Прочетох всичко много отдавна, значи най-добре да се позова на чл.327 6. (изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) продължава образованието си в учебно заведение на редовно обучение или постъпва на редовна докторантура;
За целта да извадя уверение от ВУЗ и да го представя с какво? С молба за напускане ли? Досега не съм напускала по свое желание и не знам какви документи трябва да подготвя.
Мога ли да го занеса утре с дата 14.10.2013 (понеделник)?
И последно-в договорът пише, че заплатата се получава "до 25-то число на месеца, следващ отчетния", като аз получих моята на 08.10.2013 и остатъкът-на 10.10.2013 г.
Договорът ми е подписан и в сила от 12.09.2013 г., а съм започнала учебни занятия на 26.09.2013 г. Казвам го, защото помня, че в КТ имаше разпоредба,според която трябва да съм започнала работа преди самите занятия в университета, за да имам правото да го прекратя по този член.
bscvetkova
Младши потребител

Мнениеот thebeast » 12 Окт 2013, 11:37

Според мен чистия вариант е да се отправи писмено предизвестие за прекратяване на договора от Ваша страна на 14.10.2013 г. и да се отработи предизвестието до 14.11.2013 г.
Чл.327, ал. 1, т. 6 от КТ може да породи спорове с неясни последици до 1-2 години напред. Видно от постнатите линкове мненията са разностранни и противоречиви.
Във вашия случай нямате доказателства, че сте прекъсвали обучението, а дали изобщо сте го прекъсвали!!! Според мен не! Според тълкуванието във Ваша полза ще е важна и датата, на която сте записали семестъра, а не датата на която са започнали занятията!
thebeast
Потребител

Мнениеот thebeast » 12 Окт 2013, 11:44

Работодателят или непосредствения ръководител знае ли, че сте студентка или не? Ако знаят, как и кога са научили за този факт?
thebeast
Потребител

Мнениеот bscvetkova » 12 Окт 2013, 11:45

thebeast написа:Според мен чистия вариант е да се отправи писмено предизвестие за прекратяване на договора от Ваша страна на 14.10.2013 г. и да се отработи предизвестието до 14.11.2013 г.
Чл.327, ал. 1, т. 6 от КТ може да породи спорове с неясни последици до 1-2 години напред. Видно от постнатите линкове мненията са разностранни и противоречиви.
Във вашия случай нямате доказателства, че сте прекъсвали обучението, а дали изобщо сте го прекъсвали!!! Според мен не! Според тълкуванието във Ваша полза ще е важна и датата, на която сте записали семестъра, а не датата на която са започнали занятията!

Аз изрично обясних, че не желая да отработвам предизвестието, иначе въобще нямаше да питам за вариантите ми в другия случай. Не знам за какво прекъсване на обучението говорите? Аз се преместих от един ВУЗ в друг и имам приравнителни изпити през м. декември. Никой няма да ме пусне да отида на тях, нито ще ми даде отпуска и т.н.
Затова повтарям, че търся вариант да НЕ отработвам предизвестието. Семестърът е записан на 17.07.2013 г.
Къде видяхте противоречиви мнения? Хората са категорични, че е възможно. Ето и цитати:

Отговори от сайта на МТСП

Деница Владимирова:-Уважаем екип, Може ли лице, което е редовен студент, и е постъпил на трудов договор по чл. 67, ал. 1, т. 1, без да прекъсва обучението си, да прекрати трудовия си договор по силата на чл. 327, ал. 1, т. 6. Следва ли да се има предвид поредността на възникване на обстоятелствата: редовно обучение преди сключването на трудовия договор? Дата на задаване на въпроса:16.5.2011 г. 11:51:33
Съгласно чл. 327, т. 6 от Кодекса на труда, работникът или служителят може да прекрати трудовия договор писмено, без предизвестие, когато продължава образованието си в учебно заведение на редовно обучение или постъпва на редовна докторантура. С оглед изложеното в запитването мнението ни е, че няма пречка трудовият договор да бъде прекратен на посоченото основание. МВ/

С.Христова:-Може ли студент редовно обучение да ползва чл.327,т.6 за напускане ако е бил студент редовно и преди да започне работа по трудов договор или напуска по общия ред - с едномесечно предизвестие? Дата на задаване на въпроса:25.6.2011 г. 11:48:43
Съгласно чл. 327, ал. 1, т. 6 от Кодекса на труда, работникът или служителят може да прекрати трудовия договор писмено, без предизвестие, когато продължава образованието си в учебно заведение на редовно обучение или постъпва на редовна докторантура. С оглед изложеното в запитването, ако лицето продължава образованието си в редовно обучение, мнението ни е, че то може да се ползва от разпоредбата на чл. 327, ал. 1, т. 6 КТ. КС
bscvetkova
Младши потребител

Мнениеот bscvetkova » 12 Окт 2013, 11:50

thebeast написа:Работодателят или непосредствения ръководител знае ли, че сте студентка или не? Ако знаят, как и кога са научили за този факт?

Да, знае от деня преди назначаването ми, в който беше и интервюто. Не ми дадоха няколко дни пробно, а направо ми пуснаха договор от 12.09.2013 г., непосредствено след интервюто. Иначе първият ми работен ден беше 13.09.2013г.
Знаят, че съм редовно обучение и уж се съобразяват с това, но колежките ми ме карат да ги замествам и да идвам в смени, които мен не ме устройват.
bscvetkova
Младши потребител

Мнениеот thebeast » 12 Окт 2013, 12:09

Щом семестърът е записан на 17.07 преди сключването на ТД на 12.09 не може да ползвате това основание! Ако работодателят Ви осъди да му платите обезщетение, само може да се сърдите на "умниците" от МТСП, но без те да извадят от джоба си нещо да покрият обезщетението!
thebeast
Потребител

Мнениеот bscvetkova » 12 Окт 2013, 12:13

thebeast написа:Щом семестърът е записан на 17.07 преди сключването на ТД на 12.09 не може да ползвате това основание! Ако работодателят Ви осъди да му платите обезщетение, само може да се сърдите на "умниците" от МТСП, но без те да извадят от джоба си нещо да покрият обезщетението!

Следователно да пробвам по взаимно съгласие и да пускам предизвестие, но няма да го отработвам. В този случай ще дължа ли нещо като обезщетение? На мен ми е ясно, че брутната заплата за този месец в предизвестие няма да я взема, така че не би трябвало да дължа нещо.
bscvetkova
Младши потребител

Мнениеот thebeast » 12 Окт 2013, 12:20

Смесвате взаимното съгласие с пускането на предизвестие! Ако прекратите трудовия договор с предизвестие, но не го отработите, дължите обезщетение! А за времето през което не сте работили работодателя не Ви дължи нищо!
thebeast
Потребител

Мнениеот thebeast » 12 Окт 2013, 12:33

Пробвайте варианта с взаимното писмено съгласие! Подайте на 14.10.2013 г. заявление до работодателя, да бъде прекратен ТД по взаимно съгласие, считано от 21.10.2013 г. И представете заявлението в два екземпляра, на единия от които да Ви сложат входящ номер и си го вземете обратно.
thebeast
Потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 12 Окт 2013, 12:38

bscvetkova написа:......договорът се сключва за неопределено време, със срок за изпитване в полза на работодателя 6 месеца, считано от 13,09,2013 г.
Други условия:
Срокът на предизвестието при прекратяване на ТД е 30 дни и е еднакъв за двете страни, след изтичане на срока по чл. 70 в полза на работодателя.[/b]

Така, хайде отново- срокът за прекратяване в изпитателния срок е уговорен в полза на работодателя, което означава, че имате доста да работите, дори да пуснете предизвестие, за да го прекратите от ваша страна.

Онова с обучението- има ли някакви писмени доказателства, че при постъпване на работа работодателят е уведомен за този факт? Щото думите не са доказателство.

А, иначе- най безболезнено е по взаимно съгласие, разбира се. Ако няма двустранно съгласие алтернативите са да отработите остатъка от 6м. срок за изпитване или да заплатите обезщетение за неспазено предизвестие.

п.п. В сайта на МТСП не винаги отговарят точно.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот xaoc1973 » 12 Окт 2013, 15:18

Чета и недоумявам, даже много силно се възмущавам от всички коментари по тази тема.
Не разбирам как може толкова много хора да помагат на една явно неправилна и неморална кауза!
Хайде, помислете малко!
Студентка, която многократно е постъпвала на работа и е напускала, е назначена от добросъвестен работодател при изгодни условия. Работодателят е бил коректен и в момента изпитва недостиг на работна ръка, а студентката желае да "му бие шута" в тежък за него момент.
После пък масово се възмущавате колко лоши били работодателите!
НЕ Е ТАКА! ЛОШИ СТЕ ВИЕ -ТЕЗИ, КОИТО ПОМАГАТЕ НА МЪРЗЕЛИВИТЕ И КАЛПАВИ МОШЕНИЦИ - РАБОТНИЦИ!
KAPITALISMUS MACHT FREI!
xaoc1973
Потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 12 Окт 2013, 16:43

xaoc1973 написа:...Не разбирам как може толкова много хора да помагат на една явно неправилна и неморална кауза!..

Не четете, драга, не четете. Първо- писалите са само двама( един от тях дори не знам е ли юрист, но не ми е важно), второ- писала съм, защото прецених, че от самото и начало темата тръгва в неправилна посока, ерго- помислила съм. Работодателят няма, какво да го мисля, така щото за него е мислил законодателя - посочила съм и какво ще последва при липса на съгласие.

Иначе имате право да се възмущавате от каквото и да е. Възмущението е национално хоби, както липсата на чуваемост и разбиране.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот bscvetkova » 12 Окт 2013, 22:45

хаос1973, може ли да не давате личната си явно пристрастна оценка по моя казус?
Кое по-точно смятате, че е неморално и неправомерно? Факта, че работодателят ми има постоянно текучество, че назначава хора на 4-часови договори, а работят двойно повече, че парите са абсолютно мизерни, имайки предвид характера на дейност и оборотите, които регистрираме, или невероятни изгодните членове от КТ, по които съм назначена? В целият ми договор няма 1 нещо, което да е в полза на работника, а само на работодателя. Едва ли не аз сключвам договор, с който се продавам, а работодателят ме купува, вместо да сключваме взаимоизгоден и справедлив ТРУДОВ ДОГОВОР !
Моля, не давайте квалификации за хора,които очевидно не познавате. Не съм многократно назначавана и освобождавана, А РАБОТЯ ОТ 15-ГОДИШНА ВСЯКО ЛЯТО ЗА ПО 2-3 МЕСЕЦА,за да помагам на родителите си, а след това ходех на училище.В момента работя по време на годината, в която имам 3 допълнителни изпита през декември месец, не през ЯНУАРИ.
Работодателят никога няма да изпита недостиг на работна ръка, уважаеми/уважаема, защото текучеството е голямо и с постоянен темп и кандидати за този тип работа има навсякъде и по всяко време. Да, работодателят беше коректен до момента, но аз съм предупредила още в самото начало, че образованието ми е на първо място и че имам допълнителни изпити от тези по редовен план и ако стане нещо непредвидено, което ме притиска с времето просто ще напусна колектива.
Не виждам къде съм казала, че работодателят ми е некоректен или се е отнесъл зле с мен като работник, но това, което е в договора, е достатъчно за анализиране.
За 1 месец получих лична похвала за това, че съм най-добрият и позитивен работник в екипа, както и винаги на мои смени достигахме таргет, след който всички получаваха % от оборота. Предупреждавам ви, не отправяйте безпочвената си злоба към непознат човек.
И не обиждайте-нито съм мързелива, нито калпава. Просто системата ме принуждава да търся варианти за учене и работа едновременно,защото съм с двама безработни родители.
Аман от такива съдници като вас. Другия път задръжте мнението си за подходящ момент и човек.

В понеделник ще говоря с шефката ми и ще подам молбата по взаимно съгласие. В този случай мога ли да спра да ходя на работа веднага или трябва да остана няколко дни? Питам, защото имам познат, който си остави СВ и в момента то е на масата с още едно ...
bscvetkova
Младши потребител

Мнениеот xaoc1973 » 13 Окт 2013, 00:25

bscvetkova, неправомерно е да се нарушава подписан договор. ДОГОВОРИТЕ СА ЗА ДА СЕ ИЗПЪЛНЯВАТ!
Видно е, че имате достатъчно трудов опит и е трябвало да подпишете изпитателния срок във взаимна полза. При така подписаните си задължения поемате ангажимент поне 6 месеца да сте на разположение на работодателя и той да може да разчита на Вас. С напускането си нарушавате плановете му и така довеждате до финансов ущърб за фирмата.
Ако не Ви е харесвало, да не сте подписвали. Работодателят няма нарушения в случая. А трудностите са следствие на всеобщата криза, които всеки трябва да си поеме.
При такова текучество (работите по-малко от месец и искате да се махнете) няма да получите добра трудова характеристика. Ако дойдете при мен на работа с такава шарена трудова книжка, няма да бъдете предпочетена (а всички работодатели мислят идентично).
KAPITALISMUS MACHT FREI!
xaoc1973
Потребител

Мнениеот bscvetkova » 13 Окт 2013, 00:36

xaoc1973 написа:bscvetkova, неправомерно е да се нарушава подписан договор. ДОГОВОРИТЕ СА ЗА ДА СЕ ИЗПЪЛНЯВАТ!
Видно е, че имате достатъчно трудов опит и е трябвало да подпишете изпитателния срок във взаимна полза. При така подписаните си задължения поемате ангажимент поне 6 месеца да сте на разположение на работодателя и той да може да разчита на Вас. С напускането си нарушавате плановете му и така довеждате до финансов ущърб за фирмата.
Ако не Ви е харесвало, да не сте подписвали. Работодателят няма нарушения в случая. А трудностите са следствие на всеобщата криза, които всеки трябва да си поеме.
При такова текучество (работите по-малко от месец и искате да се махнете) няма да получите добра трудова характеристика. Ако дойдете при мен на работа с такава шарена трудова книжка, няма да бъдете предпочетена (а всички работодатели мислят идентично).

Извинявайте, какво като книжката ми е шарена ?! Връстниците ми не знаят как да си запалят котлона, камо ли какво е трудова книжка и КТ. Как да е идентично това в книжката, като всяка година тенденцията на различните места е различна и в определен момент имат конкурси за нови длъжности, а в други-нямат.И при положение, че съм живяла за 10 години на 4 различни места (градове), как да не е шарена трудовата ми книжка ? Не смятам, че това е критерий за квалификацията и уменията, които притежавам.
Аз не искам да нарушавам договора, но обстоятелствата ме принуждават да го направя, ако не постигнем взаимно съгласие. Нямам друг избор, аз съм редовно обучение. И все пак да разбирам, че вие коментирате от позицията на работодател, нали ? ... Затова казвате, че аз нарушавам неговите планове, а моите не се ли нарушават или работниците нямат права, нямат планове, само задължения ...
И още нещо: тази клауза с 6-месечния изпитателен срок дава правото на работодателя да ме освободи от заеманата позиция по всяко време и при най-различни условия, докато ако аз пожелая да напусна трябва да се моля за насрещното му съгласие, а ако не се съгласи трябва да работя още кой знае колко време.
Лесно ви е да кажете, че не е трябвало да подписвам, но условията по договора не ги определям само аз, а и те ми го изготвиха още на първия ден и го подписах. Планирах да работя до януари месец, но събитията избързаха във времето и за това аз нямам вина. В крайна сметка и аз имам приоритети, не само работодателят ми !
bscvetkova
Младши потребител

Мнениеот thebeast » 13 Окт 2013, 01:18

Трябва да останете на работа, докато не получите писменото съгласие на работодателя. Може да не фиксирате от коя дата искате на напуснете, а работодателя има да мисли до 7 дни.
thebeast
Потребител

Следваща

Назад към Трудово право