Здравейте!
Чудих се към кого да се обърна и как всъщност да се свържа с адвокат който би се заел с моят проблем!
Проблемът е в това,че преди няколко месеца,НОИ ме осъди за неплатени осигуровки за близо 50 000 лв!
Не се чудете как са се натрупали толкова много-просто фирмата ми фалира
В момента съм безработна,внасям си 16.80-здравни и така....
Истината е че няма от къде да взема тези пари за да ги внеса
Лошото е че бях ЕТ
Губят ли давност тези пари след 5 год?
Може ли НАП да има претенции към единственото жилище в което живее 3-членното ми семейство?
Благодаря предварително
- Дата и час: 22 Ное 2024, 19:43 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
НОИ ме осъди за неплатени осигуровки - помощ
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
10 мнения
• Страница 1 от 1
Re: HELP
да,жилището е с възбрана,но за сега не са предприети никакви други мерки
освен запор на банкови сметки
...чудих се,дали могат да предприемат по-драстични мерки като е единствено жилище собственост на двама съпрузи,и имам дете под 18 год
тайничко се надявам да намеря вратичка
Благодаря ivanov_p
освен запор на банкови сметки
...чудих се,дали могат да предприемат по-драстични мерки като е единствено жилище собственост на двама съпрузи,и имам дете под 18 год
тайничко се надявам да намеря вратичка
Благодаря ivanov_p
- ladyblue
- Нов потребител
Re: HELP
Спокойно, дяволът не е толкова черен!
В ДОПК, по който се води производството по събиране на публични вземания, има ИЗРИЧНА забрана да бъде възбранявано единственото жилище, освен ако за длъжника и всички членове на семейството му има поне по 30 м2, като горницата се продава, ако е обособима... Погледнете чл. 198 от ДОПК. Там е ключът от палатката (във Вашия случай - апартамента)
П.п. Писах Ви на лични.
В ДОПК, по който се води производството по събиране на публични вземания, има ИЗРИЧНА забрана да бъде възбранявано единственото жилище, освен ако за длъжника и всички членове на семейството му има поне по 30 м2, като горницата се продава, ако е обособима... Погледнете чл. 198 от ДОПК. Там е ключът от палатката (във Вашия случай - апартамента)
П.п. Писах Ви на лични.
- Kogato
- Младши потребител
Re: НОИ ме осъди за неплатени осигуровки - помощ
Това е обща норма за всички длъжници, за ЕТ действа специалната от ТЗ, че отговаря с цялото си имущество. Единствено може да се спаси половинката на съпруга. В момента имам длъжник, ЕТ след ликнидация, на който държавата разваля прехвърлянето на 1/2 от имоти на бивша съпруга по 135 ГПК за да ги върне в патримониума на длъжника и да ги продаде. Там длъжникът има повече от едно жилище, но делото е за всички и е при е при ЧСИ. По друго дело друг длъжник ЕТ, не можа да защити с възражение за несеквестируемост идеални части от единствен имот - къща с двор. Това са мои случаи, а иначе практиката с много малки изключения е в тази насока. Тук-там по етапите на процеса съдилищата постановяват несеквестируемост на единствено жилище на ЕТ, но много рядко.
В случаят вече имотът е възбранен, което може да се обжалва но няма да спести време, а изп. производство и за двете страни е надбягване с времето.
Ако лично аз бях в тази ситуация бих направил следното:
1. Среща с публичния изпълнител за някакво споразумение и разсрочване ва вземането;
2. Събиране на доказателства, че това жилище е единствено, повтарям доказателства, а не голо заявление;
3. Събиране на пари за евентуално участие в търга с поставено лице;
4. Консултиране не с "някой" адвокат, а със специализиран в областта на изпълнителните производства.
В случаят вече имотът е възбранен, което може да се обжалва но няма да спести време, а изп. производство и за двете страни е надбягване с времето.
Ако лично аз бях в тази ситуация бих направил следното:
1. Среща с публичния изпълнител за някакво споразумение и разсрочване ва вземането;
2. Събиране на доказателства, че това жилище е единствено, повтарям доказателства, а не голо заявление;
3. Събиране на пари за евентуално участие в търга с поставено лице;
4. Консултиране не с "някой" адвокат, а със специализиран в областта на изпълнителните производства.
- ivanov_p
- Активен потребител
Следва задължително да поискате от съда откриване производство по несъстоятелност, иначе няма спасение, да не говорим за по-лоши последици - подвеждане под наказателна отговорност.
- neutralen
- Активен потребител
Благодаря на всички за съветите!
На тези които ми писаха на лични,обещавам да отговоря довечера
Значи,никой от Вас не е сигурен,дали осигуровките ще загубят давност,ако държавата не може да си ги вземе до 5год?
Реално аз съм безработна,запорирани са сметките и заплата ми.Доходи-никакви
Е,няма да е лесна битка,ще потърся някой от Вас за подкрепа в съда
Благодаря отново
На тези които ми писаха на лични,обещавам да отговоря довечера
Значи,никой от Вас не е сигурен,дали осигуровките ще загубят давност,ако държавата не може да си ги вземе до 5год?
Реално аз съм безработна,запорирани са сметките и заплата ми.Доходи-никакви
Е,няма да е лесна битка,ще потърся някой от Вас за подкрепа в съда
Благодаря отново
- ladyblue
- Нов потребител
Няма давност след като има изпълнително производство. Държавата ще го поддържа винаги, а много преди да изтекат и две години ще ти продаде половинката. Това е за което трябва да се готвиш.
- ivanov_p
- Активен потребител
ivanov_p написа:Това е обща норма за всички длъжници, за ЕТ действа специалната от ТЗ, че отговаря с цялото си имущество. Единствено може да се спаси половинката на съпруга. В момента имам длъжник, ЕТ след ликнидация, на който държавата разваля прехвърлянето на 1/2 от имоти на бивша съпруга по 135 ГПК за да ги върне в патримониума на длъжника и да ги продаде. Там длъжникът има повече от едно жилище, но делото е за всички и е при е при ЧСИ. По друго дело друг длъжник ЕТ, не можа да защити с възражение за несеквестируемост идеални части от единствен имот - къща с двор. Това са мои случаи, а иначе практиката с много малки изключения е в тази насока. Тук-там по етапите на процеса съдилищата постановяват несеквестируемост на единствено жилище на ЕТ, но много рядко.
Не знам колко е рядко, имам три такива случая.
Давността наистина е прекъсната, аз също препоръчвам несъстоятелност, ако няма други съображения.
Колкото до продаването на половинката - съмнявам се! Колко продадени "половинки" сте видели?
Кой би си заложил бомба със закъснител - предстояща съдебна делба? (освен ако продавате 1/2 в топцентър за дребни стотинки, че да си струва човек да понесе разноските и ядовете).
- Kogato
- Младши потребител
Някой съдилища решават така, но практиката е обратната, ЕТ не може да се ползва от несеквестируемост.
Несъстоятелността кой ще я плати? По-добре да я търсят кредиторите.
Аз съм купувал 1/6 идеални части, а както казах НАП разваля с Павлов иск прехвърлени половинки на бивша съпруга на 4 имота в Тутракан и близко село, два апартанента, гараж и то строен върху общинска земя, и селска къща с двор, дето общо не струват и 60-70 хиляди целите, половинките на търг ще се купят за не повече от 15-20 хил. лв. общо.
Отделно имам една позната, която купува само половинки, след това води дела и общо взето вади добри пари.
Точно защото цената на половинката ще падне длъжникът ще има шанс да я купи с подставено лице е голям. Другото е да се чакат в постоянни страхове да минат 10 години абсолютна давност, а тръгнат ли имотите нагоре цената на половинката ще скочи рязко.
Несъстоятелността кой ще я плати? По-добре да я търсят кредиторите.
Аз съм купувал 1/6 идеални части, а както казах НАП разваля с Павлов иск прехвърлени половинки на бивша съпруга на 4 имота в Тутракан и близко село, два апартанента, гараж и то строен върху общинска земя, и селска къща с двор, дето общо не струват и 60-70 хиляди целите, половинките на търг ще се купят за не повече от 15-20 хил. лв. общо.
Отделно имам една позната, която купува само половинки, след това води дела и общо взето вади добри пари.
Точно защото цената на половинката ще падне длъжникът ще има шанс да я купи с подставено лице е голям. Другото е да се чакат в постоянни страхове да минат 10 години абсолютна давност, а тръгнат ли имотите нагоре цената на половинката ще скочи рязко.
- ivanov_p
- Активен потребител
10 мнения
• Страница 1 от 1
|
|