Здравейте аз съм Работник. Преди 3 месеца на 16.09.2013 г подписах договор с фирма.
Ето копия от Трудовия ми договор, длъжностна характеристиката протокол за постъпване на работа, като отделно имам и Справка от НАП, но не сметнах за важно да я качвам и нея.
[url]
http://alfa.kachi-snimka.info/vij.php?i ... 33215m.jpg - dogovor 1
http://alfa.kachi-snimka.info/vij.php?i ... 33286r.jpg dogovor 2
http://alfa.kachi-snimka.info/vij.php?i ... 33313n.jpg dogovor 3
http://alfa.kachi-snimka.info/vij.php?i ... 33341g.jpg harakteristika 1
http://alfa.kachi-snimka.info/vij.php?i ... 33368m.jpg harakteristika 2
http://alfa.kachi-snimka.info/vij.php?i ... 33405h.jpg harakteristika 3
http://alfa.kachi-snimka.info/vij.php?i ... 33443k.jpg protokol
http://alfa.kachi-snimka.info/vij.php?i ... 34216w.jpg zapoved 1
http://alfa.kachi-snimka.info/vij.php?i ... 34257s.jpg[ zapoved 2[/url]
Имам следните запитвания :
Днес получих заповед за прекратяване на Трудовия ми договор. На въпрос, поради какви причини са решили това? Ми беше отговорено, че съм се бил забавил с проекта върху който съм работил. Проблема е в това, че други хора с дни ме забавяха и не успях да влезна в сроковете. Работех извънредно в Събота за да го завърша. Не ми бяха дали предварително до кога трябва да бъде завършен. Казаха ми че имали стандарти във фирмата, но и до ден днешен не съм ги видял тези стандарти. До колкото прочетох в "Протокола за постъпване на работа има отбелязано, че са ми предоставили "Служебна бележка за инструктаж". Надявам се че това няма нищо общо с Длъжностната характеристика, защото такова чудо не съм получавал от тях ( с което смятам, че е едно от нарушенията).
В Трудовия ми договор пише, че е подписан по чл. 68, ал. 1, т.1 във връзка с чл.70 от КТ ( Срочен трудов договор със срок на изпитване) .
В точка 3 от ТД пише - Срока за предизвестието при прекратяването на трудовия договор е 1 месец и е еднакъв и за двете страни.
Точка 5 от ТД изведнъж е в полза на работодателя по въпроса за Срока на изпитване.
В заповедта е де член
На кое аджаба трябва се вярва и не се ли бият взаимно тези точки помежду си?
Друг въпрос - Точка 4. Размера на годишния ми отпуск е 20 дни - След като съм работил 3 месеца при тях колко ми се полага? След като съм подавал молба за 1 ден платена отпуска и 2 дни болничен? Работил съм 1 Събота извънредно и до колкото разбирам няма да ми се заплати. И до ден днешен не знаеха колко платен годишен отпуск имам - единия път ми казваха на месец по 2,5 дни , 2 дни, днес се стигна до 1,5 дни, а накрая подхвърлиха, че имам 6 дни. Една малка вметка - ако по ТД съм на 500 лв на 21 дни ли се смята и има ли разлика в заплатата, когато работя и когато съм в отпуска. От заповедта - НА ЛИЦЕТО СЕ ИЗПЛАЩА ОБЕZЩЕТЕНИЕ по чл. 224 ал 1 - 143. 71 лв . Това нормално ли е ако се смята по 500 лв, след като имаме допълнителна устна договорка за 900 лв , бях принуден при подписването на договора да се съглася на тези условия или нямаше да ме наемат на работа?
Друг въпрос - При постъпване на работа ми беше поискано IBаN - за внасяне на заплатата ми. При първото изплащане в размер на 460 лв в периода от 16.09 - 30.09.2013 г ми се предадоха парите на ръка. Сега на въпрос парите кога ще си ги получа за месец Октомври ( преди да подпиша тази Заповед или по-късно) ми беше отговорено до края на седмицата, а за месец Ноември през далечния Януари някога там. Това нормално ли е или са в нарушение?
При въпрос защо са забавили изплащането с 16 дни ми беше отговорено, защото съм работил по проект от Община и когато се свърши проекта тогава ще получа парите си. Това не нарушава ли условията при които съм сключил договора? Никъде не е упоменато, че сключвам договор по проект. По тази логика означава ли, че ако проекта ми е за 3-6 месеца, аз няма да получавам пари, а те ще ме държат изкъсо?
Друг въпрос - Относно длъжностната характеристика. След като ми беше предадена заповедта и в разгара на дебата аджаба, кой е виновен и кой е пречил на моята работа ( изникна казуса в който ни караха да носим стекове с минерални води, комплекти от дискове ( 12 броя с обложки - доста тежки, изпращане за купуване на вино за шефката и шефа (( били ме карали извън работно време да я извършвам тази дейност "18:00ч" . Аз нямам мнение за ходеното, за тона и държанието по който го казваше Управителя на фирмата, към която съм от 5-те възможни, в други случай ме карат да нося тежка техника или да пътувам за снимки на който да се явявам като оператор, защото нямали достатъчно персонал за заснемането на дадения продукт без да имам образователна квалификация ) ми беше споменато, че в характеристиката пише, че освен с моята дейност влизат и тези задължения. Това така ли е ?
В същата последователност с минералната вода. При опит да се вадят грешни факти от тяхна страна за моята работна дейност и заявих, че няма как да ме накарат да и нося водата, когато г-на скочи и почна да ми крещи изключително силно, за което съм убеден, че и колегите ми от съседния офис и "клошара" долу на улицата биха потвърдили това. Започна да ми вика да се махам и да не връщам повече ( без да съм подписал заповедта и да си взема книжката). След като отказах застана пред мен и започна още повече да се дере. Въобще и нямах намерения да ставам или да викам на този човек или неговата колежка, която се изживяваше като шефка, но реално той ми се водеше Управител на фирмата. Та както казах, след като отказах и дойде до мен, започна да ме заплашва, че ще извика полиция за да ме махнат от офиса. На няколко пъти ми го повтори, аз му отговорих - добре викнете ги. След като разбра, че не може да ме сплаши млъкна. А ушите ми пищяха още от неговите крясъци. След това продължихме разговора с неговата "колежка", като разбира се и той се намесваше.... В този случай какво да направя, да хвана и да го халосам или мога да подам някакво оплакване? Често има скандали на доста висок глас между колежката му и сина й, който в случая ми беше сценарист към проекта. Люскаха се зверски вратите и разконцентрирваш всички в офиса. Когато чуехме врява, всички слагахме слушалките и надувахме ЯКО музиката, за да не и слушаме ексцентричните викове. Също така бях свидетел на колежка, която слагаше фалшиви подписи на проекти по който кандидатстваха по програми от ЕС.
Друг въпрос - Беше ми обяснено, че от характеристиката трябва сам да се оправям с монтажа на филма. Нямах явен опис на материалите, които са заснети и трябваше голямо гонене и ровене за да открия всяко едно населено място или църква или река как изглежда и се казва. По точка 3 от Длъжностната характеристиката - Работа със сценарист и режисьор - предварително запознаване със сценария, поддържане на връзка със сценариста ( беше от съседната стая, който често отсъстваше поради незнайно за мен какви причини)
Друг въпрос - В заповедта на подписа на ГЛ. Счетоводител и Изготвил заповедта след моето подписване ли се подписва или преди това?
Друг въпрос - По казуса за заповедта, където в долната част пише, че получавам трудовата си книжка ми беше обяснено, че няма да я получа при подписване на заповедта, а по-късно. Първоначално не се знаеше кога, после стана след седмица, а накрая на спора ни каза, че може да каже на счетоводителя да я опише и ми я предаде заедно с подписването на заповедта, но надали щяло да стане. Това редно ли е или не ?
Друг въпрос - Кандидатствали са по проекти от ЕС, ако спечелят проекта и аз вече съм с прекратен ТД както се вижда от заповедта, могат ли да ме използват по някакъв начин без да аз предполагам?
Друг въпрос - От всички тези явни нарушения мога ли да се договоря с тях да ми бъде преустановена заповедта да не бъда по член 71. ал 1 от КД - до колкото разбрах шефчето ме е изгонил преди изтичането на 6 месеца ( а това ще се види от следващия работодател и докато обясниш, каква е ситуацията ще стане една...) и мога ли по-други направления да и ги контрирам?
Друг въпрос - От ТД точка 1 б) за това кога ми се изплаща възнаграждение разбирам ( пример: Януари съм работил, ще си получа заплатата в края на Февруари). От 16.09.2013 г аз си получих заплатата на 18.10.2013 г, след това до ден днешен не съм получил нито стотинка от тях! Колко е срока за не получаване от КТ и в нарушение ли са? Мога ли да подам заявление за напускане по пощата с обратна заявка/записка за напускане заради неизплащане заплатата и по този начин да избягам от члена по който ме отстраняват от работа?
Друг въпрос - Беше ми казано, че мога и да се подпиша до края на седмицата, но по време на разгара ми заявиха, че можело и без да подписвам тази заповед да ме изгонят/прекратят договора. Това така ли е ? Доколкото прочетох е в 7 дневен срок - Те са го пуснали от 13.12.2013 год до 20.12.2013 когато всъщност ни изкарваха в платен и неплатен годишен отпуск до 10.01.2014 год и понеже почнах с този отпуск, ни беше подхвърлено преди по-малко от месец може би лист хартия на всички служители, че са запознати с това, че които има платена ще се приспадне от нея, а остатъка трябва да бъде неплатена. На мен лично не ми се поднрави това, но в крайна сметка бях принуден да го направя? Имах ли избор? При пускането на молба за отпуск в свободен текст ни беше казано - просто да напишем, че искаме да ползваме отпуск, а счетоводителя щял да оправи останалото. Аз лично се усъмних в това и си написах, че искам платената отпуска и неплатена колкото не ми достига до датата, за която ни принуждава да излезем.
Не знам дали е нужно да споменавам, че в офиса им се пуши
слухове - Плащат на ЧЕЗ работника да им пусне отново тока, които го е спрял преди малко
слухове - плащат/дават подкупи на държавни служители, които и идват на проверки.
чувах за последната проверка, където от екселска таблица фалшифицираха формулите на pdf формат и проверката мина успешно В момента служителката е в болничен или на път да се пенсионира по болест
има и още едно, но мисля да и спестя при целия този арсенал
Може и да съм пропуснал някое, ако се сетя, ще го добавя
Щях да забравя.... Казва ми се следното. Подпиши Заповедта и остани да си довършиш проекта. Това нормално ли е или не ?
- Дата и час: 27 Ное 2024, 00:22 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Прекратяване на ТД
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
Прекратяване на ТД
Последна промяна krossss на 17 Дек 2013, 20:28, променена общо 1 път
- krossss
- Младши потребител
Re: Прекратяване на ТД по член 71 ал 1 и други
80 пъти поглеждано, а няма и отговор или насока от никой?
- krossss
- Младши потребител
Re: Прекратяване на ТД
Гениални сте, дори към някой ваш познат не ме препратихте, след като ви мързи. После що държавата ни била такава и Унаква. Е щото народа е СМОТАН и ЛЕНТАЙ!
Хайде живо здравО!
Хайде живо здравО!
- krossss
- Младши потребител
Re: Прекратяване на ТД
Не, не е заради това, а защото българинът живее с идеята ,че всеки му е длъжен да се грижи за него и глупостта му. Тук всеки пише доброволно и безплатно. А Вас що Ви мързи да отидете до най-близката адвокатска кантора ?
- sunrise
- Активен потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
|
|