начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Отказ за отпуск по чл.169 ал.3 КТ

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Отказ за отпуск по чл.169 ал.3 КТ

Мнениеот gostavo » 17 Дек 2013, 10:46

Здравейте. Бях студент, задочна форма на обучение. Подадох писмена молба до работодателя си за ползване на отпуск по чл. 169 ал.1 КТ. Получих устно одобрение, но в КТ няма разпоредба, която да предвижда предварителното съгласие на работодателя да бъде изразено в писмена форма, поради което и не потърсих писмен отговор. След това неколкократно ми бе разрешен и съответно ползвах платен отпуск в размер на 25 работни дни за всяка учебна година на 2 пъти всеки семестър, като за всеки семестър към молбата за платен ученически отпуск прибавях и уверение от университета за периода ми на заетост с учебни занятия. След като завърших семестриално , подадох писмено уведомление до работодателя си , че желая да ползвам платен отпуск в размер на 30 работни дни за подготовка и явяване на държавен изпит по чл. 169, ал. 3 КТ , към което отново прибавих уверение от университета.. Получих отново устен положителен отговор. По фиша на заплата ми разбирам, че само 10 от тези 30 дни са ми платени. Въпросите ми са : Как мога да се защитя в случай, че отпуска ми по чл.169 ал.3 КТ се окаже, че ми е отказан? След като нямам писмено одобрението на работодателя ми по чл.52 НРВПО , факта, че съм ползвала ученически отпуск по време на очни занятия, може ли да се счете за одобрение с конклудентни действия? ( всъщност, възможно е и да има в отдел човешки ресурси писмено одобрение , но да не ми го дават ). Мога ли да търся отговорност на работодателя ми за неизпълнение на процедурата за ползване на отпуските за обучение по чл.414 ал.1 КТ ? По какъв ред и пред кой орган? Благодаря предварително.
gostavo
Нов потребител

Re: Отказ за отпуск по чл.169 ал.3 КТ

Мнениеот borovinka » 29 Яну 2014, 11:31

"Писмено одобрение" е самият факт, че ви е пуснал в отпуск. На подадената от вас писмена молба за отпуск има ли резолюция "Да"? Ползван ли е реално отпускът?
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот gostavo » 07 Фев 2014, 10:53

Не ми е показана или върната молбата, за да видя дали има резолюция "Да". молбата ми е подадена 7 дни преди поискания от мен 30 дневен ученически отпуск за явяване на държавен изпит, т.е срока е спазен от мен. Отговарят ми устно "Да", аз излизам в отпуск няколко месеца като през това време ползвам и неплатен по чл.171 ал 4 КТ включен в молбата ми за отпуск (за подготовка и явяване на държавен изпит, включително и за подготовка и защита на дипломна работа или на дипломен проект във висши учебни заведения - до 4 месеца), защото тези 30 дни не са ми достатъчни. След 3 месеца се връщам на работа и питам защо не са ми платени тези 30 дни ученически отпуск. Отговарят ми че политиката на фирмата била такава : по време на следването, може да ползвам ученически отпуск в размер 25 работни дни за всяка учебна година по чл.169 КТ, ( и аз съм го ползвал всяка учебна година ) обаче нямам право еднократно на платен отпуск от 30 работни дни за подготовка и явяване на зрелостен или държавен изпит, включително и за подготовка и защита на дипломна работа, дипломен проект или дисертация по чл.169 ал.3 КТ. Т.е "политиката на фирмата" е дават отпуск за следване през семестрите , но не и отпуск да се явиш на държавен изпит, за да се дипломираш . Това не е ли нарушение на КТ и фирмата не подлежи ли на санкция от Инспекцията по труда?
gostavo
Нов потребител

Мнениеот REPLAY » 07 Фев 2014, 12:40

Колега,отпускът по Чл. 169 от КТ е със съгласието на работодателя .Не разбирам как ви е даден положителен отговор,че можете да ползвате платения отпуск,а след това не ви позволяват?Ако сте пуснали молба и тя е приете не виждам смисъл след това да не бъде изпълнена.Защо не си пуснахте редовен отпуск ?
REPLAY
Младши потребител

Мнениеот gostavo » 10 Фев 2014, 21:30

Именно в това е проблема. Години наред ми разрешават да ползвам ученически отпуск по чл.169.ал.1 КТ, а после не ми разрешават по чл.169.ал.3 КТ :) И то с обяснението, че такава била политиката на фирмата....за тях няма КТ, няма НРВПО :) И на другия въпрос : молбата ми е редовно подадена, отговора ми е устен , аз попълвам заявлението за отпуск, 3 месеца не съм на работа и през това време и не получавам заплата за тези 30дни по 169.ал.3 КТ и чак тогава ми казват, че всъщност не ми дават право да ги ползвам, т.е. че не ми е била одобрена молбата, само че не ми го казват в рамките на седмица да кажем, а чак след 3мес и то тогава , когато аз заедно с двама мои преки началници отиваме да попитаме защо. Даже и те не бяха уведомени че не ми е разрешен отпуск . А защо не съм ползвал друга отпуска ли? Ами нямам -свърши..., а и защо да ползвам друга след като аз имам съгласието на работодателя ми още преди години, когато ме приеха студент. Правната норма на чл. 52 НРВПО предвижда съгласието на работодателя по чл. 169 и 170 КТ да се дава в писмена форма за всеки отделен случай. Законодателят е предоставил на работодателя правото да прецени дали да даде съгласието си с оглед на това дали този вид или степен на образование е в интерес на ръководеното от него предприятие. Когато работодателят е дал съгласието си за обучение на работника или служителя, той следва да му съдейства за осъществяването на обучението.
gostavo
Нов потребител

Назад към Трудово право