начало

Европрокуратурата прати на съд бизнесмен за опит за измама за 2 млн. евро в Конго Европрокуратурата прати на съд бизнесмен за опит за измама за 2 млн. евро в Конго

Уволнение по чл.328 ал.1 т.5

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Уволнение по чл.328 ал.1 т.5

Мнениеот tevez » 09 Апр 2014, 23:28

Здравейте, от около 1г. и 3месеца, работя на една и съща длъжност, като в началото имах временен договор след това подписах постоянен. След всичкото това време, явно решиха да ме махат и ми дадоха да подпиша нов временен договор в полза на работодателя /6месеца/, и отделно супер големи изисквания/норма и т.н./, които никога до сега не са правени от друг и аз отказах да подпиша. След това ми казаха, "е щом не искаш да подпишеш си напиши една молба за напускане по взаимно съгласие" , и това отказах...след това дойде времето да ме освободят по чл328 ал.1 т.5 - При липса на качества на работника или служителя за ефективно изпълнение на работата...а до сега нямам никакви нарушения винаги си е вървяла работата, ..е и това не подписах... Какво да правя, мъж съм чакам скоро дете, жена ми края на месеца спира работа...Отделно в мен са оригиналните екземпляри на новия договор, които ми предложиха, подпечатани и подписани от шефа, управителя и счетоводителя, и държат да им ги върна, просто незнам какво да правя, малко ми дойде изневиделица
tevez
Нов потребител

Re: Уволнение по чл.328 ал.1 т.5

Мнениеот iliana88 » 10 Апр 2014, 16:11

Задължително оспорвайте заповедта за прекратяване. Обърнете се към адвокат. Имате срок от 2 месеца от датата на прекратяване на договора, в който можете да оспорите уволнението. Това е основание е най-трудното за доказване от работодателя и в голяма част от случаите съдът присъжда в полза на работника.
iliana88
Младши потребител

Мнениеот iustitia » 11 Апр 2014, 11:38

Здравейте,
Наистина ситуацията е доста неприятна. Можете да оспорвате уволнението първо пред работодателя си, с оглед възможността той сам отмени уволненито, а и като предупреждение.
" Кодекс на труда, Чл. 344. (1) Работникът или служителят има право да оспорва законността на уволнението пред работодателя или пред съда и да иска:
1. признаване на уволнението за незаконно и неговата отмяна;
2. възстановяване на предишната работа;
3. обезщетение за времето, през което е останал без работа поради уволнението;
4. поправка на основанието за уволнение, вписано в трудовата книжка или в други документи.

(2) Работодателят може и по свой почин да отмени заповедта за уволнение до предявяването на иск от работника или служителя пред съда."
Имайте предвид, че давностният срок за предявяване на иска пред съд е 2 месеца от прекратяване на трудовото правоотношение (в случая уволнението), добре е да не го пропуснете. Можете да искате от съда само някои от гореизброените в точките неща, можете да ги искате и заедно.
Свържете се бързо с адвокат и дръжте документите, с които разполагате!
Смело и Успех!
iustitia
Нов потребител

Мнениеот tevez » 14 Май 2014, 20:42

Мина повече от месец след това предизвестие, не ми дадоха заповед за уволнение, а днес ме викнаха в кабинета на шефа бяха викнали адвокат и с една дума казаха, че ако не се махна сам или не подпиша онзи договор които вече отказах, адвоката ще започне процедури за дисциплинарното ми уволнение, /бил голям специалист в това/.. Нормално ли е първо да ми дават предизвестие след това да не разпише заповедта, а сега да ме заплашват с дисциплинарно уволнение при положение, че нямам никакви забележки до сега...Как да го разбирам не знам, може би усетиха че им намаляват шансовете в съда..отделно ми дадоха срок до утре сутринта да им дам отговор и да ме почвали ..
tevez
Нов потребител

Мнениеот iliana88 » 14 Май 2014, 20:51

Не се притеснявайте от опитите да ви шантажират. Утре сутринта отидете на работа, и като "ви почнат" незабавно и без колебание пишете до Инспекция по труда. На техния сайт има опция да се подаде сигнал он-лайн. Вършете си работата си съвестно.
iliana88
Младши потребител

Назад към Трудово право