начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Неизплатени бонуси след напускане

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Неизплатени бонуси след напускане

Мнениеот pravatami » 21 Юни 2014, 12:01

Здравейте,
тъй като не открих подобна тема във форума, моля за компетентно мнение от юрист! Казусът е следния:
Напуснах работа по взаимно съгласие по моя инициатива. Заповедта за прекратяване на ТД е от 19.05.2014 г. Съгласно трудовия договор с фирмата, освен основното възнаграждение, имам право да получавам допълнително възнаграждение (ДМА) "в размер и в срокове по осмотрение на работодателя". Според УСТНА договорка това възнаграждение е определено на 200 лв. (нето) за парче свършена работа (проект) и се изплаща на тримесечие. За целия период, през който съм работила във фирмата (година и 9 месеца) ми е изплащано редовно (на тримесечие) съгласно тази договорка, съответно е начислявано към основната заплата и са ми внасяни осигуровки върху него, т.е. фигурира и във фишовете за работна заплата, има подавани справки от моя страна, а може и да се проследи в архивите на фирмата кога и какво съм изработила. Тъй като съм напуснала през месец май, а последното идплащане на ДМС е било до м. март, съответно работодателя ми дължи ДМС-то за април и май, което очаквах да получа с последната заплата за м. април, но такова не ми е изплатено. В телефонен разговор ми беше казано, че ДМС-то ще ми бъде изплатено отделно, а няколко дни по-късно (т.е. вчера) получих e-mail, че поради неуспех на някакви проекти, не ми се полага ДМС. Наясно съм, че могат да се измислят поне 10 причини да не ми се изплатят тези суми, като цяло всички те ще бъдат правила, които се въвеждат след като трудовият договор е прекратен. Въпросът е имам ли шансове да си търся парите по съдебен ред, след като в договора не е конкретно описан размера на сумата за ДМС и на какво основание се изплаща. Възможно ли е чрез изискване по съдебен ред на справки от фирмата да докажа, че това ДМС има постоянен характер, въпреки, че не е обвързано с отработено време, а само с резултат? Доколкото съм наясно устните уговорки нямат стойност в съда. Да търся ли адвокат за завеждане на дело или нямам никакви шансове?
pravatami
Нов потребител

Назад към Трудово право