начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

от кога трябва да ми се изплаща заплата

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

от кога трябва да ми се изплаща заплата

Мнениеот shemet11 » 24 Юни 2014, 21:59

Съкратен съм през м.октомври 2013г.На 23.3.2014г.Районния съд ме върна на работа.Присъдата бе потвърдена от Окръжния и Върховния съд.От кога имам право на заплата?От датата на решението на Районния съд или от действителното връщане работа.
shemet11
Нов потребител

Re: от кога трябва да ми се изплаща заплата

Мнениеот temida_m » 25 Юни 2014, 20:18

При незаконно уволнение на основание чл.225 от КТ работникът или служителят има право на обезщетение от работодателя в размер на брутното му трудово възнаграждение за времето, през което е останал без работа поради това уволнение, но за не повече от 6 месеца. Изплатеното от работодателя парично обезщетение има за цел да компенсира на работника за пропуснатото трудово възнаграждение за времето до възстановяване на трудовото правоотношение. На основание чл.54е от Кодекса за социално осигуряване за периода, за който е получено обезщетението по чл. 225 от КТ, лицата, чието уволнение е отменено като незаконно, трябва да възстановят изплатените от НОИ парични обезщетения за безработица.
Времето, през което сте били без работа поради уволнение, признато по-късно за незаконно от компетентните органи, се зачита както за трудов, така и за осигурителен стаж.
temida_m
Младши потребител

Мнениеот xaoc1973 » 25 Юни 2014, 22:50

temida_m написа:При незаконно уволнение на основание чл.225 от КТ работникът или служителят има право на обезщетение от работодателя в размер на брутното му трудово възнаграждение за времето, през което е останал без работа поради това уволнение, но за не повече от 6 месеца. Изплатеното от работодателя парично обезщетение има за цел да компенсира на работника за пропуснатото трудово възнаграждение за времето до възстановяване на трудовото правоотношение. На основание чл.54е от Кодекса за социално осигуряване за периода, за който е получено обезщетението по чл. 225 от КТ, лицата, чието уволнение е отменено като незаконно, трябва да възстановят изплатените от НОИ парични обезщетения за безработица.
Времето, през което сте били без работа поради уволнение, признато по-късно за незаконно от компетентните органи, се зачита както за трудов, така и за осигурителен стаж.

Eй, темидата, много си печен беееее ...
Хайде, стига си обърквал хората! Всичките ти постове са пълен отврат.
В случая:
Право "НА ЗАПЛАТА" имаме от деня, в който заявлението на работника за възстановяване е стигнало до работодателя, и то - ако са изминали от 0 до 14 дена от момента, в който работникът е узнал за влязлото в сила Решение на ВКС и е предявил своето заявление за възстановяване..
KAPITALISMUS MACHT FREI!
xaoc1973
Потребител

Мнениеот neutralen » 26 Юни 2014, 09:04

В случаите по чл.225 от КТ става въпрос за "обезщетение" а не за "заплата", което се пресъжда от съда, ако има предявен такъв иск. При незаконно уволнение следва да се предявят кумулативно и трите иска по чл.344, ал.1, тт.1, 2 и 3 и въпроса с "обезщетението" се решава от съда, като не се налага после да се води отделно дело за обезщетение. Иска по чл.225, ал.3 от КТ се завежда ако възстановения на работа не бъде допуснат от работодателя да изпълннява работата на която е възстановен.
neutralen
Активен потребител

Назад към Трудово право