начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Можем ли да искаме адвокатът да върне хонорара?

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Можем ли да искаме адвокатът да върне хонорара?

Мнениеот ani1978 » 10 Юли 2014, 14:15

Смешен въпрос! :D Адвокат пари не връща, както и мечка мед не връща. :D Но все пак, ако не си е гледал работата по време на делото или пък по време на процеса е лишен за известно време от права, тогава можем ли да го съдим да върне парите, дори делото да е спечелено?
Вторият ми въпрос е, ако го осъдим за каквото и да било, на какво можем да му наложим запор? Ако няма имущество, а само доходи от хонорари (това в случай че не е лишен от права), как ще си приберем парите от него? :D
П.П. Едно дело може да бъде спечелено и от некадърен и небрежен адвокат, ако позициите на ответната страна са слаби. Дори и най-добрите адвокати понякога губят дела. Мое мнение.
ani1978
Младши потребител

Re: Можем ли да искаме адвокатът да върне хонорара?

Мнениеот ilian_todorov » 10 Юли 2014, 14:37

ani1978 написа:Смешен въпрос! :D Адвокат пари не връща, както и мечка мед не връща. :D Но все пак, ако не си е гледал работата по време на делото или пък по време на процеса е лишен за известно време от права, тогава можем ли да го съдим да върне парите, дори делото да е спечелено?
Вторият ми въпрос е, ако го осъдим за каквото и да било, на какво можем да му наложим запор? Ако няма имущество, а само доходи от хонорари (това в случай че не е лишен от права), как ще си приберем парите от него? :D
П.П. Едно дело може да бъде спечелено и от некадърен и небрежен адвокат, ако позициите на ответната страна са слаби. Дори и най-добрите адвокати понякога губят дела. Мое мнение.

Защо не подадете тъжба в РП по чл. 293а от НК?
Чл. 293а. (Нов - ДВ, бр. 62 от 1997 г., изм., бр. 75 от 2006 г.) Който, след като е осъден да изпълни парично задължение с влязъл в сила съдебен акт и в продължение на една година от влизането му в сила не изпълни задължението си към кредитора, въпреки наличие на парични средства или имущество за това, се наказва с лишаване от свобода до една година или с пробация.
За последното съм напълно съгласен с Вас. Нещо повече, печелил съм дела срещу едни от най-добрите адвокати на Варна и Плевен, а загубих едно дело срещу може би най-некадърния и прост адвокат в Плевен. Пример негово въпрос към мен по чл. 114 от ГПК (отм.)в залата - "Според Вас ищецът по делото луд ли е или е просто глупав?" :lol: На всичкото отгоре позициите ми бяха силни (те винаги са силни) и на първа и втора инстанция спечелих, но ВКС накрая ме поряза. Загубата не ми бръкна в джоба, но удари по егото ми.
Това че адвокатът е спечелил делото прави ли го кадърен? Според мен не. Другите които са загубили значи ли, че са некадърни? Категорично не.
ilian_todorov
Активен потребител

Мнениеот devva » 10 Юли 2014, 14:42

Най-добре беше да си направите една единствена тема за въпросния адвокат, който не е ясно дали е адвокат, на кого е адвокат, издирвано лице ли е или просто измамник, вместо да пълните целия форум с теми и мнения, написани в привидно закачлив вид, очевидно целящи целият свят да разбере вашето мнение за конкретния субект.

По темата - пари от адвокат се връщат по същия начин, по който се връщат от който и да било друг - трудно. И най-вероятно чрез... намесата на адвокат :!:
devva
Потребител

Мнениеот ilian_todorov » 10 Юли 2014, 14:54

devva написа:Най-добре беше да си направите една единствена тема за въпросния адвокат, който не е ясно дали е адвокат, на кого е адвокат, издирвано лице ли е или просто измамник, вместо да пълните целия форум с теми и мнения, написани в привидно закачлив вид, очевидно целящи целият свят да разбере вашето мнение за конкретния субект.

По темата - пари от адвокат се връщат по същия начин, по който се връщат от който и да било друг - трудно. И най-вероятно чрез... намесата на адвокат :!:

Горното не го разбрах, явно съм пропуснал нещо.
Жената пита с оглед на професията му, получава хонорари, а не заплата. Може ли да им наложи запор по някакъв начин? Аз нямам идея как и дали може да го направи.
ilian_todorov
Активен потребител

Мнениеот devva » 10 Юли 2014, 14:55

Като разгледате форума, ще разберете, колега.
devva
Потребител

Мнениеот ilian_todorov » 10 Юли 2014, 15:08

devva написа:Като разгледате форума, ще разберете, колега.

Благодаря, но не съм юрист. Правото ми е само хоби. :D
ilian_todorov
Активен потребител

Мнениеот eurolinker » 10 Юли 2014, 15:36

devva написа:
Най-добре беше да си направите една единствена тема за въпросния адвокат, който не е ясно дали е адвокат, на кого е адвокат, издирвано лице ли е или просто измамник, вместо да пълните целия форум с теми и мнения, написани в привидно закачлив вид, очевидно целящи целият свят да разбере вашето мнение за конкретния субект.

Тодоров, определено сте пропуснал нещо - 5 г. обучение по хобито ви, а след това и още няколко изпита.
Печеленето и губенето на делата е станало с усилия на адвокат (за това във ВКС - със сигурност), а вие сте помагали със средства. Ваш актив/пасив са последиците от спечеленото и загубеното. Толкоз.

Тъжба казваш, Тодоров...по чл. 293а от НК? Айде по уекинко със съветите-въпрос "защо не..." Че то току виж сте (за)дали погрешен съвет...уупс въпрос исках да кажа... :mrgreen:
Actio cum Deliberatio
eurolinker
Потребител

Мнениеот ilian_todorov » 10 Юли 2014, 18:47

eurolinker написа:
devva написа:

Тодоров, определено сте пропуснал нещо - 5 г. обучение по хобито ви, а след това и още няколко изпита.
Печеленето и губенето на делата е станало с усилия на адвокат (за това във ВКС - със сигурност), а вие сте помагали със средства. Ваш актив/пасив са последиците от спечеленото и загубеното. Толкоз.

Тъжба казваш, Тодоров...по чл. 293а от НК? Айде по уекинко със съветите-въпрос "защо не..." Че то току виж сте (за)дали погрешен съвет...уупс въпрос исках да кажа... :mrgreen:

Не съм завършил право и не съм адвокат. Всичките дела без едно съм водил сам. Не ми е изгодно да плащам по хиляда и повече лева за адвокат, които после няма да мога да си върна от загубилите ищци. Едно единствено дело водих с адвокат (той ми бе осигурен от друго заинтересовано от изхода на делото лице) и на ВКС го загубих. Не твърдя, че затова е виновен адвоката ми, той си свърши работата, аз също, но голямата тесла на ВКС ни посече...
Какво й пречи да пусне една тъжба по чл. 293 а от НК? Една година след влязло в сила решение разбира се. Нищо няма да загуби.
ilian_todorov
Активен потребител

Мнениеот jkm1221 » 10 Юли 2014, 18:53

С удоволствие бих си поискал платения хонорар обратно за НЕСВЪРШЕНАТА ОТ АДВОКАТА работа :mrgreen:
jkm1221
Нов потребител

Мнениеот Melly » 10 Юли 2014, 19:15

jkm1221 написа:С удоволствие бих си поискал платения хонорар обратно за НЕСВЪРШЕНАТА ОТ АДВОКАТА работа :mrgreen:

Че кой ти пречи? Действай.
На Илиянчо ВКС му бил виновен, а на теб - кой?
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот neutralen » 10 Юли 2014, 19:29

jkm1221 написа:С удоволствие бих си поискал платения хонорар обратно за НЕСВЪРШЕНАТА ОТ АДВОКАТА работа :mrgreen:

8) Всяко удоволствие се заплаща :idea:
neutralen
Активен потребител

Мнениеот jkm1221 » 10 Юли 2014, 19:52

Любими изрази на адвокатите, киснещи по форумите, за да хванат поредното шаранче са клишетата. И после следва едно самопредлагане, че били най-добрите в областта. Добрите обикновено са по съдилищата, защото работят, а другите по висенето във форумите ще ги познаете :D
jkm1221
Нов потребител

Мнениеот neutralen » 10 Юли 2014, 20:20

:D Несъмнено си прав.Не че ме интересува, просто питам - като каквъв се определяш - като адвокат който кисне във форума, или като шаранче. :roll:
neutralen
Активен потребител

Мнениеот ilian_todorov » 10 Юли 2014, 20:30

jkm1221 написа:Любими изрази на адвокатите, киснещи по форумите, за да хванат поредното шаранче са клишетата. И после следва едно самопредлагане, че били най-добрите в областта. Добрите обикновено са по съдилищата, защото работят, а другите по висенето във форумите ще ги познаете :D

Не си прав. Тук има добри юристи и поради това пиша във форума. Ако си мил и любезен може и да научиш нещо. :D
ilian_todorov
Активен потребител

Мнениеот ilian_todorov » 10 Юли 2014, 20:37

Melly написа:

Не се оправдавам. Щом съм загубил, значи е имало защо. Чел съм многократно делото за да разбера къде съм сбъркал. Все пак делото е започнало в далечната 1996 година, а тогава бях още млад и зелен. Въпреки това смятам, че съм порязан. Това обаче нищо не променя.
ilian_todorov
Активен потребител

Мнениеот Melly » 10 Юли 2014, 20:41

ilian_todorov написа:
Melly написа:[size=85]

Не се оправдавам. Щом съм загубил, значи е имало защо. Чел съм многократно делото за да разбера къде съм сбъркал. Все пак делото е започнало в далечната 1996 година, а тогава бях още млад и зелен. Въпреки това смятам, че съм порязан. Това обаче нищо не променя.

Достоен отговор. Сам даде обяснение. И въпреки това, заслужи моето уважение към теб.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот ivanov_p » 10 Юли 2014, 21:54

Честният юрист лъже съда, не клиента! Когато кажеш, че ще спечелиш губещия казус лъжеш клиента и прецакваш колегите. Едно дело може да се загуби при печеливш казус и без адвокатът да е виновен, но това е много рядко. Иначе мисля, че в закона за адвокатурата има нарочни текстове за връщане на пари.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот nk7702n » 10 Юли 2014, 22:10

ivanov_p написа:Честният юрист лъже съда, не клиента! Когато кажеш, че ще спечелиш губещия казус лъжеш клиента и прецакваш колегите. Едно дело може да се загуби при печеливш казус и без адвокатът да е виновен, но това е много рядко. Иначе мисля, че в закона за адвокатурата има нарочни текстове за връщане на пари.

Я ги дай, да ги подложим на тълкуване!?
Много елементарно е да кажеш тоя казус е губещ, а другия - печеливш. Един разумен юрист трябва да обсъди с клиента в детайли казуса и вероятното развитие на процеса в съда с възможните рискове за клиента и при ангажирането със случая да положи максимални усилия да постигне оптимален резултат. Обещания и гаранции се дават в сервизите за поддръжка на електроуреди и телевизори.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот neutralen » 10 Юли 2014, 22:21

Не бива да се забравя, че правосъдието е измислено за простолюдието, особено в България - да сте чували да има осъден някой от хората, които ограбиха народа и съсипаха държавата. Болшинството от адвокатите също са част от простолюдието, независимо от това как някои от това съсловие се смятат за много компетентни.Какъв адвокат ще си наемеш зависи от това дали имаш достатъчно пари. Тука във форума разни мушмороци и тарикати се опитват да злословят против адвокатите, които все пак са се съгласили да защитават интересите им при това при съвсем ниско заплащане, а понякога и на вересия, а тези индивиди даже са неблагодарни. Както и да е :D
neutralen
Активен потребител

Мнениеот ani1978 » 10 Юли 2014, 22:36

neutralen написа:. Тука във форума разни мушмороци и тарикати се опитват да злословят против адвокатите, които все пак са се съгласили да защитават интересите им при това при съвсем ниско заплащане, а понякога и на вересия, а тези индивиди даже са неблагодарни. Както и да е :D

Такива хора трябва да бъдат анатемосани от папата. :D
Като се замисля, че по едно време и аз се бях размрънкала ме хваща срам. :D
Всяко стадо си има мърша, а адвокатите не правят изключение. Трябва да се пише и коментират отделни хора, а не цялата гилдия.
ani1978
Младши потребител

Следваща

Назад към Трудово право