начало

БАН разпространи свободно трудове на водещи специалисти в подкрепа на борбата срещу домашното насилие БАН разпространи свободно трудове на водещи специалисти в подкрепа на борбата срещу домашното насилие

Уволнение по чл.331

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Уволнение по чл.331

Мнениеот pepi41 » 19 Ное 2014, 17:25

Здравейте! На 13 ноември подписах споразумение за прекратяване на трудов договор по чл.331.Обезщетението ще бъде 6 брутни заплати, изплатени до един месец след освобождаването.Имам съмнения, че може да не ми изплатят сумата.Въпросът ми е-кога трябва да задействам процедура по изискване на сумата чрез адвокат?В съответния член пише, че след изтичане на едномесечния срок и неплащане на обезщетението, нямам право да съдя работодателя, а мога да се върна на работа.Но аз не искам да се връщам.Трябва ли да поискам писмено потвърждение от счетоводството за периода през който би могла да бъде изплатена тази сума?
И другия ми проблем-от счетоводството поисках да ми бъдат предоставени препоръки.Попитах трябва ли да заявя желанието си писмено, тъй като има 14 дневен срок, но те ми отговориха, че не е нужно.Но ето вече е 19 ноември, а такива препоръки нямам.От счетоводството се оправдават, че имали много работа.Реших да подам писмено искане.С каква дата трябва да бъде то- с дата на прекратяване на договора или с датата на подаване на искането? Ще съм ви много благодарна ако ми отговорите.
pepi41
Нов потребител

Re: Уволнение по чл.331

Мнениеот johnson » 28 Ное 2014, 23:55

Разрешението на поставения въпрос е законодателно уредено с установената в чл.331 ал.3 от КТ правна фикция.Съгласно нея-ако в посочения срок не бъде изплатено уговореното обезщетение - основанието за прекратяване на трудовото правоотношение се смята за отпаднало,т.е. се възстановява трудовото правоотношение във вида,в който е съществувало преди постигането на съгласие на страните по чл.331 ал.1 от КТ.С възстановяването на съществуващото трудово правоотношение - се възстановяват и всички поети по него права и задължения,включително и задължението на работника да се яви на работа.Задължението на работодателя- в едномесечен срок от дата на връчване на заповедта за прекратяване на трудовия договор по чл.331 ал.1 от КТ- да заплати уговореното обезщетение по ал.2 е установено със закона.При неизпълнението му-пак по силата на закона отпада основанието за прекратяване на трудовото правоотношение,затова работникът е длъжен да се яви на работа,без да е необходимо той да бъде изрично уведомяван за това.В закона не се съдържа изискване за уведомяване,поради което то е ирелевантно за възстановяването на трудовото правоотношение във вида,в който е съществувало преди.
Така че ако искате да ви бъде прекратено трудовото правоотношение и да не се връщате на работа, нека да ви издадат заповед за прекратяване на някакво основание или пък вие го прекратете на някакво основание предвидено в КТ.
johnson
Нов потребител

Мнениеот pepi41 » 29 Ное 2014, 23:16

Проблемът е не дали да се върна на работа или не.А как да си търся обезщетението ако не ми бъде изплатено в рамките на един месец от прекратяването на договора.
pepi41
Нов потребител

Мнениеот johnson » 29 Ное 2014, 23:33

Няма как, защото това обезщетение отпада. Договорът не се прекратява.
Ако трудовият ви договор бъде прекратен на друго основание, може да имате право на друг вид обезщетение, но не и това по чл.331
johnson
Нов потребител

Назад към Трудово право