Здравейте и за много години.
Имам следния проблем и вече не знам какво да правя :
От 27.06.13 работих като букмейкър в една фирма.Работих на договор 4ч на 178лв(което както се досещате не беше така а бях по 8-9часа на 480лв 6 дни в седмицата).Пари не се превеждаха по банков път а на ръка.
В средата на месец Юли 2014 управителят ми съобщи,че ще прекратява дейността на фирмата и ще затваря букмейкърският пункт понеже му били малки оборотите.Бил решил да го продава на други хора(като под продава визирам продава инвентара и пункта продължава да работи с друг собственик и друга фирма).Каза "утре не идвайте на работа,аз ще ви се обадя да ви кажа какво ще правим,кога да дойдете и дали ще работим изобщо".След около седмица каза,че няма да отваря и каза,че ще се обади да оправим договорите и парите,които имаме да вземаме.Отпуска за периода,в който работих във фирмата не съм ползвал,не сме подписвали и никакви ведомости или друг тип документи за получени пари.Всичко се даваше на ръка(докато все още се даваше)
След още една седмица се обади и ми предложи да подпиша споразумение за прекратяване по взаимно съгласие,без да изплати нито стотинка от отпуските,последните 3 заплати,който не бях получил или някакво обещетение,че не ни е представил предизвестие.Естественно аз отказах и той каза добре ще се чуем пак.
В началото на Август 2014,поради невъзможността да се свържа с него,предадох на счетоводителката му заявление за прекратяване на трудовото взаимоотношение на основание чл.327 ал1,т.2 от КТ,което бе отказано да се приеме и да ми се даде входящ номер с думите"По-добре се разберете лично".Часове след това управителя ми се обади да ми каже,че другата седмица ще си оправим трудовите взаимоотношение,но това така и не стана като всяка седмица това обаждане се повтаряше и се казваше все другата седмицата.
На 01.10.14г при случайна проверка в И-нет поратала на НАП установих,че ТД ми е прекратен на 15.07.14г. без мое знание,съгласие,уведомление и подпис.Не ми е представено и копие от заповедтта за прекратяване,нито предизвестие.
В периода от 07-ми до 10-ти месец не успях да се запиша на трудовата борса понеже,нямам документ за прекратяване на ТД и трудовата ми книжка не е попълнена.
На 08.10.2014г. изпратих това обяснение което написах по-горе на регионалната дирекция "Инспекция по труда-Русе".Същия ден изпратих и чрез ЕКОНТ препоръчано писмо с обратна разписка до управителя на фирмата,което съдържаше заявление за прекратяване на трудовото взаимоотношение на основание чл.327 ал1,т.2 от КТ.На 07.11.2014 получих и отговор от инспекцията: "Към днешна дата е връчена призовка на работодателя и след явяването му и приключване на проверката ще бъдете допълнително уводомен допълнително за резултата от нея."
Както се сещате все още нямам никакъв отговор и се чудя какво да правя. Мисля да заведа гражданско дело но не съм сигурен какво ще постигна по този начин.Надявах се на някаква помощ от институцията, която уж трябва да следи за тези случаи,но явно на хората от "Инспекцията по труда" не им се работи.
П.С. Прилагам и снимков материал
Трудов договор и заявление за прекратяване на трудовото взаимоотношение на основание чл.327 ал1,т.2 от КТ
Формуляра до инспекцията по труда
Бележките от еконт за препоръчаното писмо и справката в НАП
- Дата и час: 26 Ное 2024, 07:32 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Да съдя ли работодателя?Моля за помощ.
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Да съдя ли работодателя?Моля за помощ.
Не прави повече разходи, тези са голи като пушки. Ако някой ти даде акъл да ги натопиш за нещо в прокуратурата може да го направиш, но пари от тях няма да видиш.
- ivanov_p
- Активен потребител
Може да го осъдите за незаконно уволнение и да искате 6 месечни работни заплати за времето, през което сте останали без работа. За повече информация може да ми пишете на лични.
- p_alipiev
- Младши потребител
- bundy_rs
- Младши потребител
Здравейте, не съм сигурна, че мога да Ви дам добър съвет, но и аз съм в подобно положение, само че доста по-заплетено. Докато получавах обезщетение за бременност и майчинство, фирмата чрез която го получавах прекрати дейността си, или поне официално така казаха, само че аз го разбрах, когато отидох да си подам молбата за майчинство. На работното място ми казаха че фирмата - собственик е друга, ( реално всички лица бяха същите, но фирмата беше с променено име и МОЛ). Отказаха да приемат молбата ми и казаха да си подам молба за напускане, аз естествено отказах и продължих да настоявам да се съобразят с положението ми. След три седмици досаждане ми казаха, че ще направят каквото трябва, защото законът ме " защитава" и нямат друг избор. Следващата седмица отивам да подпиша необходимите документи за майчинство и се оказва че управителят е сменен , новият нищо не знае и всичко от начало, пак с обещание , че всичко ще бъде направено според закона, само че трябва да чакам собствениците да дойдат от чужбина, защото новият управител няма пълномощно за старата фирма .Срещнахме се и със собственикът, но той нямаше представа за какво става въпрос и се обърнахме към ИТ. Отговорът от инспекцията беше че на посоченият адрес не съществува фирма, а при проверка в предприятието ние не фигурираме никъде( забравих да спомена че сме две жени в това положение). Обърнахме се към съда, спечелихме делото уж, но никой не можа да намери фирмата или неин представител на посочения адрес. Подадохме молби към ИТ за служебно освобождаване и от там получаваме отговор че сме освободени от работа преди две години, т. е. , когато моето бебе е било на 5 месеца , а аз съм получавала обезщетение за бременност и майчинство до навършване на една годинка на детето. С две думи"шах и мат", като никой не е взел под внимание съдебното решение , което сме прилагали към всеки документ. Сега обжалваме пред ИТ , че не сме получили уведомление или заповед за прекратяване на ТД, да не говорим, че според съдебното решение, което излезе , когато детето ми беше на 2 години и 6 месеца, има трудово правоотношение между нас и въпросният работодател.
Към момента сме без попълнени трудови книжки и без каквито и да било права, а във въпросната фирма имам 7 години стаж към момента на прекратяване, който незнайно как е станал със задна дата от две години.
Занимавам Ви с моята история, защото аз опитах всичко възможно и накрая останах с" пръст в устата", защото в България всичко е възможно , когато имаш пари.
Надявам се ако при Вас се стигне до съд , всичко да е според законно установените наредби и т. н. , но аз тотално се убедих че в България няма закони за определен кръг от хора с " дълбоки джобове".
Пожелавам Ви успех и дано при Вас всичко да се нареди във Ваша полза , както трябва да бъде в случая!!!
Към момента сме без попълнени трудови книжки и без каквито и да било права, а във въпросната фирма имам 7 години стаж към момента на прекратяване, който незнайно как е станал със задна дата от две години.
Занимавам Ви с моята история, защото аз опитах всичко възможно и накрая останах с" пръст в устата", защото в България всичко е възможно , когато имаш пари.
Надявам се ако при Вас се стигне до съд , всичко да е според законно установените наредби и т. н. , но аз тотално се убедих че в България няма закони за определен кръг от хора с " дълбоки джобове".
Пожелавам Ви успех и дано при Вас всичко да се нареди във Ваша полза , както трябва да бъде в случая!!!
- rkafedjieva_84
- Нов потребител
Подал съм 2-ра жалба за неизпълнение предписания и сега сме с нов управител на фирмата.От ИТ ми дадоха документи които да попълня и да заведа дело.Тези дни ще пусна подробно какво ми отговориха след 2-рата проверка и идната седмица 2 ще пусна и делото.
- bundy_rs
- Младши потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
|
|