начало

Прецедент: ВКС отмени своя присъда от 2016 г. след решение на Съда на ЕС Прецедент: ВКС отмени своя присъда от 2016 г. след решение на Съда на ЕС

Срок за обжалване на решение по гражданско дело

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Срок за обжалване на решение по гражданско дело

Мнениеот piligrim » 07 Яну 2015, 20:49

Здравейте!
Водих ГД , за което районен съд вече се произнесе.
Знам, че срокът за обжалване е 14-дневен и започва да тече от датата на връчване на страната,която евентуално ще обжалва.
Въпросът ми е в тези 14 дена включват ли се почивните и празничните дни или се има предвид 14 работни ?
Благодаря!
piligrim
Младши потребител

Re: Срок за обжалване на решение по гражданско дело

Мнениеот REVOLUTION » 07 Яну 2015, 21:30

Законът урежда 14 календарни дни като срок за обжалване , не работни.
Ако последният ден се пада да е неприсъствен/почивен/ , то срокът изтича в първия следващ работен ден.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот sunnyset » 08 Яну 2015, 12:51

Но вие сте си задали въпроса в раздел "Трудово право" и ако сте в хипотезата на чл. 310, ал. 1, т. 1 ГПК, тогава трябва да съобразите разпоредбата на чл. 315, ал. 2 ГПК.
sunnyset
Потребител

Мнениеот Pause » 08 Яну 2015, 19:35

sunnyset написа:Но вие сте си задали въпроса в раздел "Трудово право" и ако сте в хипотезата на чл. 310, ал. 1, т. 1 ГПК, тогава трябва да съобразите разпоредбата на чл. 315, ал. 2 ГПК.

Така е само,че по въпроса има ТР №12 от 11.03.2013г. и постановява други контури ,ако срока бъде просрочен какво става с началният момента за обжалване, тогава трябва да тече от момента на връчването на страна ,респективно страните и за които ще бъде различно. Другата хипотеза е когато ,не се спази срока за вписване на СР в регистъра в предварително съобщения срок от съда на страните, тогава началната дата е момента на връчването на съобщението ,че акта е изготвен. Извода е ,че правилото по чл.315,ал.2 от ГПК е приложимо само ако бъде спазен срока ,което не винаги е така.
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот sunnyset » 08 Яну 2015, 23:38

Да, колегa, знам това ТР, но питащият не се появи с потвърждение, че действително става дума за чл. 310 ГПК, затова реших да си го спестя. :lol: :wink:
sunnyset
Потребител

Мнениеот piligrim » 12 Яну 2015, 18:53

Не съм в хипотезата на чл. 310, ал. 1, т. 1 ГПК. :)
Имам още един въпрос и за да не отварям нова тема, ще го задам тук.
Има ли начин да проверя дали след решение по ГД е подадена въззивна жалба т.е. ако има подадена такава мога ли да разбера за това още преди да бъда уведомен от ОС?
Благодаря
piligrim
Младши потребител

Мнениеот Pause » 12 Яну 2015, 19:57

Възможно е след представяне на лична карта или ,пълномощно ако сте представител да ви се даде информация дали има постъпила жалба и на коя дата естествено от любезна деловодителка на съответният съд след проверка във входящия дневник.А ,колега ли сте ,и вие понеже отваряте дискусия и незнам дали не сте се изчерпал съ въпросите. :D
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот piligrim » 12 Яну 2015, 20:48

:) Не съм колега, а по-скоро любител на ТП.
Имам и още един въпрос.
Решението на ПИ е в моя полза, но другата страна се бави с изплащането на дъжжимите ми суми.
Има ли смисъл да подавам заявление за заповед за изпълнение по чл.410 от ГПК, ако е подадена въззивна жалба?
piligrim
Младши потребител

Мнениеот Pause » 13 Яну 2015, 11:20

Искате да направите в правото революция, а то става с право и така преследвайки си вашата правна цел трябва да заплатите държавана такса след това ,ако се стигне до оспорване на вземането ви трябва да предявите иск и то не какъв да е ,а друг ,но вие подавате същия и чл.126,ал.2 от ГПК във връзка с чл121 ,ал.1 от ГПК го забранява като прекратява делото с определение, което е по късно заведено пред него. И какъв смисъл влагате вие само в труда си ,като любител на ТП не бих ви насърчил да го правите.
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот piligrim » 19 Яну 2015, 00:51

Как се постъпва, когато ответникът(или неговият представител) избягва(по един или друг начин)да му бъде връчено решението по делото?
В моя случай: Преди почти месец беше постановено решение по делото ми,което е в моя полза. На мен решението ми беше връчено 2 дни след това. Но и до днес то не е връчено на ответника, така че да започне да тече 14 дневния срок за обжалване, след който ако не бъде подадена въззивна жалба ще мога да си потърся присъдените суми за разноски и т.н. Докога ответникът може да се "крие" от това връчване?
piligrim
Младши потребител

Мнениеот Pause » 20 Яну 2015, 13:56

Питайте в деловодството на съда ,понеже има и защитна процедура за противодействие за това "криене" ,но еднозначен отговор от там може да получите понеже може да има и друго разпореждане на съдията докладчик по делото и то да е в процес.
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот Melly » 20 Яну 2015, 14:51

piligrim написа: :) Не съм колега, а по-скоро любител на ТП.
Имам и още един въпрос.
..............................................................

Много любители на... ("ТП" каквото и да означава това) се навъдиха, много нещо.... :D
Добре дошли в "зоната на здрача".
Самодейността почти винаги води до разочарования, пък после други му били виновни. Няма що, мила родна картинка.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот crossbike » 20 Яну 2015, 16:18

Pause написа:Питайте в деловодството на съда ,понеже има и защитна процедура за противодействие за това "криене" ,но еднозначен отговор от там може да получите понеже може да има и друго разпореждане на съдията докладчик по делото и то да е в процес.

Мда...може...хахахахахаха

1.Като установиш, че половината от деловодителките плачат от смях
2.Иди питай и папата, царя и накрая арменския поп.
3.След това извади няколко лева, иди при адвокат и всичко ще се нареди.

В заключение ще добавя, че т.1 и т.2 не са задължителни.
crossbike
Потребител

Мнениеот Pause » 20 Яну 2015, 16:40

crossbike написа:
Pause написа:Питайте в деловодството на съда ,понеже има и защитна процедура за противодействие за това "криене" ,но еднозначен отговор от там може да получите понеже може да има и друго разпореждане на съдията докладчик по делото и то да е в процес.

Мда...може...хахахахахаха

1.Като установиш, че половината от деловодителките плачат от смях
2.Иди питай и папата, царя и накрая арменския поп.
3.След това извади няколко лева, иди при адвокат и всичко ще се нареди.

В заключение ще добавя, че т.1 и т.2 не са задължителни.

А може ли да се мотивирате ,понеже днес със "мен" утре със адвокат ,а по вдругиден със вас.
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот piligrim » 21 Яну 2015, 00:59

Бях ходил в Деловодството още преди да задам последния си въпрос. От там разбрах, че на ответника не му е връчено решението,обясниха ми, че има забавяне заради празниците и най-вероятно до 1,2 дена то ще бъде връчено. След 2 дни отидох направо при призовкаря отговарящ за съответния район. Обясни ми за забавянето и ми съобщи, че решението вече е връчено.Оказа се,че е в същия ден,в който съм ходил до Деловодството. :)
И в Деловодството и призовкаря бяха изключително любезни и отзивчиви.
На заяждания няма да отговарям!
Благодаря за съветите! :)

"ТП" - Трудово право :) :) ;)
piligrim
Младши потребител

Мнениеот crossbike » 21 Яну 2015, 12:27

Ако на врата на деловодство пишеше: "Безплатни юридически съвети", може да се пита първо там.
Колко компетентни са, аз знам...

относно " утре със адвокат ,а по вдругиден със вас" ... с мен е = на адвокат, така че... нали...в смисъл, благодаря за което, моля защото, ужасно хубаво, все ей такива безмислици!

фаворит ми е: "в тази връзка"

хахахахаха
crossbike
Потребител

Мнениеот Pause » 21 Яну 2015, 18:47

crossbike ,ако нямате да напишете нещо съществено по темата имащо отношение освен с измисленото ви абстрактни писанки и драсканки не спамете темата като си губите времето. :wink:
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот crossbike » 22 Яну 2015, 11:26

Ежедневно можеш да видиш разни орица по медиите дето се жалват от незнам какво, щото или са питали в "някое деловодство" или са получили съвет от самодеец или самите те са някаква порода самодейци...
Дали аз спамя темата?
Да не ревнеш и ти като тия орица някой ден?
Ама друго е да спестиш една тлъста 50-тачка за адвокатски съвет, нали?
Щото къв е тоя/ква е тая, та ще ми взима парите...

хахахахаха
crossbike
Потребител

Мнениеот Pause » 22 Яну 2015, 13:21

crossbike написа:Ежедневно можеш да видиш разни орица по медиите дето се жалват от незнам какво, щото или са питали в "някое деловодство" или са получили съвет от самодеец или самите те са някаква порода самодейци...
Дали аз спамя темата?
Да не ревнеш и ти като тия орица някой ден?
Ама друго е да спестиш една тлъста 50-тачка за адвокатски съвет, нали?
Щото къв е тоя/ква е тая, та ще ми взима парите...

хахахахаха

Незнам ,като незнам нещо си плащам като знам го правя как изглежда в твойте очи си е твой проблем.Един съвет от бивш адвокат Искра Онцова "никой не може да направи повече от това ,което знае". И така като четеш и видиш несправедлива национална практика ,и битуващо остаряло разбиране как да не се подразниш дори и с адвокат щото видиш ли и той се вижда в чудо къде блокира системата. :D
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот crossbike » 22 Яну 2015, 14:20

Това онази Онцова дето се прави на съдия по някаква телевизия ли е?
Олеле-малеле..щом се учиш от телевизора си жив за оплакване.
Айде и успех в близането на рани!

хахахаха...къртиш
crossbike
Потребител

Следваща

Назад към Трудово право