начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Напускане след подписване на трудов договор по чл. 70

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Напускане след подписване на трудов договор по чл. 70

Мнениеот bscvetkova » 19 Май 2015, 22:52

Здравейте, цитирам дословно съдържанието на раздела "Приложим закон":
"Настоящият трудов договор се сключва въз основа на чл. 70 от Кодекса на труда като трудов договор със срок за изпитване 6 месеца и въз основа на чл. 68 ал. 1 т.3 от Кодекса на труда, като срочен трудов договор по заместване на(..).
"Срок на договора":
"Настоящият трудов договор се сключва със срок за изпитване от 6 месеца, считано от (..). уговорен в полза на работодателя." После следва клауза за превръщане на договора в окончателно сключен след изтичане на изпитателния срок в случай, че първият не е прекратен.
"Прекратяване на договора":
"1.Настоящият трудов договор може да бъде прекратен: 1)от Работодателя през време на срока на изпитване, без предизвестие; 2)от служителя с отправяне на 1-месечно писмено предизвестие до Работодателя; 3)по взаимно съгласие на страните, изразено в писмена форма; 4)всички други случаи, предвидени в Кодекса на труда.
2.Срок на предизвестието при прекратяване на настоящия трудов договор за двете страни е един месец."

Въпросите ми са:
1. Искам да напусна веднага, още утре. На какво мога да се позова от написаното тук? Да помоля да ме освободят по взаимно съгласие или да взема предвид факта, че не се справям с работата и да го направят по своя инициатива?
2.Дължа ли някакво обезщетение на работодателя в случай, че изберат да ме освободят по първата точка или ако е по взаимно съгласие?

Благодаря ви! Моля за конкретни отговори, трябва да приключа по-скоро с това. И също така искам да попитам къде мога да проверя дали в момента има действащ трудов договор на мое име в Интернет?
Последна промяна bscvetkova на 19 Май 2015, 23:44, променена общо 2 пъти
bscvetkova
Младши потребител

Re: Напускане след подписване на трудов договор по чл. 70

Мнениеот doc03 » 19 Май 2015, 23:17

Работодателите не са мандра, че да правите каквото си искате ...
Когато са Ви назначавали, по заместване, е било важно за Вас, сега като има по-добра оферта - кучета ги яли.
Пишещите в този форум, защо и от къде на къде считате, че всички ще проявим емпатия по отношение на Вас, и в случая - ще плеснем с ръце и ще избълваме вариации на тема "Как да прецакам работодателя си..."?

В случая съм на страната на работодателя, и не виждам мотив, какъвто и да е, да Ви давам вратички .... Освен, разбира се ако работодателят не се съгласи с "ваимното" ....

Фактът, че сте интелигентна и грамотна, не Ви дава автоматично правото да бъдете некоректна към работодателите си, а и към жената, която замествате, и за която не съм сигурен, че е съгласна имената й да се мъдрят из нета...

Капишчи, (..).?
Последна промяна doc03 на 20 Май 2015, 00:50, променена общо 1 път
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb :D

Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
Аватар
doc03
Активен потребител

Мнениеот bscvetkova » 19 Май 2015, 23:43

doc03 написа:Работодателите не са мандра, че да правите каквото си искате ...
Когато са Ви назначавали, по заместване, е било важно за Вас, сега като има по-добра оферта - кучета ги яли.
Пишещите в този форум, защо и от къде на къде считате, че всички ще проявим емпатия по отношение на Вас, и в случая - ще плеснем с ръце и ще избълваме вариации на тема "Как да прецакам работодателя си..."?

В случая съм на страната на работодателя, и не виждам мотив, какъвто и да е, да Ви давам вратички .... Освен, разбира се ако работодателят не се съгласи с "ваимното" ....

Фактът, че сте интелигентна и грамотна, не Ви дава автоматично правото да бъдете некоректна към работодателите си, а и към жената, която замествате, и за която не съм сигурен, че е съгласна имената й да се мъдрят из нета...

Капишчи

Разбирам това, което искате да кажете и редактирах необходимото. Ще помоля и вие да направите същото.
Също така не мисля, че има нужда да се аргументирам пред вас подробно, а по-скоро пред работодателя. И за да взема това решение явно нещата не са потръгнали и за двете страни. Не желая да прецакам никого, но това си е пазар на труда и работна ръка, който постоянно се променя. По-добра оферта нямам, но има по-важна причина, за да изявя желание да напусна.

Поправка: Най –често в практиката се прилага прекратяване на трудовия договор по взаимно съгласие на страните, изразено писмено – чл.325, т.1 КТ. Работникът или служителят може да отправи до работодателя писмена молба за прекратяване на ТД по взаимно съгласие. Основанията за прекратяване на трудовото правоотношение от работника или служителя без предизвестие са, както следва: работи като заместник на отсъствуващ работник или служител и премине на друга работа за неопределено време;

Това важи ли в моя случай?
bscvetkova
Младши потребител

Мнениеот doc03 » 20 Май 2015, 00:59

Не знам, тези въпроси следва да отправите към работодателя си.
Знам, че пореден път търсите начин да НЕ СПАЗИТЕ иначе ПОДПИСАН от Вас ДОГОВОР, при това така, че да се размине без отрицателни последствия за Вас. Което, от чисто човешка позиция, не уважавам.
За случаи като този, има една цветуща приказка .... за едно нещо, и душата ... Ще я спестя.
Успех!
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb :D

Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
Аватар
doc03
Активен потребител

Назад към Трудово право