начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Прекъсване на майчинство

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Прекъсване на майчинство

Мнениеот petkova_burgas » 19 Яну 2014, 13:28

Здравейте!
Отскоро съм в майчинство!Искам да попитам какво се случва,ако реша го прекъсна и да започна работа?
Държавата изплаща остатъка от майчинството накуп или помощта се прекратява и губя парите,които биха ми се изплатили по-нататък за отглеждане на дете до 2 г.?
petkova_burgas
Нов потребител

Re: Прекъсване на майчинство

Мнениеот borovinka » 29 Яну 2014, 11:22

Второто. Изплащат ви някаква сума на база минималното майчинство и оттам насетне вие сте си съвсем законно работеща и нямате право на обезщетение за отглеждане на малко дете.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот iliana88 » 30 Яну 2014, 23:11

След навършване на 1 годишна възраст на детето имате възможност да прекъснете ползването на майчинството и да се върнете на работа. В този случай ще получавате освен трудовото си възнаграждение и обезщетение в размер на 1/2 от размера на майчинството - в момента е 170 лв. Имате възможност също така да прехвърлите ползването на майчинството на баби, дядовци, съпруг, но лицето на което прехвърляте майчинството трябва задължително да работи по трудово правоотношение към момента на прехвърлянето.
iliana88
Младши потребител

Мнениеот ivvangeline » 03 Фев 2014, 17:12

Здравейте!
Бебчето ми е на 8.5 месеца, мисля да се върна на работа, когато навърши 1 г. - това е на 19 май. Тъй като фирмата наистина има нужда от мен, а има още 3.5 месеца дотогава - мога ли да бъда назначена на допълнителен граждански договор само за това време до 19 май 2014, като в същото време получавам цялото си майчинство? Знам, че може да се работи на граждански договор по време на майчинство, но дали може при същия работодател, като в същото време не ми се губи трудовият договор при него? ... Или просто трябва да прекъсна майчинството и да се върна на работа само по трудовия си договор? От 19 май ще си се върна редовно на работа по трудовия договор само
Бих искала да е от вкъщи - аз работя като customer support - работата е в офис, на компютър, но много често колегите взимат и хоум офис, даже като се върна официално на работа, шефът предлага да съм от вкъщи известно време, заради бебчо. В смисъл - работата го позволява. За работно време - няма значение ... съгласна съм и на половин, и на пълен работен ден ... принципно сме от 9 до 18. Още не съм предложила този вариант на шефа си, исках първо да проверя има ли въобще такъв

Благодаря предварително!
ivvangeline
Нов потребител

Мнениеот ivvangeline » 06 Фев 2014, 11:31

А цялата втора година на майчинството да се работи само на граждански д-р при същия работодател и да се взимат и тези 340 лв, тоест да не се прекъсва?
ivvangeline
Нов потребител

Мнениеот rts » 06 Фев 2014, 14:35

Обезщетението за майчинство се дава, за да компенсира трудовия доход на майката. При условие, че майката се върне на работа преди изтичането на срока за обезщетение, се дава 1/2 от обезщетението като стимул на майките, но това не означава, че майката може законно лично да получава цялото си обезщетение, без да е прехвърлила ползването на майчинството и едновременно с това да работи на граждански договор. Описаното от Вас намерение, ако се осъществи, ще е нарушение на законодателството и ще дължите връщане на платеното обезщетение с лихвите.
Колегите по-горе писаха добрите и законни възможности, които имате:
1) предсрочно връщане на работа, при което ще получавате освен заплата и 1/2 от обезщетението или
2) прехвърляне на ползването на майчинството на баща, баба или дядо, работещи по трудов договор.
rts
Активен потребител

Мнениеот ivvangeline » 06 Фев 2014, 18:11

Да, разбирам. От няколко счетоводни форума ми отговориха, че е напълно възможно за тези 3.5 мес до изтичането на първата година и връщането ми на работа, да работя на гражданске договор към същия работодател, когато няма нормирано работно време и място - ще съм от вкъщи и ще се търси като резултат само определен обем свършена работа - примерно част от имейлите да ми се прехвърлят (това е естеството на работата), пък аз са го изработвам, когато мога.... И немалко майки правят така, което не значи, че е законно, разбира се ... Но защо тогава се получава такова противоречие- вие казвате, че правово не може, а счетоводители - че може и е законно?
ivvangeline
Нов потребител

Мнениеот ivvangeline » 06 Фев 2014, 18:46

Вижте - същия казус от страницата на НОИ: официален отговор от НОИ

http://www.noi.bg/forusers/faq/243-faqb ... qbenefits1
ivvangeline
Нов потребител

Мнениеот dimitria8488 » 06 Окт 2014, 20:15

ЗДРАВЕЙТЕ,ПРЕДСТОЙ МИ ДА СИ ПРЕКЪСНА МАЙЧИНСТВОТО СЛЕД ПЪРВАТА ГОДИНА И ДА СЕ ВЪРНА НА РАБОТА!!!РАЗБРАХ,ЧЕ ИМАМ ПРАВО НА 170 ЛВ Т.Е.ПОЛОВИНАТА ОТ МАЙЧИНСТВОТО ЗА 2-РАТА ГОДИНА!ВЪПРОСА МИ Е АЗ ЛИ ТРЯБВА ДА ПОДАМ НЯКЪДЕ НЯКАКЪВ ДОКУМЕНТ ИЛИ ТОВА СТАВА ЧРЕЗ ФИРМАТА РАБОТОДАТЕЛ???БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО!!
dimitria8488
Нов потребител

Мнениеот neutralen » 06 Окт 2014, 20:43

Питай в счетоводството на фирмата. Тука каквото и да кажем, може да не съвпада с правилата/практиката на фирмата в която работите.
neutralen
Активен потребител

Мнениеот dessi741 » 07 Окт 2014, 14:36

Важно е основно детето да не е настанено в заведение на държавна издръжка, т.е. даже и в детска ясла...
dessi741
Младши потребител

Мнениеот morka » 24 Окт 2014, 23:28

dessi741 написа:Важно е основно детето да не е настанено в заведение на държавна издръжка, т.е. даже и в детска ясла...

абсолютно невярно - спокойно може да си даде детето на ясла, да се върне на работа и да получава 1/2 от майчинството
morka
Младши потребител

Мнениеот kalina_75 » 16 Дек 2014, 16:07

Здравейте,моля за вашият компетентен отговор на моят въпрос!
Детето ми е на 1год. и 6мес.,не е прието в ясли и аз съм в майчинство все още.Моят работодадел ми се обади и иска да се върна на работа временно за 2-3 месеца,като ми обесни,че след тези месеци аз отново ще съм си в майчинство до изтичане на втората година-възможно ли е това или прекратя ли веднъж майчинството няма как да се върне пак?
kalina_75
Нов потребител

Мнениеот borovinka » 19 Дек 2014, 15:35

Върнете се, но на граждански договор, нека майчинството продължава да ви тече.
Прочетете отговора на НОИ, даден в линка по-горе.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот anelliq_ » 20 Юли 2015, 01:28

Мога ли да прекъсна майчинството си след изтичане на първата година, да се върна на работа за малък период от време и след това отново да си подновя майчинството за втората година? Държавен служител съм и съм на трудов договор. Прекъсването ми е необходимо само за промяна на структурата, в която работя.
anelliq_
Нов потребител

Мнениеот borovinka » 28 Юли 2015, 11:50

Можете, но трябва да го прехвърлите на друг за няколко дни/месеца, да се върнете на работа, а след това отново да подадете заявление за възстановяване на майчинството на вас, а другият човек, който го е получавал, трябва да се върне на работа.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот morka » 31 Юли 2015, 23:26

anelliq_ написа:Мога ли да прекъсна майчинството си след изтичане на първата година, да се върна на работа за малък период от време и след това отново да си подновя майчинството за втората година? Държавен служител съм и съм на трудов договор. Прекъсването ми е необходимо само за промяна на структурата, в която работя.

можете и не е необходимо да прехвърляте каквото и да било ако не искате
за периода на прекъсване ще получавате 1/2 от обезщетението

работодателят ще ви обясни какви документи да подадете
morka
Младши потребител

Назад към Трудово право