начало

ВАС отхвърли жалба на прокурорка, опитала да стане съдия чрез външен конкурс ВАС отхвърли жалба на прокурорка, опитала да стане съдия чрез външен конкурс

забрана за извършване на кнкурентна дейност

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

забрана за извършване на кнкурентна дейност

Мнениеот therest » 29 Авг 2015, 03:11

Има ли право работодател да включи клауза в договор ( в конкретния случай - граждански), че служителя не може да извършва конкурентна дейност и да работи в конкурентна фирма за определен срок след прекратяване на договора? Може ли и да се иска и неустойка за неизпълнение? Проверявах в интернет - намерих информация, че не може така, но понеже го има в договора ми стана чудно защо.
therest
Нов потребител

Re: забрана за извършване на кнкурентна дейност

Мнениеот TheOldMan » 29 Авг 2015, 10:04

То за постоянен договор такава клауза е невалидна, какво остава за граждански...
Питайте го тоя работодател какво ще ядете в тоя определен срок след приключването на договора? Щото вие само това можете да правите примерно. Ако е навит да ви плаща заплата за тоя срок - няма проблем. Ма без пари не става.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот octavia » 29 Авг 2015, 10:55

therest написа:но понеже го има в договора ми стана чудно защо.

Защото договорите се пишат, или по-точно копи-пействат от хора, дето не влагат и половин сива клетка в тази дейност :D
Dip trip, flip fantasia
octavia
Младши потребител

Мнениеот therest » 29 Авг 2015, 12:09

TheOldMan написа:То за постоянен договор такава клауза е невалидна, какво остава за граждански...

Е къде точно пише ясно и категорично, че клаузата е невалидна? Защо я има все пак? После нали ще кажат - подписала си се , значи е било доброволно?
TheOldMan написа:Питайте го тоя работодател какво ще ядете в тоя определен срок след приключването на договора? Щото вие само това можете да правите примерно.

Ами ако ми кажат ''Не ни интересува.'' какво правим?
TheOldMan написа: Ако е навит да ви плаща заплата за тоя срок - няма проблем. Ма без пари не става.

Ами няма клауза такава в договора. Има аз да плащам неустойка в случай, че не спазя договореното. Тя законна ли е?
therest
Нов потребител

Мнениеот therest » 01 Сеп 2015, 21:06

Никой ли не знае?
therest
Нов потребител

Назад към Трудово право