начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Прекратяване на трудов договор със срок на изпитване

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Прекратяване на трудов договор със срок на изпитване

Мнениеот piligrim » 09 Сеп 2015, 22:15

Здравейте!
Преди два дни на мен и мой колега ни прекратиха договорите, които бяха със срок на изпитване в полза на РАБОТОДАТЕЛЯ. Доколкото знам, при тези условия(в срока на изпитване) работодателя не е длъжен дори да изтъква някаква причина за прекратяване и си е в правото.
Интересен беше начинът, по който ни връчиха заповедите за прекратяване: Счетоводителят на фирмата ни ги връчи, но без те да имат подпис и печат на работодателя. Обясни ни,че първо ние трябва да ги подпишем, след което те ще бъдат изпратени в офиса на работодателя, който се намира в друг град и след като той ги подпише и сложи печат ще ни бъде даден екземпляр от заповедта. Отказахме да ги подпишем, затова счетоводителят и един от управителите на фирмата се подписаха като свидетели на отказа. Поискахме екземпляр от заповедите, но ни беше отказан такъв, защото нямаха подпис и печат на работодателя.
Въпросите ми са:
1. Счита ли се за връчена заповедта по този начин?
2. Може ли при евентуален съдебен спор с колегата ми да свидетелстваме един за друг т.е.,ако заведем отделни дела срещу фирмата аз да бъда негов свидетел,а той мой?
Благодаря!
piligrim
Младши потребител

Re: Прекратяване на трудов договор със срок на изпитване

Мнениеот bird_of_paradise » 11 Сеп 2015, 02:23

Ти пък- какво попречи да напишете, че отказвате да получите настоящата заповед, защото липсва подпис на издател?
Сега... е малко късно.
От друга страна- какво всъщност очаквате да спечелите от цялата тази обструкция? Рано или късно все ще бъде прекратено това ТПО- въпросът е с или без усложнения. Ше издадат нова заповед, подписана и пак ще я връчат.
Неясна е крайната цел. Споделям максимата, че правилата са за да се спазват, но когато спазването е самоцелно... намирам за загубено време. И нерви.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот piligrim » 11 Сеп 2015, 10:17

bird_of_paradise написа:Ти пък- какво попречи да напишете, че отказвате да получите настоящата заповед, защото липсва подпис на издател?

Дори да бях го направил, пак нямаше да получа екземпляр от заповедта и пак се стига до варианта,в който издават нова подписана заповед и ми я връчват.
piligrim
Младши потребител

Мнениеот piligrim » 18 Сеп 2015, 23:59

Някой може ли и има ли желание да ми отговори поне на втория въпрос? :)
piligrim
Младши потребител

Мнениеот ivanov_p » 19 Сеп 2015, 06:30

Може да свидетелствате, но съдът преценява дали ще цени показанията ви. Ако ги приеме няма да признае връчването и ще усложните живота на работодателя, но не печелите нищо, само ядове и разкарване по съдилища срещу някаква минимална сума за заплати, до официалното връчване, което пак ще се разглежда от съда според обстоятелствата и т.н. Здраве може да си купиш, спокойствие не!
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот piligrim » 19 Сеп 2015, 12:11

Благодаря за отговора!
За да успокоя притеснението ви ще ви дам малко излишна информация: Живея в центъра на града и съда ми е на "две крачки". Ако работодателят още малко се забави с "официално връчване" на заповед ще мога да претендирам за обезщетение за незаконно отстраняване от работа за цял месец(а и за повече) , а брутното ми възнаграждение по договор е 900лв. В момента имам доста "свободно" време. Парите за мен не са толкова важни. Просто искам да докажа,че съм прав или поне да опитам. :)
piligrim
Младши потребител

Мнениеот piligrim » 30 Сеп 2015, 18:20

Здравейте!
За да не отварям нова тема, ще си задам въпроса тук - Възможно ли е мой познат да ме представлява в ГД, въпреки че не е адвокат и ако "да" какво е процедурата? Възможно ли е да му дам възнаграждение за това и ако спечеля да си го търся от ответника като разноски?
piligrim
Младши потребител

Мнениеот piligrim » 11 Окт 2015, 16:39

piligrim написа: Възможно ли е мой познат да ме представлява в ГД, въпреки че не е адвокат и ако "да" какво е процедурата?

Отговарям си сам. ;)
Представителство по пълномощие

Чл. 32. Представители на страните по пълномощие могат да бъдат:

1. адвокатите;

2. родителите, децата или съпругът;

3. юрисконсултите или други служители с юридическо образование в учрежденията, предприятията, юридическите лица и на едноличния търговец;

4. областните управители, упълномощени от министъра на финансите или от министъра на регионалното развитие и благоустройството, в случаите по чл. 31;

5. други лица, предвидени в закон.

И отговорът е: Не , не може,освен ако не е юрист,адвокат.
piligrim
Младши потребител

Мнениеот piligrim » 13 Окт 2015, 13:33

Здравейте!
Скоро започвам дело за незаконно отстранява от работа по горепосочените причини. Ще претендирам за обезщетение по чл.214 от КТ и за възстановяването ми на заеманата длъжност.
Това, което искам да попитам е: Как се определя размера на обезщетението след като периода, за който съм незаконно отстранен продължава да нараства и ще продължи така и по време на делото? Ясно ми е, че то е за периода от датата на отстраняване от работа до датата на възстановяване(в случай, че спечеля разбира се :)), но кога се изчислява? Варианта, за който се сещам е от вещо лице непосредствено преди постановяване на решението.И какво се случва при положение,че работодателя обжалва и се стигне до 2-ра и 3-та инстанция? Пак ли ще е необходимо преизчисляване на обезщетението?
piligrim
Младши потребител

Мнениеот piligrim » 06 Ное 2015, 17:56

Здравейте!
С колегата ми подадохме искови молби,в които единствената разлика бяха личните ни данни. Кумулативно съединените искове ни бяха едни и същи. В моя случай дадоха ход на делото без проблем, обаче на колегата ми му изпратиха разпореждане да обоснове "правния си интерес" от някои от предявените искове, което ми се вижда абсурдно при положение,че той е очевиден - всеки един от исковете се базира на член от КТ,който защитава правата на работника, когато те са нарушени . Прочетох доста за този "правен интерес" , но доколкото разбрах дори и квалифицирани юристи се затрудняват да дадат обяснение на това понятие.
Ако някой е успял, да го дешифрира, ще му бъда благодарен да сподели за какво става въпрос?
piligrim
Младши потребител

Назад към Трудово право