- Дата и час: 22 Ное 2024, 19:14 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Съкращение на трудоустроен. Моля за съвет спешно
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
21 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Съкращение на трудоустроен. Моля за съвет спешно
Трудоустроен над 50% (ТЕЛК). Работодателят иска да смени на длъжността за трудоустроен от инкасатор на пазач, но предлага 4 часав работен ден. Ако не приема предложението пише, че ще ме съкрати по чл. 330 ал. 2. т.5. в тридневен срок от получаването на договора..Утре трябва да дадам отгоговор. Може ли да намали работното време, и ако ме съкратят по този член ще получавам ли обещетение 1 година, или е дисциплинарно уволнение. И моля за съвет дали имам право да съдя работодателя...
Благодаря за бързите отговори!
Благодаря за бързите отговори!
- poludqh
- Нов потребител
Re: Съкращение на трудоустроен. Моля за съвет спешно
Дисциплинарното уволнение какво общо има? А колко ще получавате, зависи от стажа Ви.
- sunrise
- Активен потребител
sunrise написа:Дисциплинарното уволнение какво общо има? А колко ще получавате, зависи от стажа Ви.
Ами като откажа, ще получавам ли цялата борса, която ми се полага от трудовия стаж или
" Безработните лица, чиито правоотношения са били прекратени по тяхно желание или с тяхно съгласие, или поради виновното им поведение, на основание чл. 325, т. 1 и 2, чл. 326 и 330 от Кодекса на труда, ..., получават минималния размер на паричното обезщетение за безработица за срок 4 месеца."
И изобщо какво мога да направя, какви са ми правата?
- poludqh
- Нов потребител
Чл. 317. (Изм. и доп. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 41 от 2009 г., в сила от 1.07.2009 г.) Необходимостта от преместване на работника или служителя на друга подходяща работа или на същата работа при облекчени условия, характерът на работата, условията на труда и срокът на преместването се определят по предписание на здравните органи. Може би работодателя ти е спазил тези предписания.
Как се тълкува облекчен режим, може ли да се тълкува като 4 часов работен ден?
Как се тълкува облекчен режим, може ли да се тълкува като 4 часов работен ден?
- poludqh
- Нов потребител
Съществува ли длъжността на пазача към настоящия момент? Ако да, колко часа е?
Има ли списък с бройки за трудоустроени във Вашето предприятие?
Кога дадохте на работодателят си решението на ТЕЛК?
Има ли списък с бройки за трудоустроени във Вашето предприятие?
Кога дадохте на работодателят си решението на ТЕЛК?
- sunrise
- Активен потребител
От 3 години ми имат ТЕЛК и знаят, че съм трудоустроена над 50%, водя се на длъжност от 12 години, която не я работя от 6г., и те сега ме поставят в ситуация да избера тази длъсност на която се водя ( но в ТЕЛК пише, че не мога да я практикувам) или портиер/пазач на 4 часа, и ако не дам отговор до 3 работни дни, които изтичат днес, ще ме уволнят по чл. 330 ал. 2 т.5... Ходих в социалните, казаха, че държавното предприятие не е обявявало нови места от 2 години..никакви места..никой не ми е предложил списък с места за трудоустроени и дори не знам дали имат и могат ли да извъртят нещата, че няма друга опция, като аз от 3г. получавам обещание, че ще ми прехвърлят длъжността, на тази, която реално практикувам..
- poludqh
- Нов потребител
А Вие реално сте пазач, така ли?У
Този тридневен срок да си го окачат на стената. В момента нямам време, но намалянето на работното време, трябва да стане чрез съкращаване на щата явно. Дайте повече информация и не се безпокойте за трите им дни.
Този тридневен срок да си го окачат на стената. В момента нямам време, но намалянето на работното време, трябва да стане чрез съкращаване на щата явно. Дайте повече информация и не се безпокойте за трите им дни.
- sunrise
- Активен потребител
Не съм пазач, инкасатор-касиер.. Подадох отговор, че не желая да бъда назначена на 4 часов работен ден и се обосновах и тнт, както и описах заболяванията си ..и ми връчиха честитка че ме уволняват и подписах, че не съм съгласна, дата и час. Казаха ми от утре да не ходя на работа.. Та сега изникна друг въпрос, как могат да ме уволнят без разрешение на инспекцията по труда...ще се свържа с адвокат и ще заведа дело, но просто съм в потрес от случилото се...Благодаря!
- poludqh
- Нов потребител
Здравейте, явно с чл. 330,ал.2,т.5 си играят работодателите с трудоустроените.Като чета решения на съдебни дела по форумите и забелязвам, че това е масова практика във ВиК-та. Инкасатор-касиер съм 16 год., трудоустроена съм от 6 год. с две заболявания защитени в наредба номер 5 от 1987г .ТЕЛК е установил, че мога да изпълнявам дльжността си , но без продължитено ходене, над 50%. До сега трудоустроените работихме като касиери на каса. От скоро в нашата фирма започнаха да принуждават трудоустоените да подписват допълнитени спораумения на 4 часа за половин на минимална заплата на други работни места места . Предварително се консултирах в инспекция по труда. Разбрах от тях, че от две години фирмата не е обявявала работните места за трудоустоени, за да намалят на 4 часа работата трябва да е намалял обема на работа, (в предприятието не е намалял, назначават се нови), трябвало да им искат разрешението и ако подпиша споразумение е все едно аз да си подам молбата за 4 часа. Аз не подписах споразумението за 4 часа на ново работно място, написах че не съм съгласана с промяната на раб. ми време, а именно от 8 на 4 часа и ме освободиха по чл.330, а,2, т5, с което пак им написах, че не съм съгласна. Минималната пенсия която взимам трудно ми стига за ежемесечното ми лечение.Половин минилалната заплата която ми предлагаха трябваше да давам за личния си транспорт, тъй като новото раб. място е далече и няма друг транспорт до там. Вярвам в нашето правосъдие, но много ми казват, че ако случаино спечеля делото като се върна ще им бъда отново мишена.Имам 28 год. трудов стаж, но в НОИ ми каха, че по този чл.330 ще взимам 4 месеца по 7,20 лв. на ден. Мили хора, чуствам се ненужна и в момента се лекувам и от тежката депресия в която съм изпаднала.
- negameta
- Нов потребител
Днес след седем месеца излезе решението от първото дело. Спечелих! Основното: " След като обаче страните не са постигнали такова съгласие, работодателят е прекратил трудовото правоотношение на ищцата на основание чл.330 ал.2 т.5 от КТ, без да има законно основание за това." И вече знам не подписвам никакви споразумения и веднага с едииният екземпляр в Инспеция по труда и писмена жалба. За съжаление никой не може да ми върне здравите нерви! Ако някой има необходимост от информация да ми пише negameta@abv.bg
- negameta
- Нов потребител
След година и един месец окръжният съд ме върна на работа. От първия ден тормоза започна, връчиха ми писмено заповед да изпълнявам дейност невъзможна за мен и изрично упомената като противопоказна в решението на ТЕЛК.Написах им, че здравословно състояние не ми позволява. Занесох я в Инспекция на труда и те ми отговориха, че трябвало изцяло да изпълнявам длъжностната си характеристика. За съжаление чух същите думи на началничката си която ми каза да напускам. Разбрах, че с тях е говорено и сигурно вече са уговорили да ми дадат разрешение за уволнение. Подадох писмена жалба и ще чакам отговора им. Не мога да повярвам, че и там стигат пипалата на "силните".
- negameta
- Нов потребител
Здравейте negameta,
Виждам, че сте последователна в описването на вашите перипетии на работа, в ИТ и в съда. Похвално.
Защо не се посъветвате с адвоката, който ви защитаваше по трудовото дело? Надявам се да сте го направили.
Желая ви успех и кураж.
Виждам, че сте последователна в описването на вашите перипетии на работа, в ИТ и в съда. Похвално.
Защо не се посъветвате с адвоката, който ви защитаваше по трудовото дело? Надявам се да сте го направили.
Желая ви успех и кураж.
Actio cum Deliberatio
- eurolinker
- Потребител
Всичко ми е ясно ,само едно не разбирам.Как ходите на работа ,като явно сте не желан там???Скоро и аз имах такъв казус с трудоустроен,закона е написан така ,че дори шамар на н-к да си удариш пак не може да те уволни....това не го разбирам.
- promi
- Младши потребител
Здравейте, eurolinker! С адвокатите в малките населени места е много сложно. Никога преди това дело не ми се е налагало да ползвам адвокатски услуги! Наложи ми се да почета малко законите, тъй като след като работодателя разбра кой ще ме "защитава", веднага разбрах, че "адвокатката ми" работи за тях. Не ми казваше кога са ми делата, не вдигаше телефоните си, не дойде на първото дела за което аз разбрах от интернет страницата на съда, не иска да ми допусне свиделка по делото, претендираше да ми платят 20 дена обещетение при полагащо ми се 6 месеца и куп други неприятности и стана за смях в съда. Наложи се аз да се защитавам, а тя стана за смях. Съдийката явно разбрала, че има нещо нередно и й се изсмя с думите " Адвокат Д....., Вие на днешното дело ме изумявате!"
- negameta
- Нов потребител
promi написа:Всичко ми е ясно ,само едно не разбирам.Как ходите на работа ,като явно сте не желан там???Скоро и аз имах такъв казус с трудоустроен,закона е написан така ,че дори шамар на н-к да си удариш пак не може да те уволни....това не го разбирам.
Здравейте, promi! Винаги съм изпълнявала съвестно и стриктно служебните си задължения 18 години. Не съм имала наказания нито забележки. Няма от какво да се срамувам. Обучила съм всички колежки дошли след мен. И само това, че нямам партийна връзка като новоназначените, според мен не е достатъчно да се откажа, да се боря за работното ми място и с безумията в държавата ни. Не съм конфликтна личност, камо ли да ударя шамар на някой. Фирмата в която работя е държавна. Колкото е моя, толкова е Ваша и на началниците ми. Ако, Управителя е частно лице и фирмата е негова едва ли ще има интерес да гони съвестните си работници само и само да освободи място за партийни връзкари. В момента на предизборните плакати в нашият град са лицата на новоназначените за които ние най-беззащитните - трудоустроени трябваше да освободим места.
- negameta
- Нов потребител
eurolinker написа:Здравейте negameta,
Желая ви успех и кураж.
Благодаря Ви за подкрепата! Знам, че освен приятелите ми има умни и разбрани ХОРА като Вас които вярват в мен, в истината и правотата! БЛАГОДАРЯ!
- negameta
- Нов потребител
Вече шест месеца след завръщането ми на работа седя в една стая и не ми възлагат никаква работа. Моля ако някой знае как да процедирам нека ми пише.
- negameta
- Нов потребител
В същото положение съм , но от 14.06.2016 год....Моята адвокатка ми каза : " Спазваш работното време и си получаваш заплатата"..Предстои ми съкращение , но ги бави ИТ , защото съм с ТЕЛК макар и под 50%..Рано или късно предстои уволнение поради съкращение в щата и след това отново - дело..
- m_zlateva
- Нов потребител
Предложиха ми преместване от длъжност " Гл.счетоводител" на длъжност " Общ работник " , защото само тази работа била за лице с ТЕЛК ..Доколкото съм запозната , ако лицето може да изпълнява работата си и не е подало молба за преместване , не се прави такова..
- m_zlateva
- Нов потребител
m_zlateva написа:Предложиха ми преместване от длъжност " Гл. счетоводител" на длъжност " Общ работник " , защото само тази работа била за лице с ТЕЛК. Доколкото съм запозната , ако лицето може да изпълнява работата си и не е подало молба за преместване , не се прави такова..
А може би, защото не могат да закрият щата на главен счетоводител? За общ работник много по-лесно става.
Справка - закриване щат "Гл. счетоводител" и разкриване нов - Старши такъв.
- jhoro
- Активен потребител
21 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
|
|