начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Отработване на болнични

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Отработване на болнични

Мнениеот alsted » 10 Ное 2015, 15:52

1. Работя на 12-часов график. Прекият ни ръководител изготвящ графика е установил практика, при ползване на болнични да коригира графика, така че до края на месеца да си отработим нормата часове. Въпросните дни, в които работникът не е бил на работа се оформят като почивка и представянето на болничния се обезсмисля. Например: ако представя болничен от 02.12015г. до 06.11.2015г., но графика е коригиран, така че до 06.11.2015г. не съм на работа по трафик, но до края на месеца да отработя 168 часа, болничният просто ще остане без последствия. Така ли е наистина? По принцип се получават 40 часа извънреден труд? Дали ще бъдат изплатени като такъв или компенсирани в следващия месец, не е от значение, но всъщност направо се губят?

2. Имам 90 часа извънреден труд за позледните 3 месеца. В следващия - декември трябва да бъдат изчистени или изплатени. Ако съм в болничен целия месец, какво ще се случи с тези часове - ще бъдат приспаднати от болничните ми или ще ми бъдат изплатени като извънреден труд?
alsted
Младши потребител

Re: Отработване на болнични

Мнениеот doc03 » 11 Ное 2015, 03:08

Това охранителна фирма ли е?
В същото време (независимо от "отработването"), от НОИ превеждат ли Ви се сумите по болничния?

Принципно, боледувате в дни, а не в работни часове. Пневмонията минава за 20 дни. Не виждам как ще си отработите 10-те дни в следващите десет, като там има и 5 смени по график, а и смените са 12 часови :roll:
Така или иначе работният месец е определени часове (нека са 168). Часовете, отработени над тези, следва да се считат извънреден труд, като се изравняват при непълните месеци.
Абе цялата Ви фирма нещо не е така. Защото който Ви замества, му се получават извънредни часове, а бюджетът е твърд. Затова попитах дали е охранителна фирма.
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb :D

Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
Аватар
doc03
Активен потребител

Мнениеот alsted » 17 Ное 2015, 09:29

Фирмата не е охранителна. Почти държавна е и е много голяма. Моля за конкретен отговор ако някой е наясно с материята. Допустимо ли е поради производствени нужди, да речем, работният график да се коригира (сгъсти) така, че до края на месеца работника да отработи месечната норма часове? Като примерно, в началото на месеца да не е имало работа ... Така точно няма извънреден труд - колегите работили по време на болничния се пускат почивки, компенсация ... Това в рамките на месеца и всички на практика са си с норма часове. А болничният остава без последствие!?
alsted
Младши потребител

Мнениеот tanysha » 22 Дек 2015, 13:00

Здравейте, и аз да питам нещо! В болничен съм в дните, които се отработва. Единият ден е официален за цялата страна, а другия фирмено нареждане. Въпросът ми е: Трябва ли да пускам платен(неплатен) отпуск за дните, които не съм отработила а съм боледувала?
tanysha
Нов потребител

Мнениеот morka » 22 Дек 2015, 16:09

Няма отработване, има разместване на почивни и работни дни. Ако на 12.12.2015 г. сте била болничен на 31.12.2015 почивате без да е необходимо да пускате отпуск или да правите каквото и да било друго, освен ако не сте на работа по график в тоя ден.
morka
Младши потребител

Мнениеот tanysha » 22 Дек 2015, 18:25

Благодаря :D
tanysha
Нов потребител

Назад към Трудово право