- Дата и час: 25 Ное 2024, 23:41 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Прекратяване на трудов договор със срок на изпитване
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
11 мнения
• Страница 1 от 1
Прекратяване на трудов договор със срок на изпитване
Здравейте, моят казус е следният. Назначена съм на работа на основание чл.70 във връзка с чл.68/1/ т.1 и чл.107а от КТ. Уговореният срок на изпитване е 6 месеца в полза на работодателя. Въпросът ми е : Имам ли правна възможност да прекратя по-рано трудовото си правоотношение? Благодаря предварително!
- vasileva7
- Нов потребител
Re: Прекратяване на трудов договор със срок на изпитване
vasileva7 написа:Здравейте, моят казус е следният. Назначена съм на работа на основание чл.70 във връзка с чл.68/1/ т.1 и чл.107а от КТ. Уговореният срок на изпитване е 6 месеца в полза на работодателя. Въпросът ми е : Имам ли правна възможност да прекратя по-рано трудовото си правоотношение? Благодаря предварително!
Това е невъзможно! И Ви го гарантирам с цялата си експертност!
Защо не пейстнете своя ТД без личните данни тук, за да видим къде грешите?
KAPITALISMUS MACHT FREI!
- xaoc1973
- Потребител
Това са два различни договора. Този по чл.70 е за изпитване, онзи другия е за определен срок, който се сключва с оглед на сезонни или временни, или краткотрайни работи.
Можете да го прекратите по-рано, единият вариант е с предизвестие, но трябва да изчакате края на срока. Другия вариант е да не го чакате, и да платите обезщетение на работодателя. Третия вариант е един от възможните посочени в чл.327 КТ. При неизпълнение на договорни задължения на работодателя. Прочетете си ги.
Можете да го прекратите по-рано, единият вариант е с предизвестие, но трябва да изчакате края на срока. Другия вариант е да не го чакате, и да платите обезщетение на работодателя. Третия вариант е един от възможните посочени в чл.327 КТ. При неизпълнение на договорни задължения на работодателя. Прочетете си ги.
- bobi9
- Потребител
Благодаря за отговорите! Да разбирам, че двете основания/ чл. 70 и чл.68 ал.1 т.1 не могат да бъдат комбинирани ли? Но моят договор наистина е такъв. Може би в този случай имам шанс да напусна без предизвестие. Може ли да ми кажете на какво основание от КТ да се позова, ако искам да оспоря този договор? Или пък си мисля, ако си намеря работа на постоянен договор, мога ли да се позова на чл.327 ал.1 т.7 от КТ?
- vasileva7
- Нов потребител
xaoc1973 написа:vasileva7 написа:Здравейте, моят казус е следният. Назначена съм на работа на основание чл.70 във връзка с чл.68/1/ т.1 и чл.107а от КТ. Уговореният срок на изпитване е 6 месеца в полза на работодателя. Въпросът ми е : Имам ли правна възможност да прекратя по-рано трудовото си правоотношение? Благодаря предварително!
Кое според Вас е невъзможно - да комбинират двете основания ли? Дано сте прав и ми кажете по какъв начин и на кое основание мога веднага да си подам оставката без да работя предизвестие или без да плащам обезщетение. Наистина договорът ми е сключен на основание чл.70 във връзка с чл.68/1/ т.1 и чл.107а от КТ. Тогава не съм го догледала, никога не съм си представяла, че ще искам да напусна по мое желание.
- vasileva7
- Нов потребител
xaoc1973 написа:vasileva7 написа:Здравейте, моят казус е следният. Назначена съм на работа на основание чл.70 във връзка с чл.68/1/ т.1 и чл.107а от КТ. Уговореният срок на изпитване е 6 месеца в полза на работодателя. Въпросът ми е : Имам ли правна възможност да прекратя по-рано трудовото си правоотношение? Благодаря предварително!
Никъде не греши,а вашата "експертност" определено е съмнителна.(Ви не бяхте ли и в други области на правото експерт?) Не че ник-нейма ви не е показателен.Да не сте завършили "право" в Сорбоната ?
Това че НАП на приема електронно такава "квалификация" изпратена по електр. път или пък някой счетоводител така смята,ни най-малко значи нещо от правна страна.Има практика на Върховния съд.Възможни са срочни договори,където работодателят изпитва работника.И няма нищо нелогично в това.Или пък работника да провери работата.
Може да се позовеш ако отговаряш на всички условия,посочени там.Ако в момента заместваш някого на този договор. А както посочвате, вие сте по т.1 а не по т.3 на чл.68 ал.1 КТ.Така че си следите предизвестието по договора,иначе плащате обезщетение за неспазеното предизвестие,ако напуснете директно.vasileva7 написа:мога ли да се позова на чл.327 ал.1 т.7 от КТ?
- svettoslav
- Активен потребител
vasileva7 написа:xaoc1973 написа:vasileva7 написа:Здравейте, моят казус е следният. Назначена съм на работа на основание чл.70 във връзка с чл.68/1/ т.1 и чл.107а от КТ. Уговореният срок на изпитване е 6 месеца в полза на работодателя. Въпросът ми е : Имам ли правна възможност да прекратя по-рано трудовото си правоотношение? Благодаря предварително!
Кое според Вас е невъзможно - да комбинират двете основания ли? Дано сте прав и ми кажете по какъв начин и на кое основание мога веднага да си подам оставката без да работя предизвестие или без да плащам обезщетение. Наистина договорът ми е сключен на основание чл.70 във връзка с чл.68/1/ т.1 и чл.107а от КТ. Тогава не съм го догледала, никога не съм си представяла, че ще искам да напусна по мое желание.
svettoslav написа:xaoc1973 написа:vasileva7 написа:Здравейте, моят казус е следният. Назначена съм на работа на основание чл.70 във връзка с чл.68/1/ т.1 и чл.107а от КТ. Уговореният срок на изпитване е 6 месеца в полза на работодателя. Въпросът ми е : Имам ли правна възможност да прекратя по-рано трудовото си правоотношение? Благодаря предварително!
Никъде не греши,а вашата "експертност" определено е съмнителна.(Ви не бяхте ли и в други области на правото експерт?) Не че ник-нейма ви не е показателен.Да не сте завършили "право" в Сорбоната ?
Това че НАП на приема електронно такава "квалификация" изпратена по електр. път или пък някой счетоводител така смята,ни най-малко значи нещо от правна страна.Има практика на Върховния съд.Възможни са срочни договори,където работодателят изпитва работника.И няма нищо нелогично в това.Или пък работника да провери работата.Може да се позовеш ако отговаряш на всички условия,посочени там.Ако в момента заместваш някого на този договор. А както посочвате, вие сте по т.1 а не по т.3 на чл.68 ал.1 КТ.Така че си следите предизвестието по договора,иначе плащате обезщетение за неспазеното предизвестие,ако напуснете директно.vasileva7 написа:мога ли да се позова на чл.327 ал.1 т.7 от КТ?
Чл. 70 не може да служи като основание за сключване на ТД. Има си достатъчно решения на ВКС по казуса.
Няма да коментирам емоционалните квалификации.
Помолих да пейстнете своя ТД. Не го направихте. Ами слушайте тогава "експертите". Защо търсите помощ?
... аз бях дотук ...
KAPITALISMUS MACHT FREI!
- xaoc1973
- Потребител
Настал в правото е пълен Хаос
- svettoslav
- Активен потребител
xaoc1973 написа:Чл. 70 не може да служи като основание за сключване на ТД. Има си достатъчно решения на ВКС по казуса.
Много интересно (и категорично) мнение.
Обаче - може би аз не разбирам и ще помоля за обяснение.
Чл. 68. (1) Срочен трудов договор се сключва:
1. за определен срок, който не може да бъде по-дълъг от 3 години, доколкото в закон или в акт на Министерския съвет не е предвидено друго;
Този член се отнася за продължителността на срочен ТД.
Чл. 70. (1) Когато работата изисква да се провери годността на работника или служителя да я изпълнява, окончателното приемане на работа може да се предшествува от договор със срок за изпитване до 6 месеца. Такъв договор може да се сключи и когато работникът или служителят желае да провери дали работата е подходяща за него.
Този член касае евентуалното прекратяване на ТД през срока на изпитване. Някъде в самия ТД трябва да е упоменат и срокът на предизвестие.
Не разбирам защо "Чл. 70 не може да служи като основание за сключване на ТД" - аз самия съм сключил 5 или 6 ТД на това основание.
- jhoro
- Активен потребител
Не знам дали е експерт човека и защо го нападнаха така, според мен той по-скоро имаше в предвид, че не може да е основание чл.70, защото по правната си природа не е отделен трудов договор и не може да съществува самостоятелно. КТ познава само срочните (конкретно изброените) за определен срок, за заместване и пр. Както и тези за неопределено време. Така,че за да е перфектно сключен договора следва в основанието да се сочат тези договори, които закона познава. Но той не е и прецизен, като в чл.70 говори за договор, тук по-скоро става въпрос за клауза за срок на изпитване в един от другите видове договори, дали срочен или безсрочен. Т.е договора се сключва на някое от другите основания и се вмъква клаузата. Завъртя се един спор,който няма особено значение според мен,какво точно сте написали, въпроса е каква е била действителната ви воля и какъв е бил договора за който сте се стремели след изтичането на срока, тъй като той се превръща в това, което предварително сте уговорили.
- bobi9
- Потребител
Ами,нали точно това пише в договора-съобразно нормите посочени там,които се цитират от питащия.Тук отговаряме на база дадената информация. Явно че става дума за срочен със срок за изпитване в полза на работодателя.
Никой не го е нападнал експерта,той сам се.
Никой не го е нападнал експерта,той сам се.
- svettoslav
- Активен потребител
11 мнения
• Страница 1 от 1
|
|