начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Прекратяване на трудов договор със срок за изпитване

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Прекратяване на трудов договор със срок за изпитване

Мнениеот ellie_trend » 12 Сеп 2016, 20:30

Здравейте!

Преди около седем месеца започнах работа при настоящия си работодател. Изискванията за преминаване към постоянна позиция бяха в края на 6-месечния изпитателен срок да ми бъде проведен тест, резултатите от който следователно да са решаващи за по-нататъшната уредба на трудовите ни взаимоотношения.
Работодателят не спази това изискване спрямо мен и директно ми предложи да подпиша "смяна на длъжността", съответно - удължавайки изпитателния срок. Моя осъзната грешка е, разбира се, че на момента не се замислих прекалено много.
Сега искам да напусна, като запитването ми е имам ли право да изисквам преговаряне за "взаимно съгласие", тъй като работодателят ми иска от мен двумесечно предизвестие и настоява, че няма друг начин. Никъде във втория договор, който подписах, няма такава клауза; "политика на компанията" е единственото ми предположение. Това, което присъства, е че настоящият договор е в полза на работодателя, което, доколкото разбирам, запазва правото му да прекрати договора по своя преценка по всяко време преди изтичане на срока, но и не ми се струва обвързващо откъм въпросния нечуван (поне за мен) двумесечен срок).
Чувствам се длъжна да подчертая, че не ме интересуват обезщетения и т.н. - просто искам да знам закономерно ли е изискването за двата месеца предизвестие, мога ли да го оспоря и имам ли право да настоявам за взаимно съгласие, тъй като работата крайно ме натоварва, пречи на лични аспекти и като цяло за мен се явява крайно наложително да напусна възможно най-скоро.

Благодаря предварително,
Поздрави.
ellie_trend
Нов потребител

Re: Прекратяване на трудов договор със срок за изпитване

Мнениеот Pause » 27 Сеп 2016, 19:55

Прекратяването на ТД със срок на изпитване , от ваша страна е възможно със предизвестие по чл.326,ал.2 КТ което е в размер на 30 дни доколкото не е уговорен по голям срок ,което работодателя ви иска да се споразумееете по каратък от 30 дни срок е недопустим от закона, доколокото страните не са уговорили по дълъг срок ,който не може да бъде по дълъг от 3 месеца.Когато срокът е уговорен в негова полза ,той има право да го прекрати без предизвестие както е във вашия случай чл.70,ал.2 КТ доколкото не е уговорен в полза на двете страни.
Също не става ясно след изтичане на изпитателния срок договора се превръща в безсрочен или срочен понеже ако е със включена клауза на срочен договор тогава срока на предизвестието е 3 месеца ,но не повече от остатъка от срока на договора по чл.326,ал.2 КТ. Това също не изключва и възможността да се прекрати и по взаимно съгласие изразено в писмено предложение до работодателя ви, и ако той в 7 дневен срок не вземе отношение се смята за неприето по чл.325,ал.1 т.1 КТ.
Аватар
Pause
Активен потребител

Назад към Трудово право