начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Касационна жалба

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Касационна жалба

Мнениеот piligrim » 21 Сеп 2016, 16:41

Здравейте!
Въпросът ми е следният: Какво означава,че "Касационната жалба се приподписва от адвокат или юрисконсулт, освен когато жалбоподателят или неговият представител има юридическа правоспособност. Към жалбата се прилага пълномощно за приподписването или удостоверение за юридическа правоспособност." ?
Ако жалбата си я изготвя сам , тя трябва да бъде приподписана от адвокат? Доколкото разбирам това е един вид проверка на жалбата от юрист, преди да се подаде пред ВКС? Какво точно означава приподписана?
piligrim
Младши потребител

Re: Касационна жалба

Мнениеот ivan_lawyer » 21 Сеп 2016, 20:48

Да, така е - приподписва се от адвокат - и така нататък. ВКС трябва да се разтовари от дела. В този смисъл необясними жалби и невнятни съждения са отегчаващи. ВКС винаги се фокусира върху жалбата.
Тоест винаги работят на максимум, тоест - проверяват всеки възел.
Затова искат предварително да им е сдъвкано.
Касационното обжалване е много трудно, но както и да е.
Хубаво е да е подредено - така е по-лесно - независимо дали ще отхвърлят.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот neutralen » 21 Сеп 2016, 23:09

Изискването за приподписване на касац. жалби от адвокат си е пълна глупост от правна гледна точка. Касае се в случая за плащане на още един солиден адвокатски хонорар, който обикновения човек жалбоподател не винаги може да си позволи, поради което се отказва от касационно обжалване и така се "разтоварва" от работа Касац. съд . Съдиите от касац. съдилища не са изобщо претоварени и ако зачитаха закона и не постановяваха противоречиви решения на принципа "според Иванчо и кафето" нямаше да има толкова грешна съдебна практика, съответно нямаш да има и толкова касац.дела. Мислят хората за прости. Както и да е. :shock:
neutralen
Активен потребител

Мнениеот Melly » 21 Сеп 2016, 23:32

Изискването за приподписване на касац. жалби от адвокат си е пълна глупост от правна гледна точка. Касае се в случая за плащане на още един солиден адвокатски хонорар, който обикновения човек жалбоподател не винаги може да си позволи, поради което се отказва от касационно обжалване и така се "разтоварва" от работа Касац. съд . Съдиите от касац. съдилища не са изобщо претоварени и ако зачитаха закона и не постановяваха противоречиви решения на принципа "според Иванчо и кафето" нямаше да има толкова грешна съдебна практика, съответно нямаш да има и толкова касац.дела. Мислят хората за прости. Както и да е.

Що за глупост... :roll:
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот neutralen » 22 Сеп 2016, 00:06

Такъв е закона-преподписването на касац. жалби от адвокат е задължително и касае редовността на жалбата.
neutralen
Активен потребител

Мнениеот zlostar » 22 Сеп 2016, 09:04

Може ли касационна жалба да бъде валидно приподписана от всеки правоспособен юрист, а не само ако е адвокат или юрисконсулт? Примерно може ли безработен правоспособен юрист да приподпише валидно, или ако работи като чиновник в администрацията, или текстът трябва да се чете стриктно-задължително да е юрисконсулт или адвокат, но не и какъвто и да е правоспособен юрист?

Втори въпрос-може ли юрисконсулт да приподписва касационни жалби на който и да е, а не само на своя работодател? Лице работи като юрисконсулт на фирма Х, може ли да приподписва в извънработно време касационни жалби на случайни граждани?

Трети въпрос-младши адвокат може ли да приподписва-с оглед липсата на изрична забрана, но пък и изрично му е забранено да се явява пред ВКС-не може да се яви, но може ли валидно да приподписва? Същия въпрос, за адвокат с 3 години стаж-няма право да се явява пред ВКС, но може ли да приподписва?
zlostar
Потребител

Мнениеот Melly » 22 Сеп 2016, 09:29

neutralen написа:Такъв е закона-преподписването на касац. жалби от адвокат е задължително и касае редовността на жалбата.

Не ме разбра. Или се извърташ като срамежлива г`спойца. Както и да е - за мен няма значение. Проблемът си е твой.
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот ivanov_p » 22 Сеп 2016, 11:50

Ю.К. може да преподпише само жалба от името на работодателя. Аз лично се съмнявам, че 3/4 от адвокатите могат да напишат смислена касационна жалба, а да пускат такава самодейци е обида за съдиите и самозакопаване. Като си похарчил вече много пари или трябва да се откажеш или да отидеш при достатъчно опитен адвокат, а не просто да търсиш някой да преподпише.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот Melly » 22 Сеп 2016, 12:41

ivanov_p написа:Ю.К. може да преподпише само жалба от името на работодателя. Аз лично се съмнявам, че 3/4 от адвокатите могат да напишат смислена касационна жалба, а да пускат такава самодейци е обида за съдиите и самозакопаване. Като си похарчил вече много пари или трябва да се откажеш или да отидеш при достатъчно опитен адвокат, а не просто да търсиш някой да преподпише.

Едно от малкото смислени неща, които списваш тук, Пейчо.
Поздравления! :D

П.П. В тази връзка статистиката сочи, че до касационен контрол на въззивните решения се допускат около 18% - 20% от всички постъпили във ВКС касационни жалби с изложенията по допустимост. :?
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот neutralen » 22 Сеп 2016, 15:46

Май не правите разлика между "подписване" и "преподписване" на касац. жалба. ЮК, ако е упълномощен "подписва" жалбата. При "преподписването" касац. жалба има 2/два/ подписа - на касатора и на съответния адвокат. Преподписването е условие за "редовност" на касационната жалба и води до плащане на солиден адвокатски хонорар - целта е да се откаже касатора от касационното обжалване, а не за да се пишат смислени касационни жалби. В ГПК има още една паразитна процедура/ чл.288 ГПК/, която води до съдебен произвол и цели възпрепятстване на касационното обжалване, макар и жалбите да са писани, подписани или преподписани от много добри адвокати. :shock:
neutralen
Активен потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 22 Сеп 2016, 17:16

Доста е сложна касационната инстанция. Дори на мен е трудна. Гледам да си свърша на апелативна - максимум инстанция.
ВКС не греши - проверявал съм техни решение - не грешат - просто бавят - но не грешат.
всеки казус е различени и така нататък.
Сега юристи са - без съмнение.
Не виждам съмнение във ВКС - примерни са.
Имат максимум 1-2 решения грешни и те не са проучени като фактология. Тоест не се знае дали са грешни.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот piligrim » 03 Окт 2016, 18:47

А как точно се преподписва? И задължително ли е както се написа "заплащането на солиден адвокатски хонорар"?
Какво точно трябва да се направи , за да се счете жалбата за преподписана от адвокат? Може ли да се преподпише от младши адвокат?:)
piligrim
Младши потребител

Мнениеот gridiron » 03 Окт 2016, 20:09

ivan_lawyer написа:Доста е сложна касационната инстанция. Дори на мен е трудна. Гледам да си свърша на апелативна - максимум инстанция.
ВКС не греши - проверявал съм техни решение - не грешат - просто бавят - но не грешат.
всеки казус е различени и така нататък.
Сега юристи са - без съмнение.
Не виждам съмнение във ВКС - примерни са.
Имат максимум 1-2 решения грешни и те не са проучени като фактология. Тоест не се знае дали са грешни.

А подпкупнили са ? Какво сочи практиката. на коя инстанция са най вече подкупни съдиите ?
gridiron
Потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 03 Окт 2016, 22:08

А подпкупнили са ? Какво сочи практиката. на коя инстанция са най вече подкупни съдиите ?

Не мога да коментирам това писмено - тоест мога да го кажа на някой колега в коридора на съда - но като адвокат не мога да дам съвет (дори и аз не съм защитен) да се говори общо за съдиите. Знам за такива случаи, има много - но кои са конкретно - не мога да кажа.
---------------------------

А как точно се преподписва? И задължително ли е както се написа "заплащането на солиден адвокатски хонорар"?
Какво точно трябва да се направи , за да се счете жалбата за преподписана от адвокат? Може ли да се преподпише от младши адвокат?:)

Тарифата е солена, има една наредба за минималните адвокатски възнаграждения, там е много сложно обяснено - но все пак става въпрос за един вид тарифа и няма как иначе. Аз тарифата я чета много рядко - казвам наизуст.
Значи днес изтече срокът на моя кум за да внесе частна жалба по едно върнато от ВКС, както и да е - по-точно ВКС върна преписката за да се провери материалният интерес - това са подробности.
Макар че са платени хонорари за предишни инстанции, адвокатките му казали да даде още 1000 лева и ще оправим работата. Тоест - само да напишат един текст на частната жалба - 1000 лева.
Така, че това са нашите събратя адвокатите - алчни, но поне вършат някаква работа, понякога.
1000 лева са безумна цена за такава жалба. Кумът - понеже е приятел мой от гимназията и е готин човек - му написах текста безплатно и го пуснах там да върви по реда. Просто извиване на ръце правят адвокатите, халал да им е.

А, и също да добавя - приподписването на жалбата от младши адвокат - ако мине метър не е основание, тоест не е порок на жалбата. Тоест ако се положи подпис и има пълномощно приложено, името ако е написано на младшия - минава - просто не трябва да се узнава от съдията за това че е младши.
Не е нещо като порок - това казвам - а как да се излъже съдията - мисля - като не се указва изрично че става въпрос за младши. Пълномощно е хубаво да е приложено, но пък там да няма нещо като графа че става въпрос за младши. С две думи - да се подпише от младшия - пък каквото стане.

Ако не сте на зор - минете през кантората ми - ще Ви я преподпиша и толкова.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот lawchoice » 03 Окт 2016, 23:53

ivan_lawyer написа:

Не мога да коментирам това писмено - тоест мога да го кажа на някой колега в коридора на съда - но като адвокат не мога да дам съвет (дори и аз не съм защитен) да се говори общо за съдиите. Знам за такива случаи, има много - но кои са конкретно - не мога да кажа.
---------------------------

Тарифата е солена, има една наредба за минималните адвокатски възнаграждения, там е много сложно обяснено - но все пак става въпрос за един вид тарифа и няма как иначе. Аз тарифата я чета много рядко - казвам наизуст.
Значи днес изтече срокът на моя кум за да внесе частна жалба по едно върнато от ВКС, както и да е - по-точно ВКС върна преписката за да се провери материалният интерес - това са подробности.
Макар че са платени хонорари за предишни инстанции, адвокатките му казали да даде още 1000 лева и ще оправим работата. Тоест - само да напишат един текст на частната жалба - 1000 лева.
Така, че това са нашите събратя адвокатите - алчни, но поне вършат някаква работа, понякога.
1000 лева са безумна цена за такава жалба. Кумът - понеже е приятел мой от гимназията и е готин човек - му написах текста безплатно и го пуснах там да върви по реда. Просто извиване на ръце правят адвокатите, халал да им е.

А, и също да добавя - приподписването на жалбата от младши адвокат - ако мине метър не е основание, тоест не е порок на жалбата. Тоест ако се положи подпис и има пълномощно приложено, името ако е написано на младшия - минава - просто не трябва да се узнава от съдията за това че е младши.
Не е нещо като порок - това казвам - а как да се излъже съдията - мисля - като не се указва изрично че става въпрос за младши. Пълномощно е хубаво да е приложено, но пък там да няма нещо като графа че става въпрос за младши. С две думи - да се подпише от младшия - пък каквото стане.

Ако не сте на зор - минете през кантората ми - ще Ви я преподпиша и толкова.

Ех, тази съпротива... Нагледен пример по какъв начин могат да бъдат обезличени наглед малкото, но съществени и полезни за недоволната страна възможности, предоставени в производството по допускане на касационно обжалване...
Приподписваш и купон да става, а правата на страната кучета ги яли.... После както винаги има друг виновник - лошият български съд....
Царе сме в това, признавам... винаги в опозиция и тарикати, макар и селски....
Без лоши чувства, просто спонтанна човешка реакция :wink: !
"Човек може да има ум, знания, да бъде дори и гениален, но да няма характер." Ж. Лакордер
lawchoice
Потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 04 Окт 2016, 00:56

Е добре де - но не е хуманно да се оставя човек в беда.
Не го виждам правилно като начин.
Наистина - има правна помощ, но там се явяват едни колеги, дето не са винаги най-доброто.
Това ми е идеята да кажа на човека да се подпише.
Сега касационната жалба трябва да се окомплектова.

Това е работа на окръжния съд. Сега - касационна жалба е изкуство, но като нямаш парите в момента - какво правим.
Освен това - защо да се наема за всяко нещо адвокат. Правосъдието трябва да е почти безплатно.

Не говоря за комунизъм, нито социализъм - просто е увредено дълбоко съвременното общество - подчинено изцяло на паричните ценности. Не говоря да не се обичат парите - да се ценят - но те да са ти пречка, не знам - може и да е така.
Съдиите обичат да са разтоварени - това е ясно, защото те са един вид на заплата. Но философията на новия ГПК противоречи на Конституцията.
Достатъчно е да има държавни такси, за да се отбият, разтоварят неоснователните искания. Само това е достатъчно. Сега стана двойна каша - гражданите трябва да следят едва ли не задължителната практика.

Добре - как да стане това. Къде е достъпът до правосъдие.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 04 Окт 2016, 02:27

Каквото и да излагате като аргументи, бедни ми идеалисти такива, неутрален е абсолютно прав. Приподписването не ти гарантира допускане до касация :idea: , но липсата му свежда възможността до нула. Намериха още един "елегантен" начин да се разтовари третата инстанция. Формален, ама нормативно закрепен.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот lawchoice » 04 Окт 2016, 12:09

ivan_lawyer,
Възраженията ми, по повод твоя пост, са свързани с неприемливото за мен поведение да се гледа на приподписването като на един формален акт, имащ една единствена цел да удовлетвори изискванията за редовност на касационната жалба. Докато това се случва ще бъде налице и посоченото от Melly /по-горе в темата/ съотношение между допуснати и недопуснати до разглеждане по същество дела. Осем години, след приемането на ГПК от 2007, все още се допуска смешение между основанията за допускане и тези за касиране на въззивния съдебен акт. Вероятно голяма част от тези случаи са резултат именно от приподписването на жалбата, сторено на коляно.

bird of paradise,
Ще стане страшно за нашето общество, предвид манталитета му, ако идеалистите и наивниците в него спрат да съществуват... :wink:
"Човек може да има ум, знания, да бъде дори и гениален, но да няма характер." Ж. Лакордер
lawchoice
Потребител

Мнениеот neutralen » 04 Окт 2016, 15:58

Ще стане страшно за адвокатите-лъжливи овчарчета, щото няма да има наивници и идеалисти, които да вярват както на съда, така и на адвокатите, че в България има правосъдие и върховенство на закона. За сега една част от обикновените хора още вярват и за това губят имуществото си, понякога и живота си, заради разни шмекерски номера на съдии, прокурори, даже и на адвокати. Както и да е. Сега очаквам пак някой да пише, че неправилно съм разбрал какво е искал да каже. :shock:
neutralen
Активен потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 05 Окт 2016, 07:57

:lol: Е, как да потвърдя, че си ме разбрал правилно, като "бедни ми идеалисти такива" бе адресирано само до Мели и lawchoice. Демек :wink: , ако мога да ползвам стилистиката на Цецка: не просто "(и) българи", а колеги юристи (безрезервно?) вярващи в системата и върховенството на закона.
Всъщност, имам лично мнение, че всеки юрист, малко или много има вяра в нея. Възможно е от време на време да е разклатена, но я има. В противен случай не си за тая работа.

п.п. тези дни четох едно обръщение на Лозан Панов към колегите си - е, мисля то казва всичко по темата за вярата.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Следваща

Назад към Трудово право