начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Касационна жалба

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Касационна жалба

Мнениеот gridiron » 05 Окт 2016, 14:38

bird_of_paradise написа::lol:
п.п. тези дни четох едно обръщение на Лозан Панов към колегите си - е, мисля то казва всичко по темата за вярата.

Можели линк към обращението на Лозан Панов
gridiron
Потребител

Мнениеот Melly » 06 Окт 2016, 01:39

Не мога да си обясня защо се затвърждава у колегите схващането, че изискването кас. жалба да бъде приподписана от адвокат е заложено от законодателя ограничение само и единствено с цел да бъде разтоварен ВКС от произнасяне по същество на възникнал между страни съдебен спор. Наблюденията ми сочат на извод, че това не е така. Връщайки се на статистиката, близо 80% съдебни актове в производството по чл.288 ГПК са мотивирани в достатъчна степен и въпреки това са с диспозитив - не допуска. Някъде бях писала, че този резултат в голяма степен се дължи на неумението на колегите да изведат материалноправен въпрос - свързан с решаващите мотиви на въззивната инстанция или процесуален, като обосноват необходимостта от даване на отговор с решение по чл.290 ГПК или с определение по чл.274, ал.3 ГПК. Какво искам да кажа ли? Ами първо да се огледаме къде сме ние, а после да хвърляме съчки в очите на другите. Защото, с малки изключения не съдът ни е виновен. Може да ви изглеждам идеалист (Поли ми е другарче, и аз не й се сърдя :D ), но вярвам, че в тази бедна България някой ден ще се случи да преобладават справедливите от правна гледна точка съдебни актове. За тази цел магистрати и адвокати трябва да говорят на един единствен език - със силата и аргументите на правото.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 06 Окт 2016, 09:20

ПЪЛЕН ТЕКСТ на речта на председателя на ВКС Лозан Панов пред млади магистрати
http://clubz.bg/45234-ako_vi_e_strah_na ... ta_sistema
Скъпи колеги,

Сигурно всеки от вас има определена причина, за да избере своята професия. Не познавам вашата лична мотивация, но ми се струва, че преди да започнете, трябва да сте наясно с това, което ви очаква.

Предстои ви, драги колеги, да навлезете в един свят, в който не всичко е черно и бяло. Но именно в търсенето между черното и бялото ще разберете какъв сте.

Ако продължителността на този процес ви стряска, спомнете си, че човек може във всеки един момент да избира кой да бъде. Оттук нататък ви предстои тежка битка с егото, която ще загубите, ако не съзнавате, че може да грешите. Обречена е и вашата битка за справедливост, ако нямате вяра в правосъдието.

Ако в почивните дни, затрупани в многобройните дела, не ви остава време за близките хора, започва да ви писва и вече ви е трудно да си спомняте, че във вашите ръце са човешки съдби, напуснете час по-скоро съдебната система.

Ако под прозореца на залата, в която правораздавате, крещят недоволни граждани, а вие се страхувате да отсъдите по съвест, прилагайки закона, то тогава мястото ви не е в съдебната система.

Ако сте вътре в съдебната система по принуда, то съдбата ще направи така, че ще дадете всичко от себе си, за да решите даден случай, и въпреки това ще загубите.

Натрупването ще ви принуди да напуснете съдебната система. Ако някой се опитва да изнудва вас или вашите близки и вие нямате силата на характера да се противопоставите, сами съзнавате, че мястото ви не е в съдебната система.

Но ако сте готови въпреки всичко да издържите докрай, то тогава добре дошли!

Пожелавам ви успех!

---

Бел. ред. - Националният институт на правосъдието откри днес учебната година на кандидатите за младши съдии и кандидатите за младши прокурори от випуск 2017. Председателят на Управителния съвет Лозан Панов произнесе това кратко приветствено слово.

Харесвам мислите и на този "беден идеалист" :). Спечели ме още миналата година с изказването си "Не на страха..." и сега, след време, отново ме грабва.

Melly написа:Поли ми е другарче, и аз не й се сърдя :D

Мели, бедни ми идеалисти е комплимент :) и няма причина да ми се сърдиш. Но... ще се съгласиш с мен, че до преди ГПК нов не се изискваше тази формалност, която колкото и да съм идеалист все пак струва пари за страните. Суверена е беден и понякога тази сума е пречка, формална, но процесуална пречка, за да ти разгледат основанията за допускане до касация- т.е. до правосъдие. Оставаш си с две инстанции, а на фона на толкова противоречиви актове на въззива, неведнъж сме го говорили с теб, влизат в сила и неправилни решения.
Ако е имало съчки, то те не са хвърлени в адвокатурата, нито във ВКС, а в групата на онези 241 представители на суверена в НС.

п.п. оспамих темата на питащия, за което поднасям извинения.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот Melly » 06 Окт 2016, 10:29

... Но... ще се съгласиш с мен, че до преди ГПК нов не се изискваше тази формалност, която колкото и да съм идеалист все пак струва пари за страните. Суверена е беден и понякога тази сума е пречка, формална, но процесуална пречка, за да ти разгледат основанията за допускане до касация- т.е. до правосъдие.

И да, и не. Има механизъм, и ти добре ще ме разбереш, че подобна формулировка "тази сума е пречка, формална, но процесуална пречка, за да ти разгледат основанията за допускане до касация - т.е. до правосъдие." в действителност не е пречка. Не искам и да бъда разбрана погрешно, че ние адвокатите във всеки подобен случай по подразбиране трябва да приемем да работим pro bono. Ако в отделни случаи поемем да работим по този начин, то преценката е в дискрецията на самия адвокат. В тази връзка написах, че на първо място трябва да се огледаме къде сме ние...
Но да не продължавам, защото никак не обичам да пиша тук пространствено, а предпочитам да действам в посока, в която бих могла да бъда полезна. :D

Хубав и усмихнат ден на всички!
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот piligrim » 07 Окт 2016, 15:38

Радвам се , че темата стана повод за сериозна дискусия! :)
Да попитам колко струва преподписването на касационната жалба и има ли адвокат от Бургас, изгарящ от желание да преподпише такава безплатно?
Благодаря!
piligrim
Младши потребител

Мнениеот neutralen » 07 Окт 2016, 15:58

Доколкото ми е известно, повечето адвокати от Бургас работят за слава а не за пари. Така че няма да имате проблеми и вероятно щ получите десетки предложения :shock:
neutralen
Активен потребител

Мнениеот piligrim » 07 Окт 2016, 23:29

Все пак не става въпрос за процесуално представителство, а за преподписване, което може да се осъществи за 5-10 минути. Един от юристите споделил мнението си по темата дори сам предложи да ми преподпише жалбата, но доколкото разбрах не е от Бургас. Пък и адвокатът преподписал жалбата ми може да се окаже адвокатът преподписал първата приета за касационно разглеждане жалба, изготвена от лице , което няма юридическо образование. Това в кръга на шегата, разбира се. Предвид това , че системата не ми оставя друг избор, най-вероятно ще заплатя за услугата. Затова и попитах колко струва тази услуга и има ли изобщо регламентиран размер, за да не се окаже, че ми е поискана и съм платил прекалено висока цена.
piligrim
Младши потребител

Мнениеот Melly » 08 Окт 2016, 14:34

След близо три седмици от датата на темата ти, piligrim, май най-накрая увря, че ще се наложи да платиш. И тъй, и тъй ще плащаш, ами моят съвет е да се свържеш о`време с колега, да му предоставиш дотук издадените съдебни актове по спора, съответно протоколите от съдебните заседания, а ако питаш мен най-добре е самият колега да си прегледа цялото дело - на първа и въззивна инстанция, и той да скалъпи що-годе правно издържана касационна жалба с основания за допустимост. Същественото в случая е да обоснове основанията по допустимост, за да бъде разгледана КЖ по същество.

От мен, УСПЕХ!
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот piligrim » 08 Окт 2016, 15:27

Благодаря за пожеланието! :)
Обаче не получих отговор на въпроса колко струва тази услуга. Има ли изобщо фиксирана тарифа или е "по договаряне"? :D
Благодаря!
piligrim
Младши потребител

Мнениеот neutralen » 08 Окт 2016, 16:36

Хонорара нее фиксиран, той се изчислява по тарифа. За това отваряш Гугъл, пишеш "адвокатски хоторари", натискаш "ентър", излиза Наредбата за адвокатски хонорари, четеш и намираш колко е хонорара за касационни жалби. Колкото, толкова :shock: Имай предвид че Мели ти казва истината. Писането на Касационна жалба е само за професионалисти. Ако смяташ че след като можеш да четеш, разбираш и от право и от писане на жалби, можеш да претърпиш сериозни разочарования. Моето мнение е че след като се налага да се пише Касационна жалба, вече имате много сериозен проблем и вероятността за обрат в делото клони към нула, който и да пише жалбата. 8)
neutralen
Активен потребител

Мнениеот piligrim » 08 Окт 2016, 17:57

Чл. 9. (Изм. - ДВ, бр. 2 от 2009 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 2014 г.) За изготвяне на въззивна жалба, отговор по въззивна жалба и изготвяне на писмен отговор по искова молба без явяване в съдебно заседание, както и за проучване на гражданско дело и приподписване на касационна жалба по чл. 284, ал. 2 ГПК, когато не е изготвена от приподписващия адвокат, възнаграждението е в размер 3/4 от възнаграждението по чл. 7 или 8, но не по-малко от 300 лв.

Минимум 300лв. само за един подпис! Ужас! :o
piligrim
Младши потребител

Мнениеот ivanov_p » 08 Окт 2016, 19:01

Минимум 300лв. само за един подпис! Ужас! :o

Пратих това лято племенникът ми на морето, за да работи там и става човек, защото говедото реши да напусне СУ, че докато учил нямал пари за другарки. Простено като си на 19 г. Хвана се "майстор на наргилета", пали наргилета за 5 лв. в един нощен бар. Обаче когато започна силният сезон чорбаджията го уволни и назначи на негово място свой селски. Казах на новобранеца, че когато специалността ти е нещо, което друг може да научи за 2-3 дни, няма защо да се сърди.
Правото се учи 5-6 години, после стаж, после тичаш като момче за всичко по канторите и разнасяш документи докато набиеш врат за да ти дадат някое малко дело за твоя сметка. После още няколко години да направиш клиентела и т.н. през които плащаш и живееш с парите на клиенти, но още не си върнал тези на баща ти, с които те е изучил, а и едва ли ще му ги върнеш. Като теглиш чертата започваш да печелиш след поне 10 години даване.
Племенникът вадеше по 70-80 лв. на ден със занаят, научен за няколко дни, плюс 2-3 коктейла на вечер без пари. Колко мислиш, че трябва да печели някой, който е загубил 10 години за да влезе в бизнеса и поне 20 за да стане име?
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот piligrim » 08 Окт 2016, 20:07

Хубава история. Хареса ми и това.
[quote"] Колко мислиш, че трябва да печели някой, който е загубил 10 години за да влезе в бизнеса[/quote]
Написано е много точно като акцента пада върху "да влезе в бизнеса"! Потвърдихте мнението ми , че адвокатите в днешно време са просто едни бизнесмени, чиято главна цел е да си избият парите, които са "дали , за да влязат в бизнеса" и разбира се в крайна сметка да излязат на печалба. Разбира се има и малки изключения, не мога да поставя всички под общ знаменател. За вас и другите бизнесмени в системата хонорар от 300лв. за едно приподписване е добре дошъл. Естествено не ви интересува, че за мен задължителното условие , което е наложила системата , касационната жалба задължително да бъде приподписана от адвокат срещу 300лв. е поредното препядствие , с което трябва да се справя, за да получа достъп до правосъдие и да се опитам да защитя правата си. Правосъдието било достъпно - да , той и Дядо Коледа съществува!
piligrim
Младши потребител

Мнениеот neutralen » 08 Окт 2016, 23:32

Много бавно схващаш - още на 21.09.2016 г дадох отговор на твоя въпрос. Целта е обикновените хора да бъдат лишени от достъпа до правосъдие. То е едно правосъдие, да ти умре коня, но това е друга тема.
neutralen
Активен потребител

Мнениеот lawchoice » 09 Окт 2016, 00:23

neutralen написа:Много бавно схващаш - още на 21.09.2016 г дадох отговор на твоя въпрос. Целта е обикновените хора да бъдат лишени от достъпа до правосъдие. То е едно правосъдие, да ти умре коня, но това е друга тема.

Ползвам твоят пост, за да отговоря и на автора на темата. Хайде спрете с тези декларативни заключения. Предвиден е ред за обезпечаване правото на достъп до правосъдие, чрез предоставяне на безплатна правна помощ на физически лица. Melly, в подробности, е разяснила какво би следвало да е поведението на автора на темата, ако молбата му не бъде удовлетворена.

За да бъдат състоятелни, направените от теб нападки /в предходните ти постове по темата/ към органи на съдебната власт и адвокатурата, следва да имат конкретен персонален адресат. Съответно основателността пък на твоите твърдения, следва да бъде предмет на проверка от съответният компетентен орган.

П.П.
Колкото и да се "пулиш", сам виждаш, че адресата на предходния ми пост по темата /bird_of_paradise/ много точно е разбрала, за какви идеали става въпрос. Последното идва да покаже, че многословието далеч не винаги е необходимо условие за разбирателство между хора, които говорят/мислят/ на един и същ език.
"Човек може да има ум, знания, да бъде дори и гениален, но да няма характер." Ж. Лакордер
lawchoice
Потребител

Мнениеот neutralen » 09 Окт 2016, 16:47

Доколкото разбрах юзъра "lawchoice" не харесва това което съм писал по темата и ми дава съвети какво да правя. Благодаря за което, ще го имам предвид. Не е изключено този юзър да е съдия и представяйки се за "идеалист" агитира питащите безрезервно да вярват на съда. Самият председател на ВКС - Лозан Панов в цитираното обръщение признава, че има проблеми с правосъдието, което свързва със "страха", което едва ли е единствената причина. Тъй като Л.Панов говори по принцип, оставаме с надеждата, че горецитирания юзър, ще му напише "писмо" с което ще изиска от него да посочи " конкретно" кои съдии има предвид, като обясненията на Л. Панов ще бъдат проверени от съответните органи по съответния ред.Крайно време е шебеците в този форум да престанат да четат морал на хората, които не споделят техните възгледи и мнение.
neutralen
Активен потребител

Мнениеот Melly » 09 Окт 2016, 17:42

neutralen написа:Доколкото разбрах юзъра "lawchoice" не харесва това което съм писал по темата и ми дава съвети какво да правя. Благодаря за което, ще го имам предвид. Не е изключено този юзър да е съдия и представяйки се за "идеалист" агитира питащите безрезервно да вярват на съда. Самият председател на ВКС - Лозан Панов в цитираното обръщение признава, че има проблеми с правосъдието, което свързва със "страха", което едва ли е единствената причина. Тъй като Л.Панов говори по принцип, оставаме с надеждата, че горецитирания юзър, ще му напише "писмо" с което ще изиска от него да посочи " конкретно" кои съдии има предвид, като обясненията на Л. Панов ще бъдат проверени от съответните органи по съответния ред.Крайно време е шебеците в този форум да престанат да четат морал на хората, които не споделят техните възгледи и мнение.

Абе, неутрален, искаш ли аз да ти начесам крастата? Отдавна не съм те почвала. Все се въздържам, въздържам, ама вече прекаляваш.
Като какъв се мислиш, че да плюеш така безобразно. Що не си гледаш работата... Приличаш ми на тези от БАН и другите държавни Институции - мнозинството научни сътрудници или задръстени "юрисТконсулти" :D дето кЕсат на държавната хранилка и хар хабер не вдЯват от живия живот. Лапачи такива, дано се задавите! :evil:
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот Melly » 09 Окт 2016, 17:58

Ванко, изобщо не поставям въпроса за припидписването на плоскостта на количественото измерване и времето на това изтънчено телодвижение. :D
Аз не бих подписала дори безвъзмездно КЖ, вкл. ИМ, ВЖ и всякакви други книжа на самодеец.
Защо ли, ще кажеш. Не е до полагането на подписа, а до това, че плюя на себе си и върху името си. Да не изпадам в детайли как се тълкува изявление на лице, положило/заложило името си под текста на същото. Ами все едно аз съм авторът на тези небивалици, нали не греша? Все до там съм се изучила... :lol:

МЕРСИ, аз в такива случаи съм ПАС, защото преди всичко уважавам себе си!

П.П. Ванко, защо си изтри поста? :roll:
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 09 Окт 2016, 21:48

П.П. Ванко, защо си изтри поста?

Не ми се хареса
А по другите въпроси - мисля, че е безсърдечно да не се окаже помощ на човека, защото е много висока тарифата в случая.
Просто е неоправдано. Вярно - носи се отговорност - но то човека се разпъва някак - дай парите иначе няма да ти пишем.
Както и да е.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот lawchoice » 10 Окт 2016, 01:06

Melly написа:
neutralen написа:Доколкото разбрах юзъра "lawchoice" не харесва това което съм писал по темата и ми дава съвети какво да правя. Благодаря за което, ще го имам предвид. Не е изключено този юзър да е съдия и представяйки се за "идеалист" агитира питащите безрезервно да вярват на съда. Самият председател на ВКС - Лозан Панов в цитираното обръщение признава, че има проблеми с правосъдието, което свързва със "страха", което едва ли е единствената причина. Тъй като Л.Панов говори по принцип, оставаме с надеждата, че горецитирания юзър, ще му напише "писмо" с което ще изиска от него да посочи " конкретно" кои съдии има предвид, като обясненията на Л. Панов ще бъдат проверени от съответните органи по съответния ред.Крайно време е шебеците в този форум да престанат да четат морал на хората, които не споделят техните възгледи и мнение.

Абе, неутрален, искаш ли аз да ти начесам крастата? Отдавна не съм те почвала. Все се въздържам, въздържам, ама вече прекаляваш.
...

Не си струва човек да си разваля вечерта, чрез негативни емоции! Neutralen има право на мнение, а пък доколко то е обосновано /в частта на нападките му към съдебната власт и адвокатурата/ е изцяло за негова сметка. Важното е всички ние, хората ангажирани в тази сфера от живия живот, да не принизим тези въпроси до простото махленско говорене /каквито са внушенията на neutralen по темата, чрез декларативните му твърдения/.

Успешна седмица!
"Човек може да има ум, знания, да бъде дори и гениален, но да няма характер." Ж. Лакордер
lawchoice
Потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Трудово право