начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Отказ от наследство

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Отказ от наследство

Мнениеот black_diamond » 29 Дек 2021, 18:32

Здравейте!
Един от родителите ми има големи по размер дългове - тези, които са ми известни към момента надвишават сумата от 250хил.лв. Не притежава никакви активи. Аз притежавам имущество, придобито чрез собствени средства и наследство от други роднини, което не желая да изгубя. Консултирах се с адвокат относно възможността за отказ от наследство след смъртта на лицето, но след това се породиха още въпроси. Двамата ми родители са живи и задълженията са придобити по време на брака. Това означава ли, че трябва да се откажа и от наследството на другия родител? Негови единствени наследници са братя и сестри, от които аз съм наследила имущество. От своя страна, те също нямат други наследници. Следвайки тази логика, има ли възможност задълженията отново да се прехвърлят на мен?
black_diamond
Нов потребител

Re: Отказ от наследство

Мнениеот guest1 » 29 Дек 2021, 22:18

Здравейте!
Изложението Ви е много объркано, но - това е нормално за хора, които не са компетентни!
От една страна говорите за „Отказ от наследство“, а то друга казвате, че родителите Ви са живи и здрави!
Закона за наследството започва с:
Чл. 1. Наследството се открива в момента на смъртта в последното местожителство на умрелия.

Иначе казано - жив човек няма наследници!

Вие си имате вашите активи и пасиви, родителите ви - също. Но докато всеки е жив - той сам си отговаря за правата и задълженията.
Няма как да се откажете - с бъдеща дата, защото не се знае - кой кого ще наследява!
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Re: Отказ от наследство

Мнениеот berto » 29 Дек 2021, 22:40

Здравейте, black_diamond!

Тук има няколко момента:

1. На чие име са задълженията на съответния Ви родител (само на единия или и на двамата)?
2. В какъв режим на семейни отношения са родителите Ви - съпружеска имуществена общност (СИО), брачен договор или разделност?
3. Кои са тези братя и сестри, за които говорите - Ваши ли са или са братя и сестри на родителите Ви?

Така както сте го написала, аз оставам с впечатление, че това са братя и сестри на Вашите родители, от които Вие сте наследила неща, т.е. Вие сте наследница на чичовците и лелите си. Те са едни хора, така да се каже. Когато починат родителите Ви всичко ще се прехвърли на Вас, но Вие можете да направите отказ от наследство като срок за приемане или отказ няма (въпреки това е добре да го направите в разумен срок до няколко месеца след смъртта, например 6 месеца). Т.е. ако правилно съм разбрал, че въпросните братя и сестри са Ваши лели и чичовци, то няма какво да Ви плаши, защото дълговете са си на Вашия родител, а не на лелите и чичовците Ви и ако те са починали вече Вие сте ги наследили и толкоз. Колкото до задълженията на родителя Ви, те ще се прехвърлят на другия Ви родител и на Вас, ако сте единствено дете.
berto
Потребител

Назад към Семейни казуси