начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

1894 Акт за Раждане

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

1894 Акт за Раждане

Мнениеот zerzevat » 06 Мар 2024, 13:18

Здравейте всички! Аз съм адвокат, работещ в Истанбул/Турция. Казвам се Nurettin Kerem Özsoy/Нуреттин Керем Йозсой. Бих искал да ви задам въпрос относно работа на мой клиент в Турция.

Дядото на клиента ми е роден в Русе/Княжество България през 1894 г. и имигрира в Турция в началото на 1900 г. На тези дати турската държава дава земя на имигрантите, идващи от България. Моят клиент е наследил земи от дядо си, но за да притежава тези земи, той се нуждае от "Акт за Раждане", че дядо му е роден в България. (В досието му в Турция пише, че родното място на дядо му е Русе, но това не е достатъчно за държавата.)

Въпросът ми към вас е: Възможно ли е да се намери толкова стара плоча в българските плочи? Ако не е възможно, възможно ли е да заведа дело в българските съдилища и по съдебен ред да ми бъде издаден акт за раждане на името на дядото на моя клиент?

Ще се радвам ако ми помогнете. Не познавам българското законодателство и тъй като не знам вашия език, не мога да чета вашите закони. Ако има колега, който работи в тази област, аз съм готов да работим заедно в тази работа.

Съжалявам за превода, направих го с Google Translate.

Благодаря предварително, добра работа на всички!
zerzevat
Нов потребител

Re: 1894 Акт за Раждане

Мнениеот jzschrstsprstr » 07 Мар 2024, 01:01

Здравейте,

"Актовете за гражданско състояние са въведени от 1.01.1893 г. със Закона за забележаване ражданията, женитбите и умиранията от 15.12.1892 г. Фактическите регистри започват да се водят след обнародване на Правилника за забележаване ражданията,женитбите и умиранията от 24.03.1893 г."

Ако човекът е роден в самия град Русе, регистрите за раждане от 1894 г. вероятно още се съхраняват в Община Русе. За актуална информация най-добре да се свържете с Община Русе.
jzschrstsprstr
Потребител

Мнениеот zerzevat » 07 Мар 2024, 12:22

Здравейте,

Благодаря ви много за отговора. След това трябва да дойда в Русе и да направя проучване в Община Русе. Но има проблем.

Както знаете, аз съм адвокат в Турция и не съм български гражданин. Мога ли да извършвам сделки в община в България с пълномощното, което съм получил от турски клиент в Турция? (Пълномощното да е преведено и с апостил) Или лицето, което ще извърши сделката в Община Русе трябва да е български гражданин?

Имам още един въпрос: дядото на моя клиент в Турция се казва "Хаккъ", а фамилията му е "Акбай". Той взе тази фамилия след идването си в Турция. Знам, че в България всеки има три имена (собствено име, бащино име и фамилия). Кое име да търся при проучване в Община Русе? Бащата на Хаккъ се казва Мехмед, да търся ли името "Хаккъ Мехмедов"?

Благодаря ви много предварително за отговорите и помощта.
zerzevat
Нов потребител

Мнениеот jzschrstsprstr » 07 Мар 2024, 15:09

Аз на Ваше място преди всичко бих подал по e-mail една молба за съдействие до Кмета на Община Русе, в която бих написал това, което пишете тук /казусът какъв е, искането, какъв е правният интерес, въпроси/, като се започне с това дали съхраняват актовете за раждане от 1894 г.
jzschrstsprstr
Потребител

Мнениеот zerzevat » 08 Мар 2024, 10:02

Така че най-добре ще е да пратя имейл до Община Русе и да се опитам да получа информация от там.

Благодаря ви много за помощта, пожелавам ви успешна работа!
zerzevat
Нов потребител

Мнениеот tochotocho » 08 Мар 2024, 14:44

Леко в страни! И аз ползвам чичко Гугъл при превод. Но съм впечатлен от качеството на превода. Браво, ашколсун, така ли е?
tochotocho
Потребител

Мнениеот zerzevat » 08 Мар 2024, 17:03

Всъщност ние също използваме думата "браво" на турски. Можете също да кажете "тебриклер" вместо това :)

Наистина не знам дали преводът е добър или лош. Надявам се, че мога да науча вашия език един ден.
zerzevat
Нов потребител

Назад към Семейни казуси