начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Съпружеска имуществена общност ?

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Съпружеска имуществена общност ?

Мнениеот Виктория » 20 Мар 2005, 17:07

Здравейте,

Притежавам имот, в жилищен блок, състоящ се от Апартамент № 5, Апартамент № 6. на същия етаж, Магазин и Гараж, придобити през 1999г. Сключих брак през 2002г. Със съпруга ми живеем в Ап. №5, който е семейното ни жилище. Мой наследник е единствения ми син, съпругът ми има двама сина.
Въпросът ми е :
- дали целият имот, или само семейното жилище са / или не са / съпружеска
имуществена общност ?
- мога ли да се разпореждам еднолично с целия имот, или с част от него ?
- кой наследява в вслучай на моята смърт ?

Ще съм ви много благодарна за отговорите.
Вики
Виктория

Re: Съпружеска имуществена общност ?

Мнениеот Alisa » 20 Мар 2005, 18:11

Доколкото разбирам от питането Ви описаният имот е придобит от Вас преди да сключите брака. Ако това е така, имотът е лична Ваша собстевеност и не представлява съпружеска имуществена общност по смисъла на СК. В този случай при развод ще има значение жилището, в което живеете, което е "семейно" по смисъла на закона и неговото предоставяне за ползване е въпрос, който съдът решава в зависимост от това на кой родител след прекратяване на брака ще бъдат предоставени за упражняване родителските прова. Що се касае за разпореждането с жилището това можете да направите с имотите, които не са "семейно" жилище без за това да Ви е нужно съгласието на съпруга Ви. Със "семейното" жилище можете да се разпоредите със съгласието на съпруга Ви, дадено пред нотариуса. Можете и без него да го направите ако попълните декларация, че това жилище не е "семейно". Ако не се разведете в случай на смърт съпругът Ви и роденото от Вашия брак с него дете ще Ви наследят-всеки по 1/2 ид. част от всичко, което сте притежавали.
Alisa

Мнениеот verity63 » 20 Мар 2005, 18:26

1. СИО е само придобитото по време на брака-движими и недвижими вещи. Всичко придобито преди брака е лично и можеш да се разпореждаш с него.
2. Със семейното жилище можеш да се разпореждаш само след негово съгласие , ако не е съгласен-с разрешение на съда, който да реши дали не вредиш с тази сделка на семейството си.
3. След вашата смърт наследяват децата и съпругът Ви. По отношение на наследяването има значение бракът от колко години е, дали сте осиновила децата му и т.н.
verity63
Младши потребител

Мнениеот Виктория » 20 Мар 2005, 22:26

Благодаря, Alisa, благодаря, verity63 !
Уточнявам:
Женени сме от 3 години. Аз съм на 54г., съпругът ми- на 62 г., деца от брака нямаме , моят син от първия брак е на 34г., неговете двама сина от преден брак , които не познавам, са на 36 и 38 г.Не сме ги осиновявали. И тримата са семейни и живеят в чужбина. Бихте ли могли да ми кажете :
1. Вслучай на развод , може ли съдът да предостави за ползванена съпруга
ми “семейното жилище” ? Например на основание на това, че аз бих могла да
живея в другото жилище, което не е семейно, а той да остане да
ползва “семейното” , защото, горкият, няма собствено ?
2. В случай на моята смърт, наследяват ме съпругът ми и синът ми всеки по 1/2
ид. част от всичко. А в случай на последваща смърт на съпруга ми –
синът ми ли остава единствен наследник на моята лична собственост, или
дели със синовете на съпруга ми всеки по 1/3 ид. част ?
3. Къде да подам декларация без негово съгласие, че това жилище не
е "семейно", като то е декларирано в Данъчната служба като основно.
Благодаря ви още веднъж, Вики
Виктория

Мнениеот Alisa » 20 Мар 2005, 23:20

Няма хипотеза, в която съдът да присъди след евентуален развод ползването на семейното жилище на съпруга Ви, тъй като то е лична Ваша собственост, придобита преди брака и защото нямате родени от брака непълнолетни деца, чието отглеждане да налага това. Така, че спокойно.
Ако нямате развод и Вие починете преди съпруга си той и Вашето рождено дете ще наследят по 1/2 ид. част от цялото Ви имущество. А след евентуалната смърт на съпруга Ви, неговите деца ще го наследяват в равни части, но не и Вашето дете. Тъй като е доста несправедливо от Вашия труд и живот да се облагодетелястват в крайна сметка чуждите деца според мен е по-разумно преживе да прехвърлите на своето дете или на внуче /ако имате такова и желаете, разбира се/ част или цялото си имущество, а ако желаете все пак да подсигурите съпруга си в случай, че той Ви надживее-да му учредите /запазите/ право на ползване върху едно от жилищата, като по този начин собствеността ще е например на детето Ви, но докато съпругът Ви е жив, ще може спокойно да си живее в жилището.
Alisa

Мнениеот Виктория » 21 Мар 2005, 00:22

Много благодаря Ализа,
Добре, прехвърлм чрез Дарение на сина ми целия имот, включително "семейното " жилище със съгласието на съпруга ми . За да даде съгласието си , аз награждавам съпруга си при Дарението учредяване на право на ползване ( и за двама ни ), но само върху "семейното " жилище .
За себе си запазвам правото на ползване върху целия имот.
Но тогава - при евентуален развод какво става с ползването ?
...Защото семейните ни отношения никак не са розови.
Може ли да му учредя право на ползване така ,че :
1. той да може да го ползва само докато сме женени, а не и след развод ?
2. само ако останем женени , неговото право на ползване да остане пожизнено
след моята смърт ?
Уф ! Каквото човек сам си направи, и най-големия му враг май не може ...
Виктория

Мнениеот monteskio » 21 Мар 2005, 02:19

Виктория,
Цялото така описано имущество е Ваша лична собственост, която не е СИО, като можете да се разпореждате с нея без изключение, освен с апартамента - семейното жилище. В този случай съгл.чл.23 СК ,е необходимо и съгласие на съпруга несобственик. В случай , на вашата смърт наследници с равен дял са мъжът Ви и синът ви, като се анследява цялото имущество. Ако искате да защитите синът си - най-добре е да му прехвърлите цялото си имущество, освен семехното жилище чрез фиктивна покупко-продажба.

MONTESKIO
monteskio
Активен потребител

Мнениеот адресат » 21 Мар 2005, 12:08

Виктория, не прехвърляйте с дарение, тъй като съпругът ви има право на запазена част от наследството което ще оставите / недай си боже да ви надживее/ и ще може да иска намаляване на дареното до размера на запазената си част / до 1/3 мисля че беше/, така, че само възмездна сделка ви устройва- продажба, замяна, договор за издр. и гледане. А в наследството ви влизат всички имоти, в т.ч. и другото жилище, така, че най- добре наемете си читав адвокат и преживе си оправете имотните въпроси, но не забравяйте себе си, в смисъл- не забравяйте да си запазите правото на ползване на едното жилище поне- за себе си. И аз имам деца и не зная утре като влезнат в дома ми техните половинки какво ще стане с мен. Така, че внимавайте! А що се отнася при развод? Да, може съдът да му предостави ползването на семейното жилище- но само за определен срок- мисля че мах. бе до 6 месеца, през който период той е длъжен да ти плаща наем. Така, че те устройва развод , а ако реши да кротне- няма пречка след като прехвърлите всичко на детето си да съжителствате на семейни начала с него.
адресат

Назад към Семейни казуси