начало

ВСС умува трябва ли да ограничи част от правомощията си след решението на СЕС ВСС умува трябва ли да ограничи част от правомощията си след решението на СЕС

отказ от жилище в полза на друг наследник

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

отказ от жилище в полза на друг наследник

Мнениеот vaniaraicheva » 16 Юли 2012, 16:48

Баща ми почина наскоро и със сестра ми имаме по 1/2 наследствено жилище/наследници сме само двете/ Искам по закон това жилище да бъде само нейно! Аз живея в друг град и на практика през последните години тя пое изцяло грижите за дълго боледуващият ни баща. Просто считам, че това ще е малък жест от моя страна, защото тя наистина го задлужава!
Разбрах,че нямам право да се откажа само от част от наследството си и за това сега искам да попитам, как трябва да постъпя? Мога ли да преотстъпя моята част от жилището и как става това? - чрез дарение,чрез фиктивно заплащяне от нейна страна, чрез някакво заявление от моя страна... или какво? Какви документи са необходими и въобще, какъв е реда в такива случаи и кой е най-удачния вариант/като бързина и цена на процедурата /?
vaniaraicheva
Нов потребител

Re: отказ от жилище в полза на друг наследник

Мнениеот Melly » 16 Юли 2012, 17:30

vaniaraicheva написа:Баща ми почина наскоро и със сестра ми имаме по 1/2 наследствено жилище/наследници сме само двете/ Искам по закон това жилище да бъде само нейно! Аз живея в друг град и на практика през последните години тя пое изцяло грижите за дълго боледуващият ни баща. Просто считам, че това ще е малък жест от моя страна, защото тя наистина го задлужава!
Разбрах,че нямам право да се откажа само от част от наследството си и за това сега искам да попитам, как трябва да постъпя? Мога ли да преотстъпя моята част от жилището и как става това? - чрез дарение,чрез фиктивно заплащяне от нейна страна, чрез някакво заявление от моя страна... или какво? Какви документи са необходими и въобще, какъв е реда в такива случаи и кой е най-удачния вариант/като бързина и цена на процедурата /?

Дарете своята ид.част от това жилище на сестра ви. Сделката трябва да е оформена с нотариален акт.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот karanedeff » 16 Юли 2012, 20:05

vaniaraicheva написа:Мога ли да преотстъпя моята част от жилището и как става това? - чрез дарение,чрез фиктивно заплащяне от нейна страна, чрез някакво заявление от моя страна... или какво?

Доброволна делба - сестра ви получава цялото жилище, а вие уравнение в пари - уравнението не бива да е на стойност по ниска от данъчната оценка иначе може да възникнат проблеми в бъдеще. Ако няма възможност да ви наплати уравнението изцяло уговаря се как - например равни месечни вноски с лихви или без, до изплащането на дела ви. За дължимата сума за уравнението на дела си, имате право да впишете законна ипотека за да обезпечите вземането си - живот дълъг всичко се случва.

Дарението е по рисковия вариант - един ден може да бъде атакувано от вашите наследници. Животът е пълен с изненади и за оня свят ред няма.
http://inscribe.free.bg/cgi-php/phpbb3/index.php
Аватар
karanedeff
Активен потребител

Мнениеот vaniaraicheva » 16 Юли 2012, 21:05

Мн. благодаря за бързите отговори!
vaniaraicheva
Нов потребител

Назад към Съсобственост и делба