начало

Делото за плагиатство срещу Петър Илиев не тръгна заради Наталия Киселова Делото за плагиатство срещу Петър Илиев не тръгна заради Наталия Киселова

Конкурс за първоначално назначаване на магистрати 2013

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

Re: Конкурс за първоначално назначаване на магистрати 2013

Мнениеот shany83 » 10 Окт 2013, 16:37

Колеги днес трябваше да има конспекти, вижте какво пише в протокола от днешното заседание:
55.ОТНОСНО: Утвърждаване на Конспект за конкурсни изпити при първоначално назначаване на магистрати по гражданскоправни науки

ВИСШИЯТ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И :

УТВЪРЖДАВА Конспект за конкурсни изпити при първоначално назначаване на магистрати по гражданскоправни науки.

А къде трябва да го търсим този новоутвърден конспект, във "Вътршени актове на ВСС" е стария конпект от 2011...?
shany83
Потребител

Мнениеот chandra » 10 Окт 2013, 16:44

Сега, вместо да философстваш можеше просто да благодариш, че ако ти се падне нещо подобно си научил нещо! :mrgreen:
Прочети внимателно как е поставен въпросът в ТР1, т.5 после помисли върху това, което аз ти "постнах" и съпоставяйки нещата помисли какво е искал да каже ВКС.
Тук не става въпрос за това какво мисля аз или някой друг, в конкретният случай е необходимо не буквален прочит, а и разбиране на текста! Нямам самочувствие да разбирам много примерно от ЗСПЗЗ, но на търговско не се закачай с кака! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
chandra
Потребител

Мнениеот chandra » 10 Окт 2013, 16:46

shany83 написа:Колеги днес трябваше да има конспекти, вижте какво пише в протокола от днешното заседание:
55.ОТНОСНО: Утвърждаване на Конспект за конкурсни изпити при първоначално назначаване на магистрати по гражданскоправни науки

ВИСШИЯТ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И :

УТВЪРЖДАВА Конспект за конкурсни изпити при първоначално назначаване на магистрати по гражданскоправни науки.

А къде трябва да го търсим този новоутвърден конспект, във "Вътршени актове на ВСС" е стария конпект от 2011...?

Моя колега им е звъняла, също ще участва в конкурса, това което тя ми каза, е че на дали днес ще има публикуван конспект! Евентуално следващата седмица началото, но да не се заблуждава, че писмения изпит обхваща конспекта, може да се падне нещо, което не е включено в него! Конспектът бил само за устния изпит! Горе долу това ми обясни! Сега кое колко е вярно не знам... аз малко като посредник на информация се явявам, но... това ми каза тя!
chandra
Потребител

Мнениеот kalaka » 10 Окт 2013, 17:50

Колеги, конспектите са публикувани.. не съм сигурна, че има нещо по-различно в тях от предните.
А колкото до привличане и встъпване :) аз не съм веща по търговско право, но все пак решението на ВКС по чл.290 ГПК споменава привличане на трето лице-помагач на страната на ответника, възможност, която не се отрича в т.5 от ТР. Там става дума за встъпване на трето лице - съдружник или акционер като съищец и невъзможност за привличане на тези лица в качеството им на помагачи на страната на ищеца.
Моля да ме коригирате, ако не съм права.
kalaka
Младши потребител

Мнениеот chandra » 11 Окт 2013, 00:18

Колега, къде видяхте новите - аз виждам само тези от 13.10.2011
chandra
Потребител

Мнениеот kalaka » 11 Окт 2013, 00:22

ВСС - Вътрешни актове на ВСС.
kalaka
Младши потребител

Мнениеот kalaka » 11 Окт 2013, 01:21

miniscule написа:Макар че не съм добър по търговско право знам , че отговора е не .
Въпрос по ЗСПЗЗ : Допустимо ли е главно встъпване в производство по чл.11, ал.2 ЗСПЗЗ, като третото лице предяви иск по чл.14, ал.4 ЗСПЗЗ срещу ищеца, а по чл.11, ал.2 ЗСПЗЗ- срещу ответника в лицето на съответната ОСЗГ?

Не, тъй като предмет на иска по чл.11, ал.2 ЗСПЗЗ е само обстоятелството, че ищецът или негов наследодател е бил собственик на имота към момента на включването му в ТКЗС, в случай, че е пропуснато заявяване за възстановяването в срока по ал.1. Едва след това ОбСЗ ще се произнесе с решение дали да възстанови правото на собственост. Третото лице няма правен интерес от встъпване в това исково производство, тъй като то може да заяви такова възстановяване собствеността на собствено основание направо пред ОбСЗ, а в случай, че и то е пропуснало срока - да предяви иска по чл.11, ал.2 ЗСПЗЗ.
kalaka
Младши потребител

Мнениеот miniscule » 11 Окт 2013, 09:29

chandra написа:Сега, вместо да философстваш можеше просто да благодариш, че ако ти се падне нещо подобно си научил нещо! :mrgreen:
Прочети внимателно как е поставен въпросът в ТР1, т.5 после помисли върху това, което аз ти "постнах" и съпоставяйки нещата помисли какво е искал да каже ВКС.
Тук не става въпрос за това какво мисля аз или някой друг, в конкретният случай е необходимо не буквален прочит, а и разбиране на текста! Нямам самочувствие да разбирам много примерно от ЗСПЗЗ, но на търговско не се закачай с кака! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Чандра, един съвет от мене , вместо да четеш практика с надеждата да попаднеш на нещо , което ще се падне на изпита , започни да мислиш по написаното . Едно решение на ВКС не прави постоянна практика , има и други решения , търси не само това , което е изгодно за тебе като представител на страна по делото .
Относно това , че си кака и да не се закачат с тебе по търговско право - как да ти кажа , преди около година един съдия с много повече стаж от тебе в търговските дела , направо баба , а не кака , нагледно обясняваше в мотивите на решението си как и защо наследниците на длъжника били солидарни длъжници ; това , че един юрист Х на брой години е практикувал в дадена област съвсем не значи , че не може да сбърка прилагайки закона .

Освен това , явно никой не обърна внимание на другото , което бях писал в отговор на Никито , така че , ще го повторя специално : Съдружниците и акционерите също като цяло нямат правен интерес да участват като помагачи на страната на дружеството по заведените от или срещу него дела. Дружеството е самостоятелно юридическо лице и постановените спрямо него решения не се отразяват пряко на правното положение на участниците в него. Но ако третото лице черпи права от решението на ОС (например избрано е в управителния орган), пречка няма, защото има интерес от отхвърляне на иска.
Quis custodiet ipsos custodes?
miniscule
Потребител

Мнениеот chandra » 11 Окт 2013, 09:50

Колкото и да си чешем езика, практиката с годините се мени!
По едни въпроси беше категорична 2001, сега 2013 е категорична, но на противоположно становище! Има редица примери в този смисъл, честно казано не разбирам какво е това тръшкане! Ама... както и да е...
chandra
Потребител

Мнениеот miniscule » 11 Окт 2013, 10:02

kalaka написа:
miniscule написа:Макар че не съм добър по търговско право знам , че отговора е не .
Въпрос по ЗСПЗЗ : Допустимо ли е главно встъпване в производство по чл.11, ал.2 ЗСПЗЗ, като третото лице предяви иск по чл.14, ал.4 ЗСПЗЗ срещу ищеца, а по чл.11, ал.2 ЗСПЗЗ- срещу ответника в лицето на съответната ОСЗГ?

Не, тъй като предмет на иска по чл.11, ал.2 ЗСПЗЗ е само обстоятелството, че ищецът или негов наследодател е бил собственик на имота към момента на включването му в ТКЗС, в случай, че е пропуснато заявяване за възстановяването в срока по ал.1. Едва след това ОбСЗ ще се произнесе с решение дали да възстанови правото на собственост. Третото лице няма правен интерес от встъпване в това исково производство, тъй като то може да заяви такова възстановяване собствеността на собствено основание направо пред ОбСЗ, а в случай, че и то е пропуснало срока - да предяви иска по чл.11, ал.2 ЗСПЗЗ.

Добро попадение , в случая мисля , че отговора е не , защото няма спорещи страни , липсва правен спор между страните по чл. 11 , ал. 2 ЗСПЗЗ .
miniscule
Потребител

Мнениеот miniscule » 11 Окт 2013, 10:19

chandra написа:Колкото и да си чешем езика, практиката с годините се мени!
По едни въпроси беше категорична 2001, сега 2013 е категорична, но на противоположно становище! Има редица примери в този смисъл, честно казано не разбирам какво е това тръшкане! Ама... както и да е...

Колкото и да си чешем езиците , никога практиката нито теорията са твърдяли , че наследниците са солидарни длъжници , Дори и хората с мн. стаж бъркат , затова невинаги им вярвам .
miniscule
Потребител

Мнениеот n_ikito » 11 Окт 2013, 11:02

Без да се заяждам. :!: Много е лесно, да се позоваваш на практика, когато си пред компа, АПИС, СИЕЛА, Чичко гугъл и т.н. Да помислим малко....имаме производство, решението по което ще обвърже всички акционери. Нали така. Няма изрична забрана за встъпване, напротив правно регламентирана е. Как мислите 'нормално' ли е лице което би било обвързано с решението , да не може да встъпи в процеса? :?: :?: /не че няма подобен прецедент точно в земеделската реституция/ От друга страна липсва правния интерес от привличането му 'насила', защото така или иначе решението го 'застига', т.е. акционер може да встъпи в процеса, на която си иска страна, зависимо от интереса си, но не може да бъде привлечен. Точно такова е и разрешението в цитираното ТР. Въобще няма колизия между двете. След спора отворих и настолната книга на Сталев....познай каква теза заема?????Даже интересът не следва да се доказва :!: :!:

п.п. Както въпросът, така и отговорът ти /относно встъпването по ЗСПЗЗ/ 'виси' в мрежата. Ако искаш мога да пусна линка :D . Няма лошо, накара ме да се замисля. Не мога да се 'доубедя', но двата иска, по 11/2/ и 14/4/ са май недопустими по едно и също време.
n_ikito
Активен потребител

Мнениеот n_ikito » 11 Окт 2013, 11:10

С риска да се изложа, понеже наказателното съм го оставил на държавния изпит, искам да знам. Е ли допустимо, протест срещу присъда на Районен съд да бъде подписан от прокурор в Окръжна прокуратура?
n_ikito
Активен потребител

Мнениеот adelina_vn » 11 Окт 2013, 11:20

n_ikito написа:С риска да се изложа, понеже наказателното съм го оставил на държавния изпит, искам да знам. Е ли допустимо, протест срещу присъда на Районен съд да бъде подписан от прокурор в Окръжна прокуратура?

Да, може - от прокурора от съответната ОП
adelina_vn
Младши потребител

Мнениеот miniscule » 11 Окт 2013, 11:29

[quote="n_ikito"]Без да се заяждам. :!: Много е лесно, да се позоваваш на практика, когато си пред компа, АПИС, СИЕЛА, Чичко гугъл и т.н. Да помислим малко....имаме производство, решението по което ще обвърже всички акционери. Нали така. Няма изрична забрана за встъпване, напротив правно регламентирана е. Как мислите 'нормално' ли е лице което би било обвързано с решението , да не може да встъпи в процеса? :?: :?: /не че няма подобен прецедент точно в земеделската реституция/ От друга страна липсва правния интерес от привличането му 'насила', защото така или иначе решението го 'застига', т.е. акционер може да встъпи в процеса, на която си иска страна, зависимо от интереса си, но не може да бъде привлечен. Точно такова е и разрешението в цитираното ТР. Въобще няма колизия между двете. След спора отворих и настолната книга на Сталев....познай каква теза заема?????Даже интересът не следва да се доказва :!: :!:

п.п. Както въпросът, така и отговорът ти /относно встъпването по ЗСПЗЗ/ 'виси' в мрежата. Ако искаш мога да пусна линка :D . Няма лошо, накара ме да се замисля. Не мога да се 'доубедя', но двата иска, по 11/2/ и 14/4/ са май недопустими по едно и също време.[/quote
Късно си се сетил да проверяваш :D Не знам на какъв линк си попаднал , но по- нагоре на същата страница би трябвало да е и въпросът , който беше зададен за встъпването на акционера в процеса :D :D От същото място копирах и отговора , който ти постнах :D Както ти писах нямам нищо лично против тебе и съжалявам , че се намеси , Чандра обаче е друго нещо . Тъй като същата има високо самочувствие очаквах да се включи по темата и не ме разочарова / :mrgreen: както казва тя / .
miniscule
Потребител

Мнениеот miniscule » 11 Окт 2013, 11:35

n_ikito написа:С риска да се изложа, понеже наказателното съм го оставил на държавния изпит, искам да знам. Е ли допустимо, протест срещу присъда на Районен съд да бъде подписан от прокурор в Окръжна прокуратура?

Чл. 143 , ал. 2 ЗСВ : " По-горестоящият по длъжност прокурор и прокурорът от по-горестоящата прокуратура може да извършва действия, включени в компетентността на подчинените му прокурори "
miniscule
Потребител

Мнениеот chandra » 11 Окт 2013, 12:38

miniscule, дали ще признаеш, че си сбъркал или не е твой проблем! Специално за встъпването по чл.74 от ТЗ имам достатъчно опит и практика! за ЗСПЗЗ няма да се обаждам, че едва днес ми попаднаха едни материали и тепърва ще ги чета, така че ако има нещо интересно и което да е с оглед на коментираният въпрос ще се включа! Високо самочувствие имаш ти и очевидно не търпиш критика като те коригират! Което поставя под въпрос би ли бил обективен, ако постоянно ти жали актовете адвокатът Х и по-горестоящият съд ти ги отменя :mrgreen: Щото имам една такава кака дето сме в студена война, тя ми пише глупости, аз и ги жаля, Апелативен и ги връща и после пак на мен ми съска... защото не търпи друго мнение! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
chandra
Потребител

Мнениеот miniscule » 11 Окт 2013, 12:52

Аман от тая практика и опит , искаш ли Чандра за всяко споменаване и позоваване във форума на дългия ти практически опит да ми плащаш по левче , скоро ще стана милионер :lol:
Мисля , че ти не си обективна по един друг въпрос относно конкурса , който не искам да коментирам тук във форума , ако си умна ще се сетиш , какво имам предвид . :mrgreen:
miniscule
Потребител

Мнениеот chandra » 11 Окт 2013, 12:56

Пак казвам не знам какъв ти е проблемът в случая с чл.74 ТЗ бях права, не коментирам принципно неща за които не съм убедена! Като цяло избягвам да коментирам казуси е заради такива като тебе... смятам, че не беше честно да нападаш колегата и да му обясняваш как не познавал практиката на ВКС след като ти сам не я познаваш. Мисля обаче да сложа край на перосналният ни спор, защото все пак е за обсъждане на казуси, а и в спора се ражда истината! Всеки за себе си е решил до колко и в какъв обхват е приложното поле на ТР1, т.5 на ВКС и цитираната от мен практика по чл.290 от ГПК...
chandra
Потребител

Мнениеот miniscule » 11 Окт 2013, 13:24

[quote="chandra"]Пак казвам не знам какъв ти е проблемът в случая с чл.74 ТЗ бях права, не коментирам принципно неща за които не съм убедена! Като цяло избягвам да коментирам казуси е заради такива като тебе... смятам, че не беше честно да нападаш колегата и да му обясняваш как не познавал практиката на ВКС след като ти сам не я познаваш. Мисля обаче да сложа край на перосналният ни спор, защото все пак е за обсъждане на казуси, а и в спора се ражда истината! Всеки за себе си е решил до колко и в какъв обхват е приложното поле на ТР1, т.5 на ВКС и цитираната от мен практика по чл.290 от ГПК...[/quot

Подкрепям , доста вече се изписа .
Един съвет - ти също недей да коментираш други неща , за които не си убедена .
miniscule
Потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Конкурси, изпити