начало

ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си

Неизплатени заплати и обезщетения при съкращение

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Неизплатени заплати и обезщетения при съкращение

Мнениеот gost007 » 31 Яну 2014, 13:18

Здравейте. Съкратен съм от 6.12.2013г поради съкращаване на щата без предизвестие /заповедта ми е връчена на 5.12.2013г/. До момента работодателя не ми е платил заплатите за октомври, ноември и няколкото дни от декември. Отделно ми дължи обезщетение за неспазено предизвестие, обезщетение за неизползван отпуск и обезщетение по чл.222 ал.1. Нищо от тези обещетения не е отразено в заповедта за съкращение. Подал съм декларация за обезщетението по чл. 222. и искане да ми бъде направено извлечение за дължимите заплати и обезщетения. Искам да попитам дали и доколко мога да разчитам на фонда "Гарантирани вземания на работниците и служителите при несъстоятелност на работодателя" към НОИ? Какво мога да получа от там? Или е по-добре да си търся парите чрез съда?
gost007
Нов потребител

Re: Неизплатени заплати и обезщетения при съкращение

Мнениеот fourleafclover » 31 Яну 2014, 13:34

А работодателя ви обявен ли е в несъстоятелност или има ли поне започнало производство?
fourleafclover
Младши потребител

Мнениеот gost007 » 01 Фев 2014, 11:23

Още не. Има подадена молба за започване на производство по несъстоятелност.
gost007
Нов потребител

Мнениеот dfani » 01 Фев 2014, 13:42

Здравейте, ако в удостоверението коет още ви даде работодателя са посочени коректно всички дължими към Вас суми, можеде да подадете в съответния райнен съд Заявление за издаване на Заповед за изпълнение по чл.410 от ГПК. Производството е безплатно за Вас и може бързо да се снабдите с изпълнителе лист. Проучете кокво имущество има работодателя и поне банките в които има сметки. Обърнете се към адвокат за повече подробности.
dfani
Младши потребител

Мнениеот dfani » 01 Фев 2014, 13:56

Относно правата на работници и служители при несъстоятелност на работодателя вижте Закона за гарантиране вземанията на работници и служители при несъстоятелност на работодателя Вижте чл.чл.4 и 6 .
dfani
Младши потребител

Назад към Трудово право