начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Неправомерно дисциплинарно уволнение

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Неправомерно дисциплинарно уволнение

Мнениеот yuli90 » 05 Юли 2014, 12:32

Здравейте, нуждая се от съвет и ще съм благодарен на всеки, който се отзове. Работех във фирма, като продавач-консултант и складов работник в магазин.Когато постъпвах на работа уведомих т.нар "ТРЗ",че съм студент, очакващ дипломиране и ще съм в процес на търсене на по-добра работа, по същия начин и уведомих управителката - крайно груба жена. Месец-два след постъпването ми, ТРЗ-то беше заменен от друг, а аз вече се бях дипломирал. Май месец си намерих по-добра позиция по специалността в друга фирма, в същия ден, подадох молба за напускане.
Първото, което искам да обясня касае се за периода 21 Ноември 2013г. - 21 Май-2013г (изпитателен срок). Тогава ТРЗ-то ми изрецитира следното: "Договора ви е на основание чл. 67 ал.1 т.1 и връзка с чл. 70, ал.1 от КТ със срок за изпитване 6 месеца в полза на работодателя и предизвестието към него е 3 месеца."
Към договора има клауза: "Ако в периода на изпитване, никоя от страните не поиска прекратяването на договора, той преминава в безсрочен". На фона на горните членове, те умаловажиха тази клауза и ми казаха,че това няма значение и че трябва да изчакам 3 месеца.
Както и да е времето започна да тече от 21 Май, минаха няколко дни и пуснах платен отпуск от 12-те дни, които ми се полагаха, като изрично ми се нареди, аз да си търся заместник в магазина. Работехме 2 момчета и 1 момиче на касата по 14 часа, 2 на 2, като по договор бяхме на 8 часа. Нямаше как колегите да се съгласят да работят по 14 часа цяла седмица всеки ден, но въпреки това едното момче се съгласи и пуснах отпуската си от 1 до 10 Юни (6 дни). До 1 Юни включително ни вест, ни кост от офиса за това дали отпуска ми е одобрен, обадих се, казаха ми че те ще се свържат с мен. На 2-ри, ТРЗ-то се свърза с мен, да ме попита само един човек ли ще ме замества, тъй като от 1-ви съм бил вече в отпуск, който е одобрен (1 и 2 Юни бяха работни по график за мен). Изкарах деня си на работа и излязох в отпуск.
През това време започнах да получавам тъпа болка в прасеца на левия крак и крака ми започна да изтръпва, отидох при лекарката си и тя ми даде болнични за възпаление на нерви на кръста 5 дни от 11 до 15 Юни и инжекции за облекчение. Към 13-то число, нямаше ефект от инжекциите и се дотътрих до офиса да оставя болничния си и да пусна другата част от отпуска си, тъй като лекарката ми излезе в отпуск и нямаше как да ми удължи болничния. Когато отидох при ТРЗ-то, предадох болничния си лист, а тя ми заяви, че отпуска ми е бил променен, тъй като на 1-ви и 2-ри Юни съм бил на работа и на молбата ми надраска дата вместо 1-10 , от 2 до 11, молбата ми имаше и писмено удобрение от управителката. В същия ден на 13-ти Юни, подадох молба за още 6 дни отпуск от 16 до 23-ти, с цел да се възстановя напълно, защото болките в кръста ми бяха много неприятни. От тук започва следващото приключение:
Отново до 16-то число нямах информация в отпуск ли съм, не съм ли. Обадих се на 16-ти, казаха отново,че те ще ме потърсят, но това така и не стана. На 19-ти Юни, върху колега от магазина, който в този ден трябва да прекрати договора си по взаимно съгласие е бил направен опит да бъде заставен да напише, че ме е видял как си прибирам бутилки с алкохол и извършвам кражби в магазина. Обяснили са му, че имат видео запис и съм видян да си тръгвам с бутилка. Той се е усъмнил в това и е отказал да пише каквото и да било и си е тръгнал, след което се свърза с мен.
Обадих се в офиса, там ми заявиха, че отпуска ми не е бил одобрен и,че от 16-ти трябвало да съм на работа. Попитаха ме дали са ме викали да давам "писмено обяснение", защо съм отсъствал, отговорих, че съм с болки в кръста и не съм давал и те ми затвориха, като казаха,че ще ме викнат да дам такова. Никой не ме потърси, след това, звънях на управителката, тя ми каза, че не я интересувало нищо и че аз да съм отидел в магазина да се разбирам с колегите, кой какво взел и да плащам. Поисках да прекратим по взаимно съгласие, тъй като нямат нищо срещу мен, а тя отказа. На 23-ти отидох до заместващата личния ми лекар и тя ми даде направление за невролог, след скенер и изследвания на 26-ти ми откриха дискова херния на 4-ти прешлен, получена вследствие на физически натоварвания. Тъй като извършвам товаро-разтоварна дейност в магазина, отидох пред комисия и там невролози изкараха документ, който ме освобождава 6 месеца от физическа работа. Документа не е ТЕЛК за инвалидност, а "Протокол на медицинска комисия". На 2-ри Юли, проврих в НОИ, още се водех на работа.Когато на 3-ти го представих пред ТРЗ-то, тя го взе, копира го и му написа входящ номер, след това се обади по телефона и смачка копието с входящия номер. Заяви ми, че е започната процедура по дисциплинарно уволнение, а досието ми и трудовата ми книжка са при адвокатите им. Нямало да вземат медицинското ми поради тази причина и трябва да отида до кантората да се разбера с тях. Отидох същия ден, там адвокат нямаше, беше помощничката на ТРЗ-то, която погледна медицинското и започна да ми увърта: "То има два начина единия, най-добрия е да изчакаш до 18 август да ти изтече предизвестието, а другия да подпишеш заявление, че не желаеш да спазиш предизвестието и ще те освободим." Притесних се,че искат нарочно да остана до Август за да ми фраснат липси в особено големи размери и да предявявт нещо срещу мен като иск,защото се водя материално отговорен или другия вариант, да не ми платят нищо, защото не съм спазил предизвестието си с това заявление и да ми удържат всичко. Обясних и,че на фона на този документ се позоваваме изцяло на чл. 327 ал.1 и те трябва или да ме освобдят или да ми предложат позиция съгласно предписанията на лекарите. Обясних им,че имам диплома за висше образование, сертификат за език и т.н. Тя ми каза да й оставя копие на медицинското за да видят какво могат да ми предложат и ще ми се обадят на следващия ден - вчера, 04.07.2014г. Обадиха ми се на обяд и ми казаха да си занеса медицинското в офиса, там ТРЗ-то ме чакаше и с ехидна усмивка ми каза, че това медицинско никъде не пояснявало колко % съм неспособен да извършвам физическа работа и че ми била започната процедура по дисциплинарно уволнение. Единственото, което щяла да направи е да ми даде заповедта да си я подпиша. Аз отказах и обясних, че съм в предизвестие, мединското не е ТЕЛК за инвалидност, а и нямам предупреждения и наказания и няма как да стане това, казах,че не са ми искали писмени обяснения за такава процедура, а тя заяви, че са ми пратили куриер (който така и не е стигнал до мен явно) и че не я интересувало това. Викна 2 секретарки и те се подписаха като свидетели на тази заповед. Обясниха ми,че от днес вече нямаме нищо общо.
Отидох в Инспекцията, там заявиха, че нищо не могат да направят, нямало как да докажат 14 часа работно време, вместо 8. Договора ми трудовия е сгрешен също така, защото по адрес се водя на (пример) - Ул. Поляна - 15 , а работя в магазина на ул. Поляна 48. Магазините са 2 през 800 метра, а се водя в другия на работа. В заповедта ми за напускане е посочен 2-рия, различен от този, който съм по договор. Отново ми казаха, че това е нарушение, но след като са ме уволнили, нищо не можели да направят. Всичко ставало по съдебен път.
Моля Ви, дайте съвет какво да направя и как да постъпя. Всичко ще е от полза. Не,че си искам парите толкова ,колкото да си получат дължимото за това, че така се подиграват с хората и лъжат за да им прибират парите. Благодаря предварително на отзовалите се. С уважение, Лазаров.
yuli90
Нов потребител

Re: Неправомерно дисциплинарно уволнение

Мнениеот sunrise » 05 Юли 2014, 13:08

yuli90 написа:Здравейте, нуждая се от съвет и ще съм благодарен на всеки, който се отзове. Работех във фирма, като продавач-консултант и складов работник в магазин.Когато постъпвах на работа уведомих т.нар "ТРЗ",че съм студент, очакващ дипломиране и ще съм в процес на търсене на по-добра работа, по същия начин и уведомих управителката - крайно груба жена. Месец-два след постъпването ми, ТРЗ-то беше заменен от друг, а аз вече се бях дипломирал. Май месец си намерих по-добра позиция по специалността в друга фирма, в същия ден, подадох молба за напускане.
Първото, което искам да обясня касае се за периода 21 Ноември 2013г. - 21 Май-2013г (изпитателен срок). Тогава ТРЗ-то ми изрецитира следното: "Договора ви е на основание чл. 67 ал.1 т.1 и връзка с чл. 70, ал.1 от КТ със срок за изпитване 6 месеца в полза на работодателя и предизвестието към него е 3 месеца."
Към договора има клауза: "Ако в периода на изпитване, никоя от страните не поиска прекратяването на договора, той преминава в безсрочен". На фона на горните членове, те умаловажиха тази клауза и ми казаха,че това няма значение и че трябва да изчакам 3 месеца. Договорът се прекратява в срока на изпитване от страна на работодателят веднага, без какъвто и да е срок. Може би нещо Вие не сте разбрали.
Както и да е времето започна да тече от 21 Май, минаха няколко дни и пуснах платен отпуск от 12-те дни, които ми се полагаха, като изрично ми се нареди, аз да си търся заместник в магазина. Работехме 2 момчета и 1 момиче на касата по 14 часа, 2 на 2, като по договор бяхме на 8 часа. Нямаше как колегите да се съгласят да работят по 14 часа цяла седмица всеки ден, но въпреки това едното момче се съгласи и пуснах отпуската си от 1 до 10 Юни (6 дни). До 1 Юни включително ни вест, ни кост от офиса за това дали отпуска ми е одобрен, обадих се, казаха ми че те ще се свържат с мен. На 2-ри, ТРЗ-то се свърза с мен, да ме попита само един човек ли ще ме замества, тъй като от 1-ви съм бил вече в отпуск, който е одобрен (1 и 2 Юни бяха работни по график за мен). Изкарах деня си на работа и излязох в отпуск.
През това време започнах да получавам тъпа болка в прасеца на левия крак и крака ми започна да изтръпва, отидох при лекарката си и тя ми даде болнични за възпаление на нерви на кръста 5 дни от 11 до 15 Юни и инжекции за облекчение. Към 13-то число, нямаше ефект от инжекциите и се дотътрих до офиса да оставя болничния си и да пусна другата част от отпуска си, тъй като лекарката ми излезе в отпуск и нямаше как да ми удължи болничния. Когато отидох при ТРЗ-то, предадох болничния си лист, а тя ми заяви, че отпуска ми е бил променен, тъй като на 1-ви и 2-ри Юни съм бил на работа и на молбата ми надраска дата вместо 1-10 , от 2 до 11, молбата ми имаше и писмено удобрение от управителката. В същия ден на 13-ти Юни, подадох молба за още 6 дни отпуск от 16 до 23-ти, с цел да се възстановя напълно, защото болките в кръста ми бяха много неприятни. От тук започва следващото приключение:
Отново до 16-то число нямах информация в отпуск ли съм, не съм ли. Обадих се на 16-ти, казаха отново,че те ще ме потърсят, но това така и не стана. На 19-ти Юни, върху колега от магазина, който в този ден трябва да прекрати договора си по взаимно съгласие е бил направен опит да бъде заставен да напише, че ме е видял как си прибирам бутилки с алкохол и извършвам кражби в магазина. Обяснили са му, че имат видео запис и съм видян да си тръгвам с бутилка. Той се е усъмнил в това и е отказал да пише каквото и да било и си е тръгнал, след което се свърза с мен.
Обадих се в офиса, там ми заявиха, че отпуска ми не е бил одобрен и,че от 16-ти трябвало да съм на работа. Попитаха ме дали са ме викали да давам "писмено обяснение", защо съм отсъствал, отговорих, че съм с болки в кръста и не съм давал и те ми затвориха, като казаха,че ще ме викнат да дам такова. Никой не ме потърси, след това, звънях на управителката, тя ми каза, че не я интересувало нищо и че аз да съм отидел в магазина да се разбирам с колегите, кой какво взел и да плащам. Поисках да прекратим по взаимно съгласие, тъй като нямат нищо срещу мен, а тя отказа. На 23-ти отидох до заместващата личния ми лекар и тя ми даде направление за невролог, след скенер и изследвания на 26-ти ми откриха дискова херния на 4-ти прешлен, получена вследствие на физически натоварвания. Тъй като извършвам товаро-разтоварна дейност в магазина, отидох пред комисия и там невролози изкараха документ, който ме освобождава 6 месеца от физическа работа. Документа не е ТЕЛК за инвалидност, а "Протокол на медицинска комисия". На 2-ри Юли, проврих в НОИ, още се водех на работа.Когато на 3-ти го представих пред ТРЗ-то, тя го взе, копира го и му написа входящ номер, след това се обади по телефона и смачка копието с входящия номер. Заяви ми, че е започната процедура по дисциплинарно уволнение, а досието ми и трудовата ми книжка са при адвокатите им. Нямало да вземат медицинското ми поради тази причина и трябва да отида до кантората да се разбера с тях. Отидох същия ден, там адвокат нямаше, беше помощничката на ТРЗ-то, която погледна медицинското и започна да ми увърта: "То има два начина единия, най-добрия е да изчакаш до 18 август да ти изтече предизвестието, а другия да подпишеш заявление, че не желаеш да спазиш предизвестието и ще те освободим." Притесних се,че искат нарочно да остана до Август за да ми фраснат липси в особено големи размери и да предявявт нещо срещу мен като иск,защото се водя материално отговорен или другия вариант, да не ми платят нищо, защото не съм спазил предизвестието си с това заявление и да ми удържат всичко. Обясних и,че на фона на този документ се позоваваме изцяло на чл. 327 ал.1 и те трябва или да ме освобдят или да ми предложат позиция съгласно предписанията на лекарите. Обясних им,че имам диплома за висше образование, сертификат за език и т.н. Тя ми каза да й оставя копие на медицинското за да видят какво могат да ми предложат и ще ми се обадят на следващия ден - вчера, 04.07.2014г. Обадиха ми се на обяд и ми казаха да си занеса медицинското в офиса, там ТРЗ-то ме чакаше и с ехидна усмивка ми каза, че това медицинско никъде не пояснявало колко % съм неспособен да извършвам физическа работа и че ми била започната процедура по дисциплинарно уволнение. Единственото, което щяла да направи е да ми даде заповедта да си я подпиша. Аз отказах и обясних, че съм в предизвестие, мединското не е ТЕЛК за инвалидност, а и нямам предупреждения и наказания и няма как да стане това, казах,че не са ми искали писмени обяснения за такава процедура, а тя заяви, че са ми пратили куриер (който така и не е стигнал до мен явно) и че не я интересувало това. Викна 2 секретарки и те се подписаха като свидетели на тази заповед. Обясниха ми,че от днес вече нямаме нищо общо.
Отидох в Инспекцията, там заявиха, че нищо не могат да направят, нямало как да докажат 14 часа работно време, вместо 8. Договора ми трудовия е сгрешен също така, защото по адрес се водя на (пример) - Ул. Поляна - 15 , а работя в магазина на ул. Поляна 48. Магазините са 2 през 800 метра, а се водя в другия на работа. В заповедта ми за напускане е посочен 2-рия, различен от този, който съм по договор. Отново ми казаха, че това е нарушение, но след като са ме уволнили, нищо не можели да направят. Всичко ставало по съдебен път.
Моля Ви, дайте съвет какво да направя и как да постъпя. Всичко ще е от полза. Не,че си искам парите толкова ,колкото да си получат дължимото за това, че така се подиграват с хората и лъжат за да им прибират парите. Благодаря предварително на отзовалите се. С уважение, Лазаров.

Конкретизирайте каква точно помощ Ви е нужна? Задайте конкретни въпроси, които Ви интересуват, но отсега да сте наясно, че без съд няма как да минете.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот yuli90 » 05 Юли 2014, 13:52

Могат ли да ме уволнят със задната дата, позовавайки се на това, че имам период от седмица, в който не съм се явил на работа, след като не са ми одобрили отпуска ? На 1-ви Юли се водех на работа по проверка в НОИ. Интересува ме, според посоченото горе, в позиция ли съм да подам иск за неправомерно уволнение в съда ? Имам ли шанс да го докажа ? Те могат ли да ме уволнят въобще дисциплинарно, след като съм в предизвестие по чл.326 или единственото, което могат е да ме заставят да подпиша - неспазено предизвестие ? Подчертавам, че не съм получавал никаква пратка от куриер и не съм подписвал никаква обратна разписка. Просто за първи път се сблъсквам с подобен казус и възможност за стигане до съд и честно казано съм доста зелен в тази област. Поради тази причина се обръщам за помощ тук, като идеи как мога да процедирам в така стеклите се обстоятелства ? Работодателя ми е с позиции, връзки и бих казал високи финансови възможности. Смятам да се консултирам с адвокат разбира се, но искам да знам и от независими, странични лица, как виждат подобна ситуация ?
yuli90
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 05 Юли 2014, 14:03

А адвокатът Ви няма да е такова лице ли2
Няма проблем да бъдете уволнение дисциплинарно, дори да сте в предизвестие. Затова обаче има конкретно посочени основания в Кодекса на труда и процедура, неспазването на която води до отмяната му.Постъпили сте много недалновидно, като не сте отишли на работа, а е можело и болнични да вземете, не е оправдание липсата на личния лекар.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот yuli90 » 05 Юли 2014, 14:19

Проблема е,че никой не каза нищо, до деня, в който ми заявиха,че 2 дни преди това е трябвало да се явя на работа. Нямаше да се стекат така обстоятелствата. Да, щях да търся варианти за удължаване на болничния, но със задна дата заместващия лекар, каза че не може да ми изкара такъв. Странното е,че явно са очаквали да искам да го удължа и за това са изчакали това време за да стане със задна дата и това да им даде повод за действие.
Неприятното е, че аз се обадих на 14, в събота, да попитам и отговор нямаше, казаха,че ще се свържат с мен. Просто ме хлъзнаха малко по тъч линията. Отговора на помощничката на ТРЗ-то беше,че няма значение това, че те са ми приели молбата, след като нямало отговор "ДА" на нея. Т.е пускаш си молба от 5-ти (например) за 10 дена и си ходиш на работа, пък те на 8-ми - 9-ти (като благоволят) могат да ти кажат,че от 5-ти си бил отпуск,а пък това,че по време на отпуска си си работил, не било от значение.
yuli90
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 05 Юли 2014, 15:01

Ако нямате "да" на молбата си , сте длъжен да се явите на работа.Отпуската за коя година се отнася?
sunrise
Активен потребител

Мнениеот yuli90 » 05 Юли 2014, 16:31

2 дни от миналта и 10 от тази, но тъй като взех 6 преди това, предполагам, че другите 6 са от тази.
yuli90
Нов потребител

Мнениеот xaoc1973 » 05 Юли 2014, 23:08

АКО всичко описано наистина е така и АКО пишещият не е премълчал нещо (защото не мога да си напасна доста нещица от обясненията му), ТО:
1. Уволнението си е съвсем правомерно;
2. Пишещият е доста наивен и вярва на всичко, което му казват, като не си взима екземпляр от договора (утвърдената молба за отпуск има характер на договор);
3. Пишещият даже не знае кой е адресът на работното му място (не е важно къде е работил, а е важно къде пише, че е работил).

Извод: ЛЕЛЕ, МАЛЕ, КОЛКО ТЪПО ПОКОЛЕНИЕ ИДВА ...
KAPITALISMUS MACHT FREI!
xaoc1973
Потребител

Мнениеот sunrise » 05 Юли 2014, 23:21

xaoc1973 написа:АКО всичко описано наистина е така и АКО пишещият не е премълчал нещо (защото не мога да си напасна доста нещица от обясненията му), ТО:
1. Уволнението си е съвсем правомерно;
2. Пишещият е доста наивен и вярва на всичко, което му казват, като не си взима екземпляр от договора (утвърдената молба за отпуск има характер на договор);
3. Пишещият даже не знае кой е адресът на работното му място (не е важно къде е работил, а е важно къде пише, че е работил).

Извод: ЛЕЛЕ, МАЛЕ, КОЛКО ТЪПО ПОКОЛЕНИЕ ИДВА ...

Нито едно от посочените от Вас не е вярно.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот hellmad » 15 Юли 2014, 18:19

Според мен:
Уволнението е правомерно и на основание неявяване на работа за повече от два дни.
Не мисля, че могат да Ви уволнят със задна дата. Много е спорно какво пише на заповедта за прекратяване на трудово-правни отношения. Проверете в НАП кога Ви е прекратен ТД. Ако датата е във времето, в което сте във временна нетрудоспособност - уволнението е незаконно. Факта, че не сте дали обяснения е във ваш плюс, като при разглеждане на казуса в съда, той няма да бъде разглеждан по същество. При дисциплинарно наказание се иска и разрешение от ИТ...
Доколкото съм запознат делата по трудово право са освободени от такси - така че... търсете си правата. Имате достатъчно големи шансове.
Поздрави
hellmad
Младши потребител

Мнениеот yuli90 » 19 Юли 2014, 12:23

хаос1973, моля преди да обиждаш да прочетеш отново и ако не можеш да вденеш, да не стигаме до обиди.

Първо, отпуск във фирмата се взима по този начин: Подаваш молба на ТРЗ , шефката почти никога не е в офиса, молбата остава там, докато шефката не я подпише,че е одобрена. Обаждат ти се по телефона и ти казват - молбата ви за отпуск е одобрена.
Първия отпуск, който си взех с цел почивка на кръста, вследствие болки, вследствие на гръбначно изкривяване - беше от 1-ви Юни до 10-ти Юни, като на 2-ри отидох на работа и на средата на работния ден ми се обадиха и ми казаха,че съм в отпуск. 1-ви беше неделя, никой не работи в неделя, в събота, когато попитах, ТРЗ-то ми каза, че няма отговор на този въпрос. Предполагам, че 2-3 зърна боб и няколко кафени такива, щяха да дадат повече яснота.
След като минах на прегледи с направления, взех болнични от 11 до 15 Юни, на 16 трябваше да съм на работа и тъй като нямаше и грам подобрени от назначение инжекции, отидох на 12 Юни - четвъртък, предадох болничния си както си му е реда и пуснах нова молба за отпуск от 16 до 23 Юни. Звънях в петък, после в събота - отговор нямаше, може би пак трябваше да отида на 16, да си изработя целия ден, защото сме на заплата 470 лева по договор и 230 аванс - т.е да го изработя като за 600 лева и към края на деня да ми се обадят да ми кажат отново, че съм бил отпуск от вчера и да ми го платят на 470 лева по договор (370 с удръжките, защото отпуска се плаща както си по договор на 370 лева). Разбираш ли сега къде е проблема и защо не отидох втория път по същия начин на работа ? Защото бях със силни болки и чаках одобрение на молбата. На 19 ми се обадиха да ми кажат, че молбата не е одобрена, а лекарката може да ми даде болнични само 1 ден назад - не 2. Сега ми обясни, с какъв акъл бих могъл да се сетя, че ще ми врътнат такъв номер и по време на пуснатия годишен изработен отпуск да отида и болнични да си взема междувременно ? До сега никога не съм имал проблем с такива неща, че да знам, че може някой работодател да направи такова нещо.
На 03.07 протокола ми от мед. комисия беше готов, когато го занесох, те ми обясниха, че не могат да го приемат, тъй като "била започната процедура по дисциплинарно уволнение", обясниха ми, че цялото ми работно досие е при адвоката им и ме изпратиха там. Впоследствие, адвоката на фирмата се опита да ме убеди, че е най-добре да си чакам да ми изтече предизвестието на 18 август или да подпиша заявление, че не желая да си спазя предизвестието (с възможност да ме съдят за неустойки) , а аз му обясних, че след като имам документ, който удостоверява, че не мога да полагам този труд, те или трябва да ми предложат друга позиция, или да ме освободят. Адвоката ми каза, да се явя на другия ден в офиса на фирмата за да ми предложат друга позиция, когато отидох на 04.07 обаче ми дадоха заповед за дисциплинарно уволнение, която не пожелах да подпиша и я подписаха свидетели. На 09.07 получих покана за оформление на трудовата книжка, отидох и по чл.330 ме освободиха, като написаха,че от 14.06 до 04.07 - времето не се счита за трудов стаж. Когато поисках копие от заповедта, ТРЗ ми каза "Ами след като не пожела да подпишеш, не мисля, че мога да ти дам копие от тази заповед" , прасна ми печатите на книжката и ме отпрати.
Проверих в НАП и НОИ, осигуровки не са ми внасяни за м.Май - подадох молба на 21 май, а те на 27 е трябвало да пуснат осигуровките - мен са ме пропуснали. За Юни месец, не ми е предаден нито болничия, нито отпуска, който е одобрен от тях. Няма внесена Декларация 1. Пуснах жалби до НАП и до ИТ и до НОИ, където прикачих и копие от болничния с входящ номер, който имам и копие на трудовата книжка, която имам приключена в най-лошия случай до 14.06, с дата 04.07. Сега от Инспекцията чакам да ми съдействат и да получа заповедта си за уволнение, на фона на която мога да споря в съда. Предполагам,че ще се опитат да я скрият за 2 месеца, докато изтече времето, в което мога да обжалвам пред съда. Поради тази причина чакам и ИТ да се произнесе.
Не знам дали съм тъп, както каза някой по-горе, но има нещо, което не споменах, на 24 години съм, определено смятам, че съм млад и зелен, съжалявам, че не знам правния кодекс на изуст и също така, съжалявам, че не очаквах КУРВЕНСКИ ПОСТЪПКИ от страна на работодателя си.
Мога и също така да ти опиша как се търси работа днес и когато ти предложат такава някъде, да те попитам дали ще се хванеш за един номер на адреса или ще се правиш на адвокат на шефовете още на първия месец за да те разкарат като мръсно куче и пак да си седиш без работа.
yuli90
Нов потребител

Мнениеот yuli90 » 19 Май 2015, 16:05

Здравейте, имам следния развой по вече застарялата тема.
Днес, някакъв младенец е излъгал 79 годишната ми баба да приеме някаква призовка. Не съм бил нито на адреса, нито тя. Тя живее в съседния апартамент. Оказа се искова молба за обезщетение в размер на 3 брутни възнаграждения (общо около 1 500 лева) от Софийски районен съд с възможност за подаване на възражения.
До сега не са ме съдили, но от това считаме, че ме съдят изглежда :mrgreen:
Утре ще се видя с адвокат, но просто търся и чуждо мнение. Сегашния ми работодател ми предостави възможност за консултация и работа с фирмения адвокат, но както казах - утре.

Въпросът ми е малко глупав, но на фона на предишния ми, последен пост в тази тема, какъв би могъл да е развоя на нещата ?
Отбелязвам допълнително:

До ден днешен, нямам получена заповед за уволнение, нямах възможност да оспоря уволнението, медицинския документ и болничния и всички копия си ги имам. Не съм получавал възможност даване на писмени обяснения.
От ИТ съдействаха да ми върнат трудовата книжка и да ми платят 5 дни отпуск, от НАП не получих конкретен отговор, но пък осигуровките ми бяха внесени и болничния предаден, макар и със закъснение.

Моля за професионални мнения за развой на подобно дело. Благодаря предварително.
yuli90
Нов потребител

Мнениеот doc03 » 19 Май 2015, 22:40

yuli90, имам едно питане, на пръв поглед - леко настрана от темата...
При постъпване на работа, мина ли на съответните 6+1 медицински прегледа (за медицинското)?
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb :D

Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
Аватар
doc03
Активен потребител

Мнениеот yuli90 » 21 Май 2015, 12:51

Ами минах прегледи при личен лекар, той ми издаде медицинското за постъпване на работа. Работодателя ми го прие при постъпване. Постъпих клинично здрав...
yuli90
Нов потребител

Мнениеот zmeyan » 22 Май 2015, 11:02

Виж "исковата молба" по кой член е и ходи си пускай възражение да не изпуснеш срока...
След това или преди това (ако има време) отивай при адвокат!
От изложеното от теб няма как да се даде еднозначно мнение, дали и колко успех би имал и в кое отношение. Нужно е да се прегледат документите лично от адвокат. Т.е. шансове може и да имаш, може и да нямаш - зависи какво пише в документите. Важно е не кой какво казва, а кой какво и как може да докаже.
zmeyan
Потребител

Назад към Трудово право