начало

Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна

Изнудиха ме да напусна !!!

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Изнудиха ме да напусна !!!

Мнениеот landing » 16 Юли 2014, 05:56

Здравейте,
искам да уточня една трудово-правна ситуация и се надявам да получа компетентен отговор от Вас.
Работех много години в Билла като продавач-консултант. Тогавашната управителка на отдела беше много долна и никой не искаше да работи с нея. Постоянно и на мен ми правеше мръсотии, и накрая за благодарност, че толкова години и вършех черната работа и и вадех и нейната заплата, ме принуди да напусна. Това за мен беше изнудване от нейна страна.
Аз съм човек, който си върши стриктно работата, съвестно и отговорно. Много държа на реда и дисциплината. Неимоверно в пъти повече държа на реда и дисциплината, и спазването на всички правила, отколкото тая, дето ми се водеше управителка.
Вижте, вътрешният правилник на Билла изисква при констатирано нарушение в работния процес, този, който нещо е нарушил, да пише обяснение за това. Това обяснение представлява един лист, на който пише протокол за констатирано нарушение или нещо от този род. Попълват се трите имена, длъжността и отдела, в който работиш, като съответно отдолу има редове, където да напишеш своето обяснение по констатираното нарушение, след което това се чете от управителката. Вътрешният правилник на Билла казва, че при 3 такива обяснения имат право да те уволнят от работа.
През тези дълги години като продавач-консултант там, аз съм писал повече от 3 такива обяснения, като много точно и ясно съм обяснявал всичко и съм посочвал, че напразно ме обвиняват, посочвал съм откъде следват нещата и как се е стигнало до "нарушението". Под нарушение са ни обвинявали в неща от рода на вмирисани продукти във витрината, липса на някой артикул във витрината и т.н. Всички тези нарушения, аз съм обяснявал, че са следствие от фактори, които не зависят от мен - ето например през лятото продуктите много бързо се развалят от високата температура. Освен това ние като продавач-консултанти вършехме и много други неща, които са извън това да си продавач-консултант, и примерно, ако някой продукт е свършил във витрината, ти не си бил там да го видиш, че да го заредиш отново, а си имал работа примерно да разтоварваш тенекии със сирене отзад на рампата.
Така, предполагам вече Ви е ясно за какви "нарушения" е ставало въпрос. Аз подробно съм обяснявал в обясненията си, че нямам вина за тези нарушения, а понякога такива обвинения са били заради други служители, но вината е била прехвърляна върху мен.
На т.нар. управителка сякаш и харесваше да се гаври с мен и да ми дава да пиша обяснения.
За финал, тя ме принуди да напусна като ми посочи да избирам между това да напусна по взаимно съгласие или иначе дисциплинарно уволнение! Аз нямах избор и напуснах, а и повече не желаех да и вадя заплатата.
Искам да Ви питам, имала ли е основание да ме заплашва с дисциплинарно уволнение?? За мен дисциплинарно уволнение ми звучи ужасяващо и в абсолютно никакъв случай не се връзва на моята същност като човек и качественият и отговорен труд, който давам!
На какво основание тя ме заплашва с дисциплинарно уволнение?! Какво съм направил аз, че да ме заплашва с такова нещо?! Има ли право тя да ме поставя пред такава изнудваща дилема?! На базата на тези обяснения, които съм писал ли е всичко това??
Много моля да ми дадете компетентен отговор.
Благодаря.
landing
Нов потребител

Re: Изнудиха ме да напусна !!!

Мнениеот neutralen » 16 Юли 2014, 08:55

Ами трябваше да зададеш въпроса преди да напуснеш, щото това което описваш не е основание за дисциплинарно уволнение. Както се казва - след дъжд качулка. Вече нищо не може да се направи.
neutralen
Активен потребител

Мнениеот landing » 16 Юли 2014, 09:38

Бил съм свидетел как тази г-жа и други хора е заплашвала с дисциплинарно уволнение. Едно такова уволнение е най-тежкото, защото то ти остава в трудовата книжка и после много трудно можеш да си намериш работа. Тя беше много категорична, аз в случая нищо не можех да направя. По-добре ли беше да ме уволни дисциплинарно и иди после се оправяй? Тя принуди по този начин да напусне и една друга колежка и после същата колежка ме караше да я даваме под съд. Ама то пред свършен факт, съдът какво може да направи? А ако беше ни уволнила дисциплинарно, тогава пък съдът какво можеше да направи??
Тя си измиваше ръцете с тези обяснения, които бяхме писали през годините, това е. Иди доказвай после какво било.
Въпросната управителка на отдел Деликатеси в бургаската Билла 504 ( а преди това и в 501 ) се казва Гинка Банева, нека всички да я знаят тая долна изнудвачка! Другият изнудвач и нещастник е инспектор Стоян Стоянов, който дискриминира хората по най-нацистки начин! За щастие вече тая не е управителка там. Това е случай отпреди 5 години, просто исках компетентна справка от Вас. Нямахме тогава нерви да се занимаваме със съдилища, да търсим адвокати и т.н.
landing
Нов потребител

Мнениеот eurolinker » 16 Юли 2014, 13:00

Един непоискан (и затова - безплатен) съвет :idea: - внимавайте кого, как и къде наричате с епитети. За обида/клевета нали сте чували? Ако не сте - пожелавам ви да си остане така.
Actio cum Deliberatio
eurolinker
Потребител

Мнениеот landing » 16 Юли 2014, 18:19

eurolinker написа:Един непоискан (и затова - безплатен) съвет :idea: - внимавайте кого, как и къде наричате с епитети. За обида/клевета нали сте чували? Ако не сте - пожелавам ви да си остане така.

Засегнатата, възмутена и обидена страна съм аз! Всичко, което пиша е чистата Истина! От мен никога не излизат клевети! Каквото съм написал, тези, към които съм го написал си го заслужават! Само аз знам на какво съм бил подложен от тези "хора"! Въобще не ме интересува, дали са се засегнали или не! Това мен въобще, ама ВЪОБЩЕ не ме интересува! Нека си дадат сметка как безпричинно отнемат хляба на хората!
Така че, няма да внимавам.
landing
Нов потребител

Мнениеот zmeyan » 17 Юли 2014, 11:35

И за да Ви стане по-ясно...
На този етап нас не ни интересува дали внимавате или не, дали сте засегната, възмутена или обидена страна, но Вас може да Ви заинтересува при адекватен отговор от другата страна, а тогава и нас. Всичко, което казвате спрямо някого следва да може да докажете, за предпочитане с писмени документи.
Към момента писмено с вашия подпис трудовото Ви правоотношение е прекратено доброволно по взаимно СЪГЛАСИЕ.
Ако всичко е така, както описвате:
1) Не са могли да Ви уволнят дисциплинарно
2) Ако го бяха нашравили, щяхте да спечелите дело срещу тях(бързо производство), да Ви върнат на работа, да Ви платят пропуснатите (до 6 заплати), да поправят основанието в трудовата Ви книжка и някой колега да спечели адвокатски хонорар за сметка на работодателя Ви, Вие да сте морално удовлетворен/а и много вероятно на Вашата омразна шефка да й се беше наложило да се обяснява пред нейните шефове ...
3) Като цяло едва ли щяха Ви уволнят дисциплинарно, просто са се пробвали, а Вие сте се вързали.

Накратко - Прецакали са Ви, поради непознаването на закона от Ваша страна и поради пропускът да се допитате до адвокат или който и да е юрист навреме.

Какво може да се направи сега - нищо! (Ако се опитате едва ли ще успеете).
Преглътнете го и продължете нататък с живота си и имайте едно на ум за следващия път. Човек се учи от грешките си.
zmeyan
Потребител

Назад към Трудово право