Здравейте!
Искам да попитам някой наясно ли е с нощните смени по време на бременност. Днес съобщих на работодателя ми, но по мое желание ще си изкарам нощните смените до края на този месец. Иска се да попълня декларация, че съм съгласна да работя. Може ли да ми докара тази декларация някакви последствия? На постоянен трудов договор съм, надявам се , че няма да имам проблеми. На мястото където работя, нощните смени са за предпочитане и за това не ми е проблем да ги карам.
- Дата и час: 25 Ное 2024, 22:34 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Бременност и нощни смени
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
3 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Бременност и нощни смени
Какви "проблеми да ви докара тази декларация" освен здравословни?
За вас нощният труд е изцяло забранен. чл. 140, ал. 4, т. 2 от Кодекса на труда не предвижда опция с декларация да се съгласите на нощен труд. Дори и при проверка, няма да ви спаси декларацията.
Действайте на своя (и на работодателя ви) отговорност.
За вас нощният труд е изцяло забранен. чл. 140, ал. 4, т. 2 от Кодекса на труда не предвижда опция с декларация да се съгласите на нощен труд. Дори и при проверка, няма да ви спаси декларацията.
Действайте на своя (и на работодателя ви) отговорност.
Veritatem dies aperit
- borovinka
- Активен потребител
Re: Бременност и нощни смени
Принципно ,има абсолютна забрана за полагане на нощен труд от бременни работници / служители и тази забрана не може да се преодолее със предварително съгласие от тях обективирано в писмен документ или декларация КТ не предвижда. Но, затова е необходимо началото на бременността да бъде констатирана от медицинско лице и да бъде представен документа пред работодателя със молба за освобождавне от нощен труд , до началото на ползване на друг вид отпуск за бременност или раждане. Това е така ,понеже дава неблагоприятно отражение на работоспособността и организма на лицето полагащо нощен труд всъщност,в което е закрилата на горецитираната новела.
-
Pause - Активен потребител
3 мнения
• Страница 1 от 1
|
|